Κηδεία Ανδρούλας Μαούρη – 16.11.2020

Επικήδειος  Ανδρούλλας  Γ. Μαούρη

Λευκωσία 16/11/2020 – Εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα

 

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα μια ξεχωριστή δέσποινα του Καραβά.

Αποχαιρετούμε στο μεγάλο ταξίδι την Ανδρούλα Μαούρη.

Μια Κυρία, που κόσμησε κυριολεκτικά τον Δήμο μας.

 

Στο άκουσμα του θανάτου της, πρόβαλε σε όλους μας η πάντα χαμογελαστή και ευγενική της  μορφή. Και ο Καραβάς μας έγινε φτωχότερος, ο Δήμος μικρότερος.

 

Η Ανδρούλα γεννήθηκε στον Καραβά το 1931.

Γονείς της ήσαν ο Νικόλας Μοτίτης και η Αναστασία Κοιλαρά.

Αδέλφια της, ο Παντελής, ο Φώτος, ο Σωτήρης, ο Χριστάκης και η Μαρία.

 

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου.

Το 1957 παντρεύτηκε τον δάσκαλο Γιώργο Μαούρη, επίσης από τον Καραβά.

Τον δάσκαλό μας, τον ήρεμο και καλοσυνάτο, προοδευτικό και μειλίχιο Καραβιώτη, τον μετέπειτα Δημοτικό Σύμβουλο του Καραβά στην προσφυγιά. Αλλά και φίλο, συνάδελφο τραγουδιστή, μέλος στην χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας», όπου μαζί ενώναμε για χρόνια τις φωνές μας, για να υμνήσουμε την σκλαβωμένα μέρη της γης μας.

 

Στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Καραβά δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια.    Απέκτησαν τρία παιδιά, την Αναστασία, σήμερα Μοναχή Νεκταρία,  τον Λάμπρο και την Ελένη.

Τα χρόνια κυλούσαν ήσυχα και ειρηνικά, ως την αποφράδα ημέρα του  πραξικοπήματος και της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων. Όταν η οικογένεια, διωγμένη από το σπίτι και τα υπάρχοντά της,  βρήκε τόπο διαμονής την Λευκωσία.

Εδώ μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τα  μόρφωσαν και  τα αποκατάστησαν.

Η Ανδρούλλα ήταν μια στοργική μητέρα, μια αξιολάτρευτη γιαγιά, μια εξαίρετη σύζυγος.  Ήταν πάντα εκεί, να φροντίζει, να παρακολουθεί, να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Είχε την ευχαρίστηση να βλέπει τα παιδιά της να προοδεύουν και τα  εγγόνια της – Μίλτο, Γιώργο, Παναγιώτη και Βαγγέλη – να μεγαλώνουν και να προκόβουν στη ζωή τους.  Χάρηκε τον γιο της Λάμπρο Δημοτικό Σύμβουλο Καραβά,  πρώτο Πρόεδρο της Νεολαίας του Δήμου μας.

Και όταν χρειάστηκε, ήταν αυτή που περιποιείτο με υπομονή τον αγαπημένο της σύζυγο, στην πολύχρονη ασθένειά του, φροντίζοντας τον στο σπίτι τους μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πατριώτισσα, λάτρης του Καραβά, της Κύπρου ευρύτερα. Η αγάπη της για τον Καραβά ήταν μεγάλη και αδιάληπτη. Μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο παρακολουθούσε ανελλιπώς τις εκδηλώσεις που διοργανώναμε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών και ήταν αφιερωμένες στον κατεχόμενο τόπο μας. Της έδινε μεγάλη χαρά να συναντά και να συζητά με τους αγαπημένους της συγχωριανούς και να λένε ιστορίες που έζησαν εκεί.

Αλλά, δυστυχώς, η ζωή της έσβησε προχθές, ύστερα από πολλή ταλαιπωρία.

 

Αγαπητές Νεκταρία και Ελένη,

Φίλε Λάμπρο, συνοδοιπόρε, συναγωνιστή,

 

Εκ μέρους του  Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια,

σε εσάς, τα μέλη των οικογενειών και όλους τους συγγενείς σας.

 

Αποχαιρετούμε την σεβαστή μας Ανδρούλλα, στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει.

Φεύγει με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψει σε έναν ελεύθερο Καραβά,

εκεί που γεννήθηκε, εκεί που έφτιαξε την οικογένειά της, εκεί που έζησε χαρούμενα και ειρηνικά, μέσα στην ομορφιά και τη γαλήνη.

 

Καλό σου ταξίδι, σεβαστή μας Ανδρούλα.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε λεμονανθούς από τον Καραβά στον τάφο που θα σε φιλοξενεί στην προσφυγιά.

 

Ευχή και  προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η Μνήμη.

 

ΚΗΔΕΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 16/11/20 ΚΑΙ ΩΡΑ 2.30 Μ.Μ. ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΑΣΟΥΠΟΛΗ, ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΜΑΟΥΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 89 ΕΤΩΝ.