Κηδεία Κώστα Α. Σίφουνας – 10.5.2022

ΚΗΔΕΙΑ: ΤΡΙΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 3.00 Μ.Μ., ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ Α. ΣΙΦΟΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 77 ΕΤΩΝ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

Επικήδειος Κώστα Σίφουνα

10 Μαΐου 2022,  Άγιος Ιωάννης Λεμεσός

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ένα ακόμα ξεχωριστό συνδημότη μας.  Αποχαιρετούμε τον πολύ αγαπητό φίλο Κώστα Σίφουνα, που μας έφυγε  σε ηλικία 77 ετών.  Ένα σπάνιο άνθρωπο, ήρεμο και μειλίχιο,  δουλευτή, αγωνιστή της ζωής. Ένα φίλο, που θα τον θυμούμαστε πάντα για το χαμόγελο και την πραότητά του, για τον ήρεμο χαρακτήρα και την απλότητά του. Ένα γνήσιο Καραβιώτη.

Έφυγε κι αυτός με το πικρό παράπονο της προσφυγιάς, χωρίς να μπορέσει να γυρίσει στον Καραβά. Χωρίς να έχει το δικαίωμα να ζήσει ξανά εκεί, όπου έζησε τα πιο καλά χρόνια της ζωής του.

Ο Κώστας Σίφουνας  γεννήθηκε στον Καραβά  το 1945. Πατέρας του  ήταν ο Ανδρέας Σίφουνας, ο πασίγνωστος  πλανοδιοπώλης του Καραβά και μητέρα του η  Μαργαρίτα, το γένος Κεφάλα, από το Αβδελλερό της επαρχίας Λάρνακας. Αδέλφια του η Δήμητρα, ο Γιαννής, η Λένια, ο Λευτέρης και ο Πανίκος.

Ζούσαν στην Πάνω Γειτονιά του Καραβά, κοντά στο κεφαλόβρυσο, από όπου ανάβλυζε ο ποταμός του Καραβά και πότιζε τη γη δίνοντας ζωή σε όλη την  καταπράσινη πεδιάδα του χωριού. Σε ένα ανεπανάληπτο τοπίο, γεμάτο δέντρα και νερά, εκεί, στα  ημιορεινά δρομάκια της Παλιάβρυσης, μέσα στη φύση, στο βουνό, και με θέα την απέραντη τη θάλασσα.

Ο Κωστής τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του Καραβά με Άριστα, αλλά δεν πήγε στο Γυμνάσιο. Παρά τις άριστες επιδόσεις του στα γράμματα, η φτώχια τον ανάγκασε  να βγει  στη βιοπάλη για το μεροκάματο και έμαθε την τέχνη του οικοδόμου. Μαθήτευσε κοντά στον μάστρε Γιωρκή Κούκουρο  και εξελίχτηκε σε  εργολάβο οικοδομών.

Στα 18 του κατατάγηκε στην εθνοφρουρά και υπηρέτησε στην Πεντάγυια. Εκεί σε μια άγρια μάχη με τους Τούρκους  τραυματίστηκε στη φτέρνα και στο χέρι του.

Βγαίνοντας από το στρατό παντρεύτηκε την Καλλιόπη Σπύρου από τον Καραβά κόρη του γνωστού κουρέα μας Γιάννη Σπύρου. Μαζί απέκτησαν δύο γιούς τον Γιάννη και τον Ανδρέα. Τα χρόνια περνούσαν ειρηνικά, ως τις αποφράδες ημέρες του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής.

Στην εισβολή, ο Κώστας κατάφερε να διασώσει πάνω από είκοσι στρατιώτες. Και, όταν το αυτοκίνητο του εγκλωβίστηκε στην περιοχή των εχθροπραξιών, το εγκατέλειψε και πήγε στον Καραβά με τα πόδια. Αντιστάθηκε στον Τούρκο επιδρομέα ενισχύοντας, με άλλους Καραβιώτες, την αυτοσχέδια άμυνα που οργάνωσε ο ηρωικός μαχητής της Ελευθερίας Γιάννης Κίτσιος. Όταν ο λόχος υποχώρησε, ο Κώστας κατέληξε στη Μόρφου και από εκεί στη Λεμεσό. Έζησε όλο τον ξεριζωμό, εδώ στην περιοχή του  Αγίου Ιωάννη, όπου εγκαταστάθηκε.

Την πάλεψε τη ζωή ο Κωστής. Το 1975 ξενιτεύτηκε στη Λιβύη για τέσσερα χρόνια για να συντηρήσει την οικογένεια του και, όταν επέστρεψε, συνέχισε να εργάζεται ως οικοδόμος. Εργάστηκε σκληρά και διακρινόταν πάντα για την εργατικότητα και την καλοσύνη του. Ζούσε με τον καημό της προσφυγιάς και τη νοσταλγία της επιστροφής του στον όμορφο Καραβά.

Αγαπητοί μου   Γιάννη και Ανδρέα,

Αγαπητοί μου Λευτέρη, Δήμητρα, Γιαννή, Λένια, και Πανίκο,

Εκ μέρους του  Δήμου Καραβά εκφράζω θερμά συλλυπητήρια σε σας, τις οικογένειές, τα παιδιά και τα εγγόνια – και σε όλους τους συγγενείς σας – για τον θάνατο του Κώστα.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του. Μια ενέργεια που σας τιμά και δείχνει την αγάπη σας  στον Δήμο –  ιδιαίτερα  στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν και έχουν ανάγκη να τους βοηθήσουμε. Ας είναι η ενέργειά σας παράδειγμα προς μίμηση.

Αποχαιρετούμε τον αγαπητό φίλο Κώστα  στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει.

Καλό σου ταξίδι φίλε Κώστα,

Τώρα βρίσκεσαι με την αγαπημένη σου σύζυγο Πόπη και τους γονείς σου Ανδρέα και Μαργαρίτα.

Ελεύθερος πια θα μπορείς να πηγαίνεις στον Καραβά που τόσο νοσταλγούσες.

Να περπατάς στα δρομάκια της γειτονιάς σου, να μπαίνει στο σπιτικό σου,

να σεργιανίζεις σ’ ολόκληρο τον Καραβά από άκρη σε άκρη.

Είσαι ελεύθερος να αναπνέεις  τις μυρωδιές της άνοιξης στην υπέροχη φύση του τόπου μας.

Σε αποχαιρετώ εκ μέρους όλων των Καραβιωτών

με την ευχή να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία ας είναι η μνήμη σου.

 

Νίκος Χατζηστεφάνου,

Δήμαρχος