Κηδεία Ευγενίας Χατζηφραγκέσκου Λαζάρου

Επικήδειος Ευγενίας Χατζηφραγκέσκου Λαζάρου

Εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα, Μακεδονίτισσα

20 Οκτωβρίου 2014

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο μιας ενάρετης συνδημότισσάς μας, της Ευγενίας Χατζηφραγκέσκου Λαζάρου. Ακόμα μια Καραβιώτισσα μας φεύγει από τη ζωή με ανεκπλήρωτη την επιθυμία για επιστροφή στην αξέχαστη κωμόπολή μας.

Η αξέχαστή μας Ευγενία, γεννήθηκε στον Καραβά το 1929. Γονείς της ο Φραγκέσκος και η Μαρίτσα Χατζηφραγκέσκου. Αδέλφια της η Έλλη, ο Σάββας και ο Κώστας.

Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με πολλή αγάπη και κέρδισε αξίες και αρχές, πολύτιμα εφόδια στο στίβο της ζωής.

Η αξέχαστή μας Ευγενία είχε ένα εξαίρετο χαρακτήρα στον οποίο, ο καθένας μας ξεχώριζε την γαλήνια προσέγγισή της σε πολλά θέματα, την ευσέβεια, την τιμιότητα, την αγάπη και την εκτίμησή της προς τον συνάνθρωπο.

Πάντα φιλόξενη, σκεφτότανε τον γείτονα, τον συνάνθρωπο, τον συγχωριανό. Σε πολλές περιπτώσεις τα δικά της εδέσματα και τα φαγητά τα μοιραζόταν με όλη τη γειτονιά γιατί επιδίωκε να εκφράζει την αλληλεγγύη και την αγάπη προς τον συνάνθρωπό της.

Παντρεύτηκε το 1954 τον Ανδρέα Λαζάρου από τη Μύρτου. Μια δεμένη και αγαπημένη οικογένεια με τις χαρές της ζωής να γιομίζουν στο γήινο παράδεισο του Καραβά μας.

Έδωσε κατεύθυνση σαν μια αφοσιωμένη μητέρα στις δύο κόρες της Μαρία και Ροδοθέα να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερα εφόδια και αρχές. Και οι δύο της κόρες ακολούθησαν ανώτερες σπουδές στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, ένα στόχο και μια επιτυχία για τον οποίο μοιραζόταν μαζί τους την χαρά και την ικανοποίηση.

Τα χρόνια της προσφυγιάς πολύ δύσκολα. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες της εισβολής όταν ο αγαπημένος της πατέρας Φραντζέσκος έμεινε συνειδητά πίσω στον Καραβά να φυλάει «Θερμοπύλες». Τον σκότωσαν εν ψυχρώ οι Τούρκοι στις 6 Αυγούστου έξω στην αυλή του σπιτιού του. Βαρύς ο πόνος, μεγάλη η θλίψη για το μεγάλο καημό και για την αδικία που συνεχίζεται. Τα οστά του πατέρα της ταυτοποιήθηκαν και το Φεβρουάριο του 2009 έγινε η κηδεία του στις ελεύθερες περιοχές. Στιγμές που συγκλονίζουν όλους μας, ιδιαίτερα τους συγγενείς των ηρώων μας.

Ένα σημαντικό χάρισμα του χαρακτήρα της αξέχαστής μας Ευγενίας ήταν η γαλήνια προσέγγισή της, η αισιοδοξία για καλύτερες μέρες. Ήξερε ότι η θεία πρόνοια μπορεί να δώσει δυνάμεις και ηθική στήριξη και πάντα ταπεινά προσευχόταν γι αυτό.

Στη σκέψη της πάντα ο Καραβάς και οι όμορφες αναμνήσεις, στα περιβόλια και τις γειτονιές μας. Η μεγαλύτερη μας εκκλησία, η Ευαγγελίστρια ήταν πάντα στη θύμησή της αφού με δωρεά της οικογένειας είχαν γίνει αρκετά έργα και η περηφάνια ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη συνολική προσφορά των κατοίκων του Καραβά.

Όλοι οι όμορφοι σχεδιασμοί του Καραβά μας γκρεμίστηκαν τον Ιούλιο του 1974. Η αξέχαστή μας Ευγενία είχε αυτό το βάρος, αυτό τον καημό βαθιά στην καρδιά της. Με κάθε ευκαιρία διέκρινες αυτή τη θλίψη στο βλέμμα της αλλά ταυτόχρονα μπορούσες να ανιχνεύσεις και την αισιοδοξία για καλύτερες μέρες.

Σήμερα την αποχαιρετούμε για το αιώνιο ταξίδι. Το όνομα που αφήνει πίσω της είναι μια κληρονομιά για τα παιδιά, τα εγγόνια, τους συγγενείς και όλους όσους την γνωρίσαμε. Θα την θυμόμαστε σαν ένα φωτεινό φάρο που θα μας γεμίζει δύναμη και πίστη για τη ζωή.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά μεταφέρω τα θερμά μας συλλυπητήρια στο σύζυγό της Ανδρέα και στις δυο κόρες της Μαρία και Ροδοθέα, στα εγγόνια και σε όλους τους συγγενείς μαζί με τις ευχαριστίες μας για τις εισφορές για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη της.

Μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα της αξέχαστής μας Ευγενίας για τον δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Αιώνια και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη της στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου

Δήμαρχος Καραβά