Κηδεία Κώστα Χατζηστεφάνου – 15.03.2012

Επικήδειος Κώστα Χατζηστεφάνου

15 Μαρτίου 2012

Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης – κοιμητήριο Λευκωσίας

Είναι με βαθύ συγκλονισμό ψυχής που πληροφορηθήκαμε τον απρόσμενο ξαφνικό θάνατο ενός εξαίρετου τέκνου της κωμόπολης Καραβά. Μιας προσωπικότητας με μεγάλη εκτίμηση από πολλούς φορείς και οργανώσεις, ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης, της επιστήμης και της ιστορικής έρευνας, τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Κώστα Χατζηστεφάνου. Νιώθουμε ότι ο χαμός του αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό γιατί γνωρίζουμε το μέγεθος της προσφοράς του στα πνευματικά και εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας.

Ο αξέχαστός μας Κώστας Χατζηστεφάνου γεννήθηκε στον Καραβά το 1926. Γονείς του ο Ελευθέριος Χατζηστεφάνου και η Παντελία το γένος Κωστή Μπακή Παρπέρη από τον Καραβά. Μια οικογένεια με μεγάλες εθνικές αναζητήσεις και οράματα με τον πατέρα του να διατηρεί αλληλογραφία με το μεγάλο ηγέτη του Ελληνισμού Ελευθέριο Βενιζέλο. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Λαπήθου και απεφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1944. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1945-1950) και αφού εργάστηκε για λίγα χρόνια ως καθηγητής στην Κύπρο, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο (κλασσική φιλολογία).Αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην αρχαία ελληνική φιλολογία και με διατριβή περί του αρχαίου δράματος και της φιλοσοφίας πήρε διδακτορικό τίτλο. Μεταξύ 1963-1964 μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Northwestern και σε άλλα ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε θέματα σχολικής διοίκησης και επιθεώρησης.

Εργάστηκε ως καθηγητής σε γυμνάσια της Κύπρου και στην Παιδαγωγική Ακαδημία, της οποίας υπήρξε και βοηθός διευθυντής (1965). Το 1966 ανέλαβε ως επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων και το 1972 ως τμηματάρχης μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας. Το 1976 διορίστηκε υφυπουργός Παιδείας, υπηρετώντας στο αξίωμα αυτό μέχρι το 1980. Αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Ταυτόχρονα από το 1984 κατείχε θέση υφηγητού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διετέλεσε πρόεδρος συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών και μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου (ΕΠΟΚ), της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και του Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου “Στασίνος”.

Έδωσε πολλές διαλέξεις και δημοσίευσε άρθρα και μελέτες πάνω σε ιστορικά, φιλολογικά, εκπαιδευτικά και άλλα θέματα. Πλούσια από κάθε άποψη υπήρξε επίσης, η προσφορά του στις εκδόσεις πολλών βιβλίων.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό μπροστά στο πολυδιάστατο πνευματικό έργο του. Καταγράφουμε επίσης, με ξεχωριστή περηφάνια ότι και οι άλλες πτυχές της ζωής του ήσαν γεμάτες, ηθικές αξίες, οράματα και ευγενείς στόχους. Παντρεύτηκε την Λένα Ελληνοπούλου από τη Λάπηθο με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Οδυσσέα, το Λευτέρη και την Κλέα. Αφοσιωμένος σύζυγος και πατέρας, έδωσε εφόδια, πνευματικές γνώσεις, αξίες ζωής και ανέδειξε στοιχεία που καταξιώνουν την προσωπικότητά του σε ένα ψηλό επίπεδο εκτίμησης και σεβασμού από όλους.

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν εκλεκτό πολύτιμο συνεργάτη του Δήμου Καραβά, ο οποίος πάντοτε στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς έδινε με την παρουσία του στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές μας ένα δυναμικό στίγμα διεκδικητικής προσέγγισης για τα δίκαια του προσφυγικού κόσμου.

Διδαχτήκαμε πάρα πολλά από τις ομιλίες του, από τα κείμενα που κατά διαστήματα μας παραχωρούσε για το αρχείο του Δήμου και του σωματείου μας. Θα κρατάμε σε μια κρυφή γωνιά της καρδιάς μας όλες τις νουθεσίες του και θα αντλούμε δύναμη από το έργο του.

Στην οικογένειά του μεταφέρω εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του προσφυγικού σωματείου «Ο Καραβάς» τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την ικανοποίησή μας για την εισήγηση να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβά στη μνήμη του. Μια ενέργεια κοινωνικής αλληλεγγύης που ταυτίζεται με τα οράματα και τους στόχους που πάντοτε ο αγαπητός μας Κώστας εξέφραζε για το δυσπραγούντα συνάνθρωπο.

Η φωτογραφία του θα έχει μια ξεχωριστή θέση στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στην προσφυγιά για να μας θυμίζει καθημερινά το χρέος μας για μια λεύτερη πατρίδα.

Αιώνια και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου

Δήμαρχος Καραβά