Κηδεία Κώστα Κρυού – 29.1.2011

Επικήδειος Κώστα Κρυού

29 Ιανουαρίου 2011

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ακόμη ενός εκλεκτού δημότη του Καραβά, του Κώστα Κρυού.

Ο αξέχαστος μας Κώστας γεννήθηκε στον Καραβά το 1926. Γονείς του ο Σάββας και η Ειρήνη Κρυου . Μια ευτυχισμένη οικογένεια με πέντε παιδιά. Αδέλφια του ο Διονύση, η Θεοδώρα, η Πολυξένη και η Ελένη. Μεγάλωσε σ’ ένα περιβάλλον με αρχές όπου οι συμβουλές και η καθοδήγηση των γονιών υπήρξε υποδειγματική. Το όμορφο τοπίο του Καραβά έδινε επιπρόσθετα εφόδια για να αναπτυχθούν χαρακτήρες με ευαισθησίες προς το περιβάλλον, με τα περιβόλια και τα τρεχούμενα νερά να αποτελούν βασικά στοιχεία δημιουργίας. Η προοδευτικότητα των κατοίκων του Καραβά είχε σημαντική επίδραση και στον χαρακτήρα του αγαπητού μας Κώστα.

Παντρεύτηκε με την εκλεκτή της καρδιάς του Ελλού, με την οποία φτιάχνει τη δική του οικογένεια και με περηφάνια έδωσε στα τέσσερα παιδιά του, τη Χρύσω, τον Αλέκο, τον Νίκο, και τη Σούλλα ότι καλύτερο μπορούσε για να πετύχουν στο στίβο της ζωής.

Όλα κυλούσαν με πολύ καλές προοπτικές στο προοδευτικό περιβάλλον του Καραβά μας. Ο ίδιος εργατικός, τίμιος, ασχολείτο με τα περιβόλια και το επάγγελμα του κρεοπώλη. Η εκτίμηση όλων των Καραβιωτών στο πρόσωπό του ήταν υποδειγματική γιατί πάντα αφόπλιζε γνωστούς και φίλους με το ξεχωριστό χαμόγελο και την καλοσύνη του.

Μοίρα σκληρή και τραγική μας φέρνει αντιμέτωπους με τα γεγονότα του μαύρου Ιούλη του 1974. Όλα τα όμορφα όνειρα γκρεμίστηκαν και οι πρόσφυγες αναζητούν νέους ορίζοντες δημιουργίας σε μια λαβωμένη Κύπρο με πολλές ανοιχτές πληγές. Είναι σοβαρό πλήγμα το οποίο νιώθουμε να βαθαίνει στο σώμα της πατρίδας μας και να πονά κάθε μας σκέψη.

Αγαπούσε πάρα πολύ τον Καραβά ο αγαπητός Κώστας. Πάντα μετέδιδε μια περηφάνια ξεχωριστή και η ανάμνηση του Καραβά προκαλούσε πολύ εύκολα στον ίδιο μια θλίψη και ένα πόνο. Μέσα από τις συγκεντρώσεις του Δήμου και του σωματείου μας που πολύ συχνά έδινε την παρουσία του, πολλές φορές με βουρκωμένα μάτια προσπαθούσε να φέρει στη μνήμη του αξέχαστες αναμνήσεις από τα όμορφα χρόνια στον Καραβά.

Τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς βρίσκουν τον αγαπητό μας Κώστα και την οικογένειά του στο φιλόξενο χωριό Τσέρι. Συνεχίζει το επάγγελμα του κρεοπώλη και πολύς κόσμος γεύτηκε με ξεχωριστή ικανοποίηση το «οφτόν του Κρυού». Πάντα είχε να πει έναν καλό λόγο για τον συνάνθρωπο και να εξιστορεί αναμνήσεις για το χωριό του, τον όμορφο Καραβά.

Αγαπητέ μας Κώστα,

Ξέρουμε ότι φεύγεις με τον πικρό καημό της προσφυγιάς στα χείλη και το όνειρο για μια λεύτερη πατρίδα, για ένα λεύτερο Καραβά να παραμένει ανεκπλήρωτο. Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, οι συγγενείς και φίλοι, σε αποχαιρετούμε με ξεχωριστή περηφάνια γιατί αφήνεις πίσω σου ένα καλό όνομα οικογενειάρχη και μια αξιόλογη προσφορά προς την κοινωνία και τον συνάνθρωπο. Πάντοτε υπερασπιζόσουν το δίκαιο και οι δημοκρατικές σου αρχές ήταν μερικά από τα χαρίσματα του χαρακτήρα σου που σε έκαναν να ξεχωρίζεις.

Εμείς οι νεώτεροι σου δίνουμε την υπόσχεση ότι τον δύσκολο δρόμο της επιστροφής θα τον συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, ένας στόχος που συνδέεται με ιστορία, θρησκευτική παράδοση, βιώματα, αναμνήσεις που δεν ξεγράφονται στο πέρασμα του χρόνου. Είναι μια υπόσχεση προς όλους εσάς εγκαταλείπετε τα γήινα και παραδίνετε τη σκυτάλη στη νέα γενιά να συνεχίζει το δύσκολο αγώνα της ζωής.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα παιδιά και τους λοιπούς συγγενείς και μεταφέρω τις ευχαριστίες μας για τις εισφορές που έγιναν προς το Ταμείο Ευημερίας Καραβά στη μνήμη του αξέχαστου μας Κώστα. Μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα που πάντα εξέφραζε ο εκλιπών προς τους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Καλό σου ταξίδι αγαπητέ και αξέχαστε μας Κώστα. Η αγάπη και η εκτίμηση όσων σε γνώρισαν θα σε συντροφεύει για πάντα.

Γ. Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά