Κηδεία Χαρίτας Βλάχου Κύρκου – 24.8.16

Επικήδειος Χαρίτας Κύρκου

24 Αυγούστου 2016

46 χρόνια στο γήινο παράδεισο του Καραβά και 42 χρόνια πικρής προσφυγιάς. Αυτή ήταν η διαδρομή ζωής της αγαπημένης συνδημότισσας μας Χαρίτας Βλάχου Κίρκου που αποχαιρετούμε σήμερα για το αιώνιο της ταξίδι.

Μια αγωνίστρια της ζωής η οποία ανέδειξε εξαίρετα χαρίσματα και αρετές μέσα από μια προσφορά σε διάφορα επίπεδα και γεγονότα.

Αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα, ευτύχησε να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια τα έξι παιδιά της και να τα δει αποκατεστημένα με επιτυχία στο στίβο της ζωής με τις δικές τους οικογένειες. Στην πολυτάραχη περίοδο της ΕΟΚΑ 55-59 και ενώ ο σύζυγος της Χρίστος ήταν καταζητούμενος, με πολλή εχεμύθεια και υποδειγματική αφοσίωση προσέφερε τις υπηρεσίες της και ταυτόχρονα είχε την έγνοια και τη φροντίδα των ανήλικων παιδιών της.

Χρυσοχέρα με ότι ασχολείτο. Νόστιμα τα φαγητά της, υποδειγματική η φιλοξενία της, τα έργα λαϊκής τέχνης και τα κεντήματά της προκαλούσαν θαυμασμό.

Πλούσιες από κάθε άποψη με λεπτομέρειες οι γνώσεις της. Εκθαμβωτικός ο τρόπος που διηγιόταν ιστορίες, χαρισματικός ο τρόπος που δημιουργούσε δικά της ποιήματα, εκφραστικός ο τρόπος που τα απάγγελε.

Για τη Χαρίτα Βλάχου Κίρκου, όσοι την γνώρισαν έχουν να πουν πάρα πολλά. Τόσα πολλά που κάνουν την απώλειά της και το κενό που αφήνει πίσω της πάρα πολύ μεγάλο.

Υπήρξε μια αφοσιωμένη συνοδοιπόρος επιστροφής, με πολλή στήριξη στην αποστολή του Δήμου μας και σε όλους που είχαν και έχουν πρώτο μέλημά τους την ελευθερία του τόπου μας.

Νιώθουμε ότι χάσαμε ένα πολύτιμο συμπαραστάτη που μας έδινε δύναμη, κουράγιο, πίστη, ελπίδα για καλύτερες μέρες. Μας χάρισε αλησμόνητες συγκινήσεις με τη συμμετοχή της στο ντοκιμαντέρ του Δήμου μας «Καραβάς η ψυχή μας». Το έργο της σε είδη λαϊκής τέχνης θα είναι φάρος δημιουργίας και θα πλαισιώνει με ξεχωριστό τρόπο την πλούσια πολιτιστική παράδοση της περιοχής μας. Ένα μεγάλο κάδρο με διάφορα δικά της κεντήματα κοσμεί το οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών. Μας το δώρισε πριν μερικά χρόνια με πολλή αγάπη για να προβάλλεται αυτή η πλούσια κληρονομιά.

Αγαπημένη μας συνδημότισσα και θεία Χαριτου όπως σχεδόν όλοι της ηλικίας μου σε αποκαλούσαμε σε ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης. Οι δικές μου παιδικές αναμνήσεις δίπλα από το σπίτι σου που συχνά επισκεπτόμουν στον Καραβά, μιας και είχες για γειτόνισσα τη γιαγιά μου την Σαουλλού, στριφογυρίζουν ξανά σαν μελίσσι στου νου τα παρακλάδια, με τη δύναμη της σκέψης να φτιάχνει φωτοστέφανα με όμορφες εικόνες και θύμησες. Αυτή την αγάπη για τον Καραβά και την επιστροφή στη γη μας θα τη φυλάμε βαθιά στην καρδιά μας, είναι χρέος το οποίο μεγαλώνει με την απώλεια αγαπημένων προσώπων που έζησαν στον Καραβά και ταυτόχρονα δεν ευτύχησαν να γευτούν τη μεγάλη χαρά της ελευθερίας της επιστροφής στη γη μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά μεταφέρω τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα έξι παιδιά της αείμνηστης μας Χαρίτας Κύρκου και στις οικογένειές τους και στους λοιπούς συγγενείς. Μας δίδαξες πάρα πολλά, μα ένα θησαυρό πληροφοριών και γνώσεων που θα είναι για όλους μας, πολύτιμη και ακριβή πυξίδα ζωής.

Φωτοδότρα και αιώνια θα είναι η μνήμη σου στις καρδιές και στη σκέψη μας. Καλό παράδεισο αξέχαστη συνδημότισσα μας Χαριτού!

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά