Κηδεία Αντρούλας Χαραλάμπους – 22.12.15

Επικήδειος Ανδρούλας Χαραλάμπους Τσιάμουρου

Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ανθούπολη

22.12.15

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο μιας ενάρετης Καραβιώτισσας, της Αντρούλας Χαραλάμπους, το γένος Τσιάμουρου.

Η αξέχαστή μας Ανδρούλα, γεννήθηκε στον Καραβά το 1934. Γονείς της ο Νικόλας και η Ευτυχία Τσιάμουρου. Αδέλφια της η Άννα και η Δέσπω. Μεγάλωσε σε ένα πανέμορφο τόπο με αρχές και αξίες που κέρδισε από το οικογενειακό της περιβάλλον και την φιλοπρόοδη κοινωνία του Καραβάς μας.

Παντρεύτηκε το Γιάννη Χαραλάμπους το 1950 και απέκτησαν μαζί 4 παιδιά, την Ευτυχία, το Νίκο, τη Μαρία και τον Πανίκκο. Μια ευτυχισμένη οικογένεια που έφτιανε όμορφους σχεδιασμούς όπως και όλοι οι Καραβιώτες για προκοπή, πρόοδο και ευημερία.

Η αξέχαστή μας Ευτυχία ξεχώριζε για την ταπεινότητα του χαρακτήρα της, την ενάρετη προσέγγιση της σε πολλά κοινωνικά θέματα, την εργατικότητά της, την αφοσιωμένη αγάπη και στοργή που με το γαλήνιο βλέμμα της και το γλυκό της χαμόγελο έδινε στα παιδιά της, στο σύζυγό της και σε όλους όσους είχαν σύνδεση μαζί τους.

Ο τραγικός σταθμός του 1974 και η Τουρκική εισβολή έφερε τις μεγάλες ανατροπές. Η οικογένεια της αξέχαστής μας Ανδρούλας αναζητά νέους ορίζοντες δημιουργίας και προσωρινής εγκατάστασης. Μιας εγκατάστασης που κράτησε 41 χρόνια, χωρίς να ευοδωθεί η μεγάλη επιθυμία να επιστρέψει σε συνθήκες ελευθερίας στην αξέχαστη γη του Καραβά.

40 ανέμελα, όμορφα χρόνια έζησε η αξέχαστή μας Ανδρούλα στο Καραβά και 41 χρόνια στην προσφυγιά, με πολλές θυσίες, με αντοχές και πίστη στο Θεό , ότι μια μέρα το δίκαιο θα μας έδινε ένα περιβάλλον με καλύτερες μέρες σε μια ελεύθερη Κύπρο.

Με αξιοσύνη και αφοσίωση, στάθηκε συμπαραστάτης στο σύζυγό της και στήριγμα στα παιδιά της. Αξιώθηκε να τα δει αποκατεστημένα με τις δικές τους οικογένειες με 11 εγγόνια και 12 δισέγγονα.

Ο αξιαγάπητος της σύζυγος Γιάννης, έφυγε από τη ζωή στις 21/12/2000. Δεκαπέντε χρόνια μετά, την ίδια ακριβώς μέρα, 21/12 έφυγε από τη ζωή και η αξέχαστή μας Ανδρούλα. Μια σημαδιακή ημερομηνία που στέλλει τα δικά της μηνύματα στην οικογένεια και σε όσους θα τιμούν κάθε χρόνο τη μνήμη τους.

Εκεί ψηλά που βρίσκεσαι αξέχαστη μας Ανδρούλα, δίπλα από σκηνές αγγέλων μαζί με το σύζυγό σου και όλους τους άλλους συγχωριανούς που έφυγαν με τον πικρό καημό της προσφυγιάς να μεσιτεύεις και να προσεύχεσαι για τη δική μας πορεία. Να έχουμε αντοχές και δύναμη να συνεχίζουμε αταλάντευτοι την πορεία μας για να δημιουργηθούν νέες συνθήκες στην κοινωνία μας με την προοπτική να δώσουμε στο γκρίζο ορίζοντα φωτεινά χρώματα αισιοδοξίας για καλύτερες μέρες για τον Καραβά και το τόπο μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά μεταφέρω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα παιδιά της, στα εγγόνια, στα δισέγγονα και στους λοιπούς συγγένειες, με το δακρύβρεκτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησης μας να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση στις αξίες και τις αρχές που μας δίδαξε και μας έδωσε η αξέχαστη μας Ανδρούλα μέσα από τη δική της διαδρομή στο στίβο της ζωής.

Αξίες πολύτιμες που θα είναι οδοδείκτες ζωής, θα είναι πυξίδα μια ποιοτικής προσφοράς για τον τόπο την κοινωνία και το συνάνθρωπο.

Αιωνία ας είναι η μνήμη της στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά