Κηδεία Κώστα Μυλωνά – 8.9.13

Επικήδειος Κώστα Μυλωνά

8 Σεπτεμβρίου 2013 – εκκλησία Αγίου Φιλίππου, Λατσιά

Συνέβησαν όλα τόσο ξαφνικά και αναπάντεχα! Ένας αγαπητός φίλος, ένας αφοσιωμένος συνοδοιπόρος της επιστροφής, ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια, ο Κώστας Μυλωνάς, έφυγε από τη ζωή.

Ο αγαπητός μας Κώστας γεννήθηκε στον Καραβά το 1952. Γονείς του ο Σάββας Μυλωνάς και η Μαρίτσα το γένος Χατζηδαμιανού. Ήταν ο προτελευταίος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Μεγάλωσε στην Πάνω Γειτονιά του Καραβά, εκεί όπου η φυσική ομορφιά του τοπίου ήταν απόλυτα συνταιριασμένη με τις χαρές της ζωής, την ηρεμία του τόπου και την καλοσύνη των ανθρώπων. Κέρδισε εφόδια από το οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και από τους δασκάλους του στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά στους καταδρομείς, με έντονα καλλιεργημένο το αίσθημα της προσφοράς και της αγάπης για την πατρίδα.

Τη δύσκολη περίοδο της εισβολής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, δίπλα από τον αείμνηστό μας Γιάννη Κίτση να υπερασπίζεται την αμυντική γραμμή ανατολικά του Καραβά, κατά μήκος των χωριών Ελιά, Φτέρυχα, Μότιδες, Παλιόσοφος μέχρι τον Πενταδάκτυλο. Ένα εφιαλτικό περιβάλλον με πρωτόγνωρες εμπειρίες πολέμου που ανέδειξαν τις αρετές του χαρακτήρα του να βρίσκεται με ακμαίο το ηθικό μαζί με τους συμπολεμιστές του να υπερασπίζεται την πατρώα γη του Καραβά μας.

Οι εξελίξεις τραγικές και οι ανατροπές που μας δημιούργησαν τα γεγονότα που ακολούθησαν πάρα πολύ δύσκολες. Βρεθήκαμε όλοι μετά το 1974 κυνηγημένοι, διωγμένοι να αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο με αβέβαιο προσανατολισμό.

Ο αγαπητός μας Κώστας βρέθηκε στην Αγγλία να παρακολουθεί σπουδές τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών. Με την επιστροφή του στην Κύπρο έφτιαξε σιγά σιγά το δικό του τεχνικό εργαστήριο, το οποίο διατηρούσε μέχρι τα τελευταία χρόνια. Δημιούργησε τη δική του οικογένεια και απέκτησε μια κόρη, τη Μαρίνα, την οποία αγαπούσε ιδιαίτερα. Ξεχωριστή η αγάπη και η εκτίμησή του για τη λατρευτή του σύζυγο Ελένη, με την οποία μοιραζόταν όλες τις χαρές και τις λύπες της ζωής τα τελευταία χρόνια.

Διετέλεσε για δύο θητείες μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά. Είχα τη μεγάλη χαρά να συνεργαστώ μαζί του σε πολλά θέματα και πρωτοβουλίες. Πάντα θετικός με διορατικότητα εξέφραζε τις απόψεις του και είχε την καλή διάθεση να προσφέρει και να δραστηριοποιείται στα πλαίσια της πολύπλευρης αποστολής του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος Λειψών Αιγαίου, Μπενέτος Σπύρου, με τον οποίο συνεργάστηκε και είχε μια στενή φιλία, συγκλονισμένος επικοινώνησε μαζί μας για να εκφράσει τα καλά του λόγια για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του Κώστα και πόσο θα μας στοιχίσει όλους η απουσία του.

Αγαπητέ μου φίλε Κώστα, φεύγεις σε μια ηλικία πολύ νέος. Η μοίρα το έφερε να βιώσεις μια δύσκολη δοκιμασία με την υγεία σου. Η επάρατη νόσος του καρκίνου για άλλη μια φορά κτύπησε ένα δικό μας άνθρωπο και αφήνει στις σκέψεις όλων μας ένα μεγάλο γιατί και ένα αβάστακτο βάρος στην καρδιά. Αφήνεις πίσω σου το καλό όνομα που έφτιαξες με τις αρετές του χαρακτήρα σου, την καλοσύνη, την τιμιότητα, την αγάπη και την αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο.

Σε αποχαιρετάμε με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησής μας να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση για το χρέος να βελτιώσουμε τις συνθήκες που ζούμε και να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας για μια λεύτερη πατρίδα. Η μνήμη σου θα μας υπενθυμίζει πάντοτε αυτό το χρέος και θα αντλούμε δυνάμεις από τη δική σου διαδρομή για να συνεχίσουμε τη δική μας πορεία στο δύσβατο στίβο της ζωής. Αγωνίστηκες με πάθος, αξιοπρέπεια και πίστη για τα δίκαια, για το συνάνθρωπο και την πατρίδα. Αυτό τον αγώνα σου υποσχόμαστε θα υπερασπιζόμαστε.

Αιώνια και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά