Κηδεία Χρίστου Γιαννήταη – 31.1.15

Επικήδειος Χρίστου Γιαννήταη

31 Ιανουαρίου 2015 – εκκλησία Αγίου Στυλιανού, Λακατάμεια

Είναι με συγκλονισμό ψυχής που αποχαιρετούμε σήμερα ακόμη ένα αφοσιωμένο συνοδοιπόρο της επιστροφής, ο οποίος εγκαταλείπει τα εγκόσμια εντελώς ξαφνικά μετά από μια πολύ σύντομη δοκιμασία με την υγεία του.

Ο αείμνηστός μας Χρίστος Γιαννήταης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καραβά. Γονείς του ο Κώστας Γιαννήταης και η Ελένη Πλουσίου. Έφτιαξε την οικογένειά του στη γειτονική κωμόπολη της Λαπήθου και με μια φιλοπρόοδη προσέγγιση υπήρξε μεταξύ των πρωτοπόρων της περιοχής μας στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και αθλητικής παράδοσης, καθώς επίσης πρόσφερε απλόχερα και σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι κάτοικοι των δύο κωμοπόλεων. Ευτύχισε να διδάξει για εφτά χρόνια, μετά που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία, ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία της Λαπήθου και να δώσει γνώσεις και εφόδια σε πολλά παιδιά της κωμόπολης.

Η εισβολή του 1974 ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς και τις προοπτικές που φτιάχναμε για να γίνει ο τόπος μας ακόμη πιο όμορφος και δημιουργικός. Στις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς ο αείμνηστός μας Χρίστος Γιαννήταης δεν δίστασε να αντιμετωπίζει δυσκολίες και να προσφέρει συμπαράσταση και στήριξη στο συνάνθρωπο. Από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιείται σε προσφυγικά σωματεία και ομίλους και μέσα από την εκπαιδευτική του αποστολή με το δικό του ξεχωριστό τρόπο προβάλλει το μήνυμα της αγωνιστικότητας και της διεκδίκησης στα παιδιά και τους νέους μας.

Πλούσια από κάθε άποψη η προσφορά του, ειδικά στο Εθνικό πρόβλημα της Κύπρου. Διετέλεσε για χρόνια γενικός γραμματέας του Προσφυγικού Σωματείου «Λάπηθος» και για δύο συνεχείς θητείες μέλος της Σχολικής Εφορείας Καραβά. Η προσφορά του πάντοτε πολύτιμη και σημαντική, η οποία διευρύνθηκε και σε πολλούς άλλους τομείς και σωματεία.

Μέσα από τη δική του διαδρομή στο στίβο της ζωής, ο αείμνηστός μας Χρίστος Γιαννήταης, ανέδειξε αρχές φιλοπατρίας και κοινωνικής αλληλεγγύης και γνώριζε πώς να μεταφέρει στους νέους μας ηθικές αξίες και εφόδια για να μπορέσουν να προχωρήσουν πάνω σε γερές βάσεις στα επόμενα στάδια της ζωής τους. Υπήρξε ταυτόχρονα αφοσιωμένος οικογενειάρχης και ευτύχισε να δει τα δύο παιδιά του αποκατεστημένα, να φτιάχνουν τις δικές τους οικογένειες.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Σωτηρούλλα, στα παιδιά του Κώστα και Άντρη, στα εγγόνια του, στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και τους συγγενείς, με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης μας και της εκτίμησής μας να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση ότι θα συνεχίσουμε την αποστολή μας, έχοντας σαν βάση και θεμέλια τις αρχές και τις παρακαταθήκες που μας άφησε ο αείμνηστος Χρίστος Γιαννήταης.

Η μνήμη του θα φωτίζει αιώνια τα βήματά μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά