Κηδεία Μαργαρίτας Λοϊζίδου – 23.12.13

Επικήδειος λόγος Μαργαρίτας Λοϊζίδου

Εκκλησία Αγίου Δημητρίου Ακρόπολη, Λευκωσία

23 Δεκεμβρίου 2013

Μακριά από την αγαπημένη γη του Καραβά οι μνήμες στριφογυρίζουν σαν μελίσσι στου νου τα παρακλάδια και βουρκώνουν από συγκίνηση τα μάτια με εικόνες από τις γειτονιές του Καραβά. Ο όμορφος κόσμος που ζούσαμε πριν το 1974 στον δικό μας παραδεισένιο τόπο, με την αξιοσύνη και την προοδευτικότητα των κατοίκων σιγά-σιγά λιγοστεύει. Αγαπημένες μορφές που τις βλέπαμε και μας μετέδιδαν βιώματα, μηνύματα ελπίδας και πίστης, σιγά-σιγά φεύγουν.

Αποχαιρετούμε σήμερα μια αγαπημένη συνδημότισσα που ξεχώριζε για την πραότητα του χαρακτήρα της, την καλοσύνη, την αρχοντιά της ψυχής, την ευγένεια και τη σεμνότητα στον τρόπο έκφρασης με το γλυκό χαμόγελο που σε κέρδιζε με την πρώτη κουβέντα που είχες μαζί της. Η αγαπημένη μας Μαργαρίτα Λοϊζίδου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 χρόνων με το παράπονο της προσφυγιάς που το έζησε για 40 χρόνια με πολλές ανατροπές και πολλές δυσκολίες.

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1929. Γονείς της ο Σάββας και η Αναστασία Φυλακτή. Ήταν το 4ο στη σειρά από τα 7 παιδιά της οικογένειας. Ένας κόσμος πολύ διαφορετικός με τα δεδομένα της τότε εποχής, να δίνουν οι γονείς εφόδια γνώσης, αρχές και αξίες για να δημιουργηθούν οι στερεές βάσεις για τα περαιτέρω βήματα της ζωής.

Παντρεύτηκε το 1950 τον Κώστα Λοϊζίδη από τον Καραβά. Μαζί απέκτησαν μια ευτυχισμένη οικογένεια με τέσσερα παιδιά, τη Σούλλα, τη Νίκη, τη Θέλμα και τον Ανδρέα. Όλα τα δεδομένα ήταν στοχευμένα σε ένα θετικό προσανατολισμό δημιουργίας με προοπτικές πολύ ευοίωνες, σε ένα παραδεισένιο τόπο με πάρα πολλά πλεονεκτήματα.

Όμως όλα αυτά τα όμορφα όνειρα δημιουργίας ανατράπηκαν με την Τουρκική εισβολή του 1974. Η οικογένεια της αγαπημένης μας Μαργαρίτας βρίσκει προσωρινά καταφύγιο στη Λεμεσό για ένα χρόνο μέχρι που αναγκάζεται να ξενιτευτεί στην Αμερική. 17 ολόκληρα χρόνια μακριά από την Κύπρο με τον καημό του αποχωρισμού να είναι μια ανοικτή πληγή που δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα αθεράπευτή.

Η επιστροφή στην Κύπρο ήταν μια συνειδητή πράξη για να βελτιωθεί το συναίσθημα της επαφής με αγαπημένα πρόσωπα και της επανασύνδεσης με συγχωριανούς και φίλους.

Σε όλες τις συγκεντρώσεις του Δήμου και του σωματείου μας η αξέχαστη Μαργαρίτα επιδίωκε να μεταφέρει μια αισιόδοξη προσέγγιση σε εμάς τους νεότερους. Οι συμβουλές της πολύτιμες και το ξεχωριστό της χαμόγελο έδινε με τον πιο έντονο τρόπο τη δυναμική και την προοπτική της ελπίδας και της πίστης για καλύτερες μέρες.

Κοινωνική από κάθε άποψη, ήξερε τον τρόπο να μεταφέρει την αγάπη προς το συνάνθρωπο και κέρδιζε την εκτίμηση όλων για την προσεγμένη της προσέγγιση, την ευγένεια και την καλοσύνη που πολύ εύκολα διέκρινες στο γαλήνιο βλέμμα της.

Κοντά στα παιδιά και στα εγγόνια της ζούσε μοναδικές στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας.

Δύο από τα παιδιά με τις οικογένειές τους βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού. Ο Ανδρέας στην Αμερική και η Νίκη στη Γαλλία. Μια δοκιμασία που δημιούργησε η εισβολή του 1974, που σκόρπισε στις 4 γωνιές του ανέμου τις οικογένειες του Καραβά και γενικά όλες τις δομημένες κοινωνίες των κατεχόμενων περιοχών μας. Την πονούσε πάρα πολύ η συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας. Μοιραζόταν τις σκέψεις της με τον λατρευτό της σύζυγο Κώστα τον οποίο έχασε ακριβώς πριν 3 χρόνια.

Τον τελευταίο καιρό πέρασε μια απρόβλεπτη δοκιμασία με την υγεία της. Δεν άντεξε, φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας.

Θα την θυμόμαστε σαν μια ξεχωριστή ψηφίδα προσφοράς στη δική μας διαδρομή για να λευτερωθεί ο Καραβάς και η κατεχόμενη γη μας. Θα την θυμόμαστε σαν ένα φωτεινό φάρο που μετέδιδε γνώσεις, φως αγάπης και καλοσύνης σε όλους εμάς τους νεότερους. Με στόχο πάντοτε να αναπτύξουμε όσο μπορούμε την κοινωνική αλληλεγγύη για ένα κόσμο καλύτερο, για μια κοινωνία στην οποία πρέπει να ξεχωρίζουν οι ηθικές αρχές και αξίες.

Αγαπημένη μας και αξέχαστη συνδημότισσα μας Μαργαρίτα.

Τα τέσσερα παιδιά σου και τα εγγόνια σου, τα τρία αδέλφια σου που βρίσκονται στη ζωή, οι συγγενείς και φίλοι, όλοι εμείς οι δημότες Καραβά που σε γνωρίσαμε και σε ζήσαμε, σε αποχαιρετούμε για το τελευταίο ταξίδι με ένα ξεχωριστό συναίσθημα περηφάνιας για τα όσα έχεις προσφέρει στην οικογένειά σου, στην κοινωνία του Καραβά, στην εκκλησία και γενικά στο συνάνθρωπο. Είμαστε σίγουροι ότι εκεί ψηλά που βρίσκεσαι σε σκηνές αγγέλων θα προσεύχεσαι να μας δίνει ο πανάγαθος Θεός δύναμη να συνεχίσουμε να έχουμε αντοχές και δυνάμεις για να αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες της ζωής.

Σε λίγες μέρες θα υποδεχτούμε το υπέρλαμπρο φως από τη γέννηση του Θεανθρώπου. Ας προσθέσουμε ο καθένας από εμάς αγάπη, σεβασμό , καλοσύνη και σεμνότητα σε αυτό το φως που θα πλημμυρίσει τις καρδιές μας. Θα είναι ένας συμβολισμός απέραντης εκτίμησης, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα μνήμης για την αξέχαστη μας Μαργαρίτα που αποχαιρετούμε σήμερα.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του προσφυγικού σωματείου «Ο Καραβάς» μεταφέρω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της αξέχαστής μας Μαργαρίτας και ταυτόχρονα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τη ενέργειά να γίνουν εισφορές για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών. Μια ενέργεια που τώρα τις γιορτές θα έχει άμεσο αποτέλεσμα με τη δικές μας ενέργειες να κατευθύνονται σε οικογένειες Καραβιωτών που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης και βοήθειας.

Αξέχαστή μας Μαργαρίτα, φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά