Κηδεία Κυριάκου Γιουτανή – 30.11.2020

Επικήδειος  Κυριάκου Γιουτανή

30 Νοεμβρίου, 2020 – Ι. Ναός Κωνσταντίνου και Ελένης

 

Με πόνο ψυχής κηδεύουμε σήμερα έναν ακόμα συνδημότη μας.

Αποχαιρετούμε τον εξαίρετο ζαχαροπλάστη του Καραβά  Κυριάκο Γιουτανή.

Ο αγαπητός μας Κυριάκος  ήταν ένας αυθεντικός Καραβιώτης, άρρηκτα δεμένος με τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, μα πιο πολύ με τις χαρές και  τις αναμνήσεις μας.

Ο Κυριάκος ήταν ο ζαχαροπλάστης μας.

Όλοι όσοι ζήσαμε στον Καραβά το ξέραμε και τον εκτιμούσαμε. Κι αυτός μας  γλύκανε με τα υπέροχα γλυκίσματα που μας πρόσφερε. Εκεί, στο ζαχαροπλαστείο του, που βρισκόταν στο ισόγειο του Δημοτικού μεγάρου μας, στην Λεωφόρο Πραξάνδρου.  Τα έπλαθε με τέχνη και αγάπη, τα στόλιζε με ανθρωπιά και τα διέθετε για όλους μας. Και μαζί με μας, τα προμήθευε  στα καφενεία, τα εστιατόρια και τους άλλους χώρους εστίασης, όχι μόνο στον Καραβά, αλλά και σε όλη την επαρχία Κερύνειας.

 

Εργατικός, δημιουργικός, ακούραστος, έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στον τομέα της ζαχαροπλαστικής για δεκαετίες ολόκληρες, τόσο πριν, όσο και μετά την μεγάλη συμφορά του 1974.

Ήταν για μας το συνώνυμο του ζαχαροπλάστη.

Ήταν ένα κεφάλαιο του Καραβά.

Ήταν ο απαράμιλλος Κυριάκος Γιουτανής.

 

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1936. Πατέρας του ήταν ο πασίγνωστος πρώτος  Καραβιώτης ζαχαροπλάστης, ο Μάστρε – Γρηγόρης και μητέρα του η Μαρίτσα Μαυρουδή από τη Λάπηθο. Αδέλφια του, ο Ευτύχιος, εκπαιδευτικός  και η  Φλωρεντία, σύζυγος του αγωνιστή της ελευθερίας Χαράλαμπου Φακούρα.

Ο Κυριάκος Γιουτανής φοίτησε στο Δημοτικό του Καραβά και το Γυμνάσιο της Λαπήθου. Απέκτησε την πείρα του ως ζαχαροπλάστης δουλεύοντας δίπλα από τον πατέρα του τα καλοκαίρια στις κουζίνες των ξενοδοχείων όπου εκείνος εργαζόταν. Δούλεψε επίσης ως μαθητευόμενος σε ζαχαροπλαστεία, το «Χαλέπι» στη Λευκωσία και στον «Σκανναβή» στην Κερύνεια.

Σε ηλικία 19 χρόνων ξεκίνησε τη δική του δουλειά. Έφτιαχνε γλυκίσματα στο σπίτι τους στον Καραβά με τη βοήθεια της μητέρας του και τα πουλούσε με το ποδήλατο.  Στη συνέχεια δημιούργησε το δικό του  ζαχαροπλαστείο και εργοδότησε  υπαλλήλους, ενώ ο ίδιος ανέλαβε να κάνει τις διανομές των προϊόντων σε ολόκληρη την επαρχεία Κερύνειας.

Εκτός από εξαίρετος ζαχαροπλάστης, ο Κυριάκος ήταν και ένας εξαίρετος άνθρωπος. Σεβόταν τους συνανθρώπους του, εκτιμούσε τους υπαλλήλους του. Αγαπούσε τον κόσμο και βοηθούσε απλόχερα την Κοινότητα και τους χωριανούς του με δωρεές σε όλες τις σχολικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και ήταν χορηγός σε  όλες σχεδόν τις δραστηριότητες. Για τούτο και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη περιοχή.

Το 1973 παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Κατερίνα Πολυβίου από τη Μύρτου και απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μαρία, τη Χρυστάλλα και το Γρηγόρη και έξι εγγόνια τη Χαρίκλεια, την Κατερίνα, τον Αριστοτέλη, τον Παναγιώτη, τον Κυριάκο και τον Χρήστο.

To 1974 το ζαχαροπλαστείο του Κυριάκου στον Καραβά βρισκόταν στο απόγειο της λειτουργίας του. Ήρθε όμως η αποφράδα μέρα της 20ης Ιουλίου που έφερε την καταστροφή, τον πόνο και τη φυγή από τα σπίτια μας, τες δουλειές μας, τον αγαπημένο τόπο μας. Πρόσφυγες στην ίδια μας τη πατρίδα.

Στην προσφυγιά,  έπρεπε να αρχίσει πάλι από την αρχή για να στήσει τη δουλειά του.  Οι δυσκολίες, οι απογοητεύσεις, τα ξενύχτια, πολλά. Μαθημένος όμως δουλευτής, με πείσμα και πίστη στο Θεό, έχοντας συνοδοιπόρο, συμπαραστάτη και πολύτιμο βοηθό τη σύζυγό του Κατερίνα, αρχίζουν μαζί την κατασκευή παραδοσιακών σιροπιαστών γλυκών, χωρίς μηχανήματα,  έχοντας πάντα στην καρδιά τους την δύναμη της πίστης για επιστροφή στον τόπο τους.

Κατάφεραν να βάλουν στην αγορά το πακεταρισμένο κατείφι, μπακλαβά, σιάμαλι, και μπισκοτάκια σίγμα, τα οποία διατηρούνταν εκτός ψυγείου. Αυτά τα γλυκίσματα κατασκευάζονται τα ίδια για 46 χρόνια με την ίδια ποιότητα, μεράκι και αγάπη.

Η εκτίμηση και προτίμηση στα προϊόντα Γιουτανή  τον κράτησαν ζωντανό και του δίναν δύναμη και κουράγιο κάθε μέρα, να συνεχίσει να τα φτιάχνει, έχοντας ένα πόθο και επιθυμία: να γυρίσει στον αγαπημένο Καραβά του,  που φύλαγε μέσα στη ψυχή του αναλλοίωτο, όπως τον άφησε πριν την εισβολή.. Δεν αξιώθηκε όμως, και έφυγε αναμένοντας τη μέρα του γυρισμού..

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Κυριάκος ήταν πάντα δίπλα στον Δήμο και στο Σωματείο μας, συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης.  Σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου ήταν εκεί, και στήριζε με τον τρόπο του τις προσπάθειές μας στον αγώνα για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και την επιστροφή όλων μας στα σπίτια και τη γη μας.

Σχεδόν σε όλες τις  συγκεντρώσεις των Καραβιωτών ο Κυριάκος κερνούσε γλυκά στους συνδημότες του.  Και δεν κάναμε ποτέ Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση, χωρίς τη βασιλόπιττα του Γιουτανή.

Ο  Κυριάκος παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι το τέλος της ζωής του.

Αγωνιζόταν για ένα κόσμο πιο όμορφο, όπως συχνά ο ίδιος έλεγε..

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Κυριολεκτικά, μέχρι προχθές, που προσβλήθηκε από τον αόρατο εχθρό, τον κορονωιό.   Κι έμελλε να γίνει ο πρώτος Καραβιώτης που χάσαμε από τον covid-19.

 

Εκ μέρους του  Δήμου Καραβά, του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, στην αγαπητή  μας Κατερίνα,  τη Μαρία, τη Χρυστάλλα και το Γρηγόρη, τα εγγόνια και όλη την οικογένεια, για την απώλεια του αγαπημένου τους Κυριάκου.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια της οικογένειας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας  στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Αποχαιρετούμε τον συνδημότη μας Κυριάκο στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει με ανεκπλήρωτο το όνειρο  να επιστρέψει σε έναν ελεύθερο Καραβά.

Ευχή και  προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αιωνία του η Μνήμη.

 

ΚΗΔΕΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΚΑΙ ΩΡΑ 11.30 Π.Μ. ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΟΥΤΑΝΗ, ΗΛΙΚΙΑΣ 84 ΕΤΩΝ.  ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ.  ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ, ΟΔΟΣ ΜΙΛΗΤΟΥ 2, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, ΤΗΛ. 22516937  Ή ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 143-01-G43750-01.