Κηδεία Χρυστάλλας Παγδατή – 8.3.14

Επικήδειος Χρυστάλλας Παγδατή
Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 – εκκλησία Αγίου Βασιλείου, Στρόβολος

Είναι με βαθιά θλίψη που αποχαιρετούμε μια εκλεκτή ενάρετη συνδημότισσά μας, τη Χρυστάλλα Παγδατή. Η αξέχαστή μας Χρυστάλλα γεννήθηκε το 1929 στον Καραβά. Γονείς της ο Μιχάλης Παντέλα και η Βασιλική Παναγή. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με αρχές και σωστή κατεύθυνση. Αδέλφια της ο Λέανδρος και ο Παναγιώτης με τους οποίους διατηρούσε μια ξεχωριστή σύνδεση και μοιραζόταν μαζί τους όλες τις όμορφες στιγμές της ζωής.

Παντρεύτηκε το 1949 το Γιώργο Παγδατή από τον Καραβά. Έδωσε στις δύο της κόρες, τη Σταυρούλλα και τη Βασιλική, μια στοχευμένη κατεύθυνση με συμβουλές και εφόδια για να αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα της ζωής. Ο γήινος παράδεισος του Καραβά υπήρξε για την οικογένεια της αξέχαστής μας Χρυστάλλας το περιβάλλον που έδινε την προοπτική της αισιοδοξίας και της χαράς για δημιουργία.

Τραγικός σταθμός η εισβολή του 1974. Όλα τα όμορφα όνειρα εξανεμίστηκαν και η οικογένεια της αξέχαστής μας Χρυστάλλας παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς. Πολλά τα προβλήματα, μεγάλες οι δυσκολίες. Αφοσιωμένη κοντά στο σύζυγό της, παρέχει στήριξη και βοήθεια με στόχο πάντα να ξεπεραστούν τα βασικά προβλήματα. Η θύμηση του Καραβά ήταν πάντα στο μυαλό και τη σκέψη της. Η ενασχόληση με το κέντημα στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς έφερνε αναμνήσεις και θύμισες που έδιναν ελπίδα και πίστη ότι μια μέρα το δίκαιο θα νικήσει και θα επιστρέφαμε ελεύθεροι στον Καραβά.

Την ευχαριστούμε θερμά για τα κεντήματα που έχει δωρίσει για το Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Καραβιωτών, τα οποία θα μας θυμίζουν την εργατικότητα και την αγάπη της για τη γενέτειρά της, τον αξέχαστο Καραβά μας.

Ξεχώριζε για την ταπεινότητα του χαρακτήρα της, τη σεμνότητα, τη γλυκύτητα των αφηγήσεών της. Οι συμβουλές της πολύτιμες, γεμάτες μηνύματα και ελπίδα. Ενάρετη χριστιανή, είχε ευαισθησίες για το δυσπραγούντα συνάνθρωπο και επεδίωκε να δίνει στήριξη και βοήθεια σε όσες περιπτώσεις μπορούσε. Πριν δυόμισι χρόνια έχασε το λατρευτό της σύζυγο Γιώργο. Στήριγμά της οι δύο της κόρες, Σταυρούλα και Βασιλική. Τα δύο εγγόνια της, ο Ανδρέας και η Χρυστάλλα έδιναν πάντα μια ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση. Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας. Θα τη θυμόμαστε με ξεχωριστή περηφάνια για τον ακέραιο σεμνό της χαρακτήρα, για τις συμβουλές της, που θα’ ναι για όλους μας πυξίδα ζωής στο δύσκολο περιβάλλον που βιώνουμε στις μέρες μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά καταθέτω τούτα τα λίγα λουλούδια σε ένδειξη μεγάλης εκτίμησης για τα όσα έχει προσφέρει με αφοσίωση στην οικογένειά της, στην κοινωνία του Καραβά και στο συνάνθρωπο. Μεταφέρω δε τα θερμά μου συλλυπητήρια στις δύο της κόρες Σταυρούλα και Βασιλική, στο γαμπρό της Γιώργο και στα εγγόνια της Ανδρέα και Χρυστάλλα, καθώς επίσης και στους λοιπούς συγγενείς. Ευχαριστίες εκφράζω για την εισήγηση της οικογένειας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών, μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα της αξέχαστής μας Χρυστάλλας προς το δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Αιωνία θα παραμείνει η μνήμη της στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά