Κηδεία Γιάννη Χαραλάμπους

Επικήδειος Γιάννη Χαραλάμπους

Εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα -Μαθιάτης

17 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη η ένταση των συναισθημάτων που νιώσαμε στο άκουσμα της θλιβερής είδησης ότι ο πολυαγαπημένος μας φίλος και αφοσιωμένος αγωνιστής της Κύπρου στο εξωτερικό, Γιάννης Χαραλάμπους, έχει εγκαταλείψει πολύ νέος τα εγκόσμια.

Το γελαστό παιδί του Καραβά μας. Σε όλα τα χρόνια της ζωής του διέκρινες μια φωτεινή γλυκύτητα στο πρόσωπό του και αυτό μπορούσες να το ανιχνεύσεις μέσα από τις παιδικές αναμνήσεις που έζησε στον Καραβά, τις οποίες, όπως ο ίδιος έλεγε, δεν ήθελε με κανένα τρόπο να τις αποχωριστεί.

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1952. Γονείς του, ο Ευτύχιος Χαραλάμπους από το Μαθιάτη και η Μελπομένη Ιωάννου Πουργούρη από τον Καραβά. Ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Μαζί με τα αδέλφια του Πάμπο και Ανδρέα υπήρχε μια ξεχωριστή σύνδεση και το σωστά δομημένο περιβάλλον της οικογένειας βοήθησε να διαμορφωθούν ξεχωριστοί χαρακτήρες με πλούσια χαρίσματα και αρετές.

Φοίτησε στο Δημοτικό του Καραβά και στη συνέχεια στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις καταδρομές, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτό το βήμα της ζωής είχε τη δική του σημασία και έστελνε τα δικά του μηνύματα. Το 1972 φεύγει για την Αμερική για σπουδές μετά από πρόσκληση που πήρε από το θείο του. Επιλέγει τον κλάδο πληροφορικής. Δύσκολες συνθήκες σε μια ξένη χώρα. Η επιλογή να εργάζεται και ταυτόχρονα να φοιτά στο πανεπιστήμιο ήταν μια αξιέπαινη πράξη που τον βοήθησε να αναδείξει ακόμη περισσότερο τις αρετές και τις αντοχές του χαρακτήρα του. Το 1980, ώριμος πια στη ζωή, διευθύνει δικές του επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν από τα πρώτα στάδια της δραστηριοποίησής τους μεγάλη επιτυχία. Από το γάμο του αποκτά δύο παιδιά, την Αναστασία και τον Ευτύχιο-Ιωάννη.

Η παρουσία του στο εξωτερικό δεν τον αφήνει ούτε και για μια στιγμή αδιάφορο για το Εθνικό πρόβλημα της Κύπρου. Ενεργό και δραστήριο μέλος των αποδήμων μας στην Αμερική, βρίσκεται δίπλα σε όλες τις δραστηριότητες των οργανωμένων συνόλων αποδήμων στην Ουάσιγκτον και στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αμερικής. Συμμετείχε ενεργά στις προεκλογικές εκστρατείες των Δουκάκη και Κλίντον με απώτερο στόχο να προβάλλει όσο το δυνατόν καλύτερα τα δίκαια της Κύπρου.

Η αγάπη του για την Κύπρο ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Η σύνδεσή του με το Δήμο μας και το προσφυγικό μας σωματείο ήταν συνεχής με αλληλοενημερώσεις που είχαμε σε διάφορα θέματα, καθώς επίσης πολλές φορές παίρναμε δικές του δημοσιεύσεις και ενημέρωση για ενέργειες που είχαν τη δική του σφραγίδα προσφοράς στην Αμερική.

Μοιράζομαι δε μαζί σας, τη βαθιά μου συγκίνηση που ένιωσα κατά τη διάρκεια αποστολής του Δήμου μας στην Αμερική πριν μερικά χρόνια για σκοπούς διαφώτισης, όπου η φιλοξενία και η βοήθεια που είχαμε από τον αγαπητό μας Γιάννη ήταν πάρα πολύ μεγάλη και σημαντική.

Με το θάνατο του πατέρα του πριν 4 χρόνια ακριβώς, εξέφρασε την έντονη του επιθυμία να επιστρέψει στην Κύπρο. Ένας σχεδιασμός ο οποίος βρήκε δυστυχώς εμπόδια, προβλήματα υγείας. Αναγκάστηκε τον τελευταίο καιρό να κάνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς για να μπορέσει να δεχτεί μόσχευμα νεφρού από την κόρη του, Αναστασία. Στο τελευταίο μήνυμα που έστειλε στο κινητό τηλέφωνο του αδελφού του Πάμπου, φαινόταν πολύ χαρούμενος γιατί σύντομα θα γινόταν η μεταμόσχευση και θα βελτιωνόταν αισθητά η υγεία του.

Η τραγική είδηση για τον ξαφνικό του θάνατο φτάνει κοντά μας το περασμένο Σάββατο. Δεν θέλαμε με κανένα τρόπο να πιστέψουμε ότι αυτό που ακούαμε ήταν πραγματικότητα. Σήμερα είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα στο χωριό του πατέρα του, το Μαθιάτη, να αποχαιρετούμε ένα ξεχωριστό λεβέντη της Κύπρου, έναν άξιο οικογενειάρχη, ένα αφοσιωμένο πρεσβευτή των δικαίων του Καραβά, ένα πολύ αγαπητό φίλο το Γιάννη Χαραλάμπους, τον “Captain John” όπως τον αποκαλούσαν όλοι οι φίλοι του. Captain, αρχηγός σε όλα γιατί έδινε οδηγίες πολύτιμες, ήταν εμπνευστής, καθοδηγητής με ηγετικά προσόντα ταπεινοφροσύνης και εκτίμησης προς τον συνάνθρωπο.

Αγαπητέ και αξέχαστε φίλε Γιάννη,

Οι παρακαταθήκες σου παραμένουν ακριβό φυλακτό σε μια γωνιά της καρδιάς μας. Θα σε θυμόμαστε αιώνια για τις αρετές σου, για τις πράξεις σου, για τον ενθουσιασμό σου, για τη γλυκύτητα της κάθε σου λέξης, για την ποιότητα και το περιεχόμενο των συμβουλών σου.

Το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης μας γίνεται ετούτη τη στιγμή, ασπίδα και δόρυ κοινωνικής προσφοράς και αταλάντευτης αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των προσφύγων μας, εφόδια πολύτιμα για να συνεχίσουμε τα δικά σου οράματα, τη δική σου αποστολή για μια καλύτερη κοινωνία, για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Συγκλονιστικές αυτές οι λίγες στιγμές του αποχαιρετισμού. Από χιλιάδες μίλια μακριά υλοποιήθηκε η δική σου στερνή επιθυμία, να σε σκεπάσει το χώμα της Κύπρου κοντά στον τάφο του πατέρα σου. Δεν είναι μαζί μας η λατρευτή σου μητέρα Μελπομένη η οποία για λόγους υγιειας δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει και να ζήσει αυτές τις πολύ δύσκολες και συγκλονιστικές στιγμές. Είναι όμως μαζί μας τα αδέλφια σου, τα παιδιά σου, οι συγγενείς ,οι συμμαθητές σου, φίλοι από την υπόλοιπη Κύπρο και την Αμερική. Σε αποχαιρετούν με πόνο ψυχής απαρηγόρητοι ,ο Άκης και η Ανδρούλα Δημητρίου με τους οποίους τα τελευταία χρόνια διατηρούσες μια ξεχωριστή μοναδική σχέση φιλίας μαζί τους στην Αμερική και αντλούσες από αυτή τη σύνδεση την αγάπη και τη ζεστασιά της Καραβιώτικης συμπαράστασης σε πολλά θέματα. Νιώθουμε όλοι να μας περιβάλλει η φωτεινή όψη της περηφάνιας που αφήνεις πίσω σου με την ποιοτική διαδρομή και το έργο σου στο στίβο της ζωής.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και όλων των σκορπισμένων δημοτών Καραβά, καταθέτω ετούτα τα λίγα λουλούδια απέραντης εκτίμησης και υπέρμετρης αγάπης για τα όσα έχεις προσφέρει με πολλή αφοσίωση και αξιοσύνη στην κοινωνία, στην οικογένεια, στο συνάνθρωπο και στην αγαπημένη σου κωμόπολη τον Καραβά μας.

Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε χωρίς ταλαντεύσεις τα δίκαιά μας. Αυτή είναι η υπόσχεση που σου δίνουμε. Γιατί σ’ αυτή την αρχή πίστεψες και αυτήν την αρχή υπηρετούσες με αφοσίωση σε όλα τα χρόνια της ζωής σου.

Αιωνία σου η μνήμη αξέχαστε μας φίλε Γιάννη.

Γιάννης Παπαϊωάννου

Δήμαρχος Καραβά