Κηδεία Ανδρούλας Κοκκινίδου – 28.1.17

Επικήδειος Ανδρούλλας Μιχάλη Κοκκινίδου

Λεμεσός 28/1/2017 – Αγία Φύλα

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα μια αξιαγάπητη και σεβαστή Καραβιώτισσα. Αποχαιρετούμε την Ανδρούλλα Κοκκινίδου.

Στο άκουσμα του αναπάντεχου θανάτου της, πρόβαλε η γαλήνια, ευγενική, καλοσυνάτη μορφή της. Και ο Καραβάς μας έγινε φτωχότερος. Η γειτονιά μας λειψή, το κενό της μεγάλο.

Η Ανδρούλλα το γένος Ρουβιθά, γεννήθηκε στον Καραβά το 1933.

Γονείς της ήσαν ο Σάββας και η Ειρήνη Ρουβιθά.

Αδέλφια της ο Αντώνης και ο Κώστας.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Σε ηλικία 17 χρονών κλέβει την καρδιά της Ανδρούλλας και την παντρεύεται ο νεοδιορισθείς τότε δάσκαλος στην Αναμορφωτική Σχολή Λαμπούσης, Μιχάλης Κοκκινίδης από την Πεντάγια.

Δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Σχολής. Απέκτησαν δύο κόρες, τη Σούλλα και τη Ρούλλα. Ζούσαν σε ένα πανέμορφο χώρο, κομμάτι της αρχαίας λάμπουσας πολιτείας, της ρημαγμένης από τις αραβικές επιδρομές. Δίπλα από την θάλασσα, που τους προσέφερε τη δροσιά του αέρα της. Ανάπνεαν τον αέρα του πέλαγου, τη λεπτή μυρωδιά του κυκλάμινου, το άρωμα των λεμονανθών της Λαπήθου και του Καραβά. Απολάμβαναν την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης.

Από εκεί ο Μιχάλης, μαζί με την ομάδα των εκλεκτών εκπαιδευτικών της Σχολής δραστηριοποιήθηκε στα κοινά του Καραβά και της Επαρχίας. Έγινε πιο Καραβιώτης από εμάς. Σε όλες του τις δραστηριότητες η Ανδρούλλα ήταν πάντα δίπλα του. Απλή, αγνή, αθόρυβη. Γνήσια Καραβιώτισα κυρία.

Είναι στη μνήμη μου το συχνό μας συναπάντημα στον δρόμο της γειτονιάς, όταν η οικογένεια έκανε την καθημερινή και ανελλιπή επίσκεψη από τη Σχολή στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Θυμούμαι τα χαρούμενα πρόσωπα των κοριτσιών να μας χαιρετούν προσκοπικά μέσα από το αυτοκίνητο του αγαπημένου μας εφόρου, του κ. Κοκκινίδη. Και μπροστά η κυρία Ανδρούλλα, με προορισμό το σπίτι δίπλα από την μεγαλόπρεπη μορφή της Ευαγγελίστριας.

Τα χρόνια κυλούσαν ανέμελα και ειρηνικά, ως την αποφράδα ημέρα του πραξικοπήματος και της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων που μας έφερε. Και η οικογένεια βρήκε τόπο διαμονής στην αντίπερα ακτή του νησιού, τη Λεμεσό.

Εδώ μεγαλώνουν τις κόρες τους, τις μορφώνουν και τις παντρεύουν.

Τη Σούλλα με τον Ιάκωβο Βρακέτα που τους χαρίζουν 3 εγγόνια, την Ελένη, την ΄Αντρια και τη Γεωργία. Η Ρούλλα παντρεύεται τον Κούλλη Μαυρονικόλα, και τους χαρίζουν δύο εγγονούς τον Νεόφυτο και το Μιχάλη.

Η Ανδρούλλα ήταν μια στοργική μητέρα, μια αξιολάτρευτη γιαγιά, μια εξαίρετη σύζυγος. Αξιώθηκε να χαρεί τη Ρούλα, Βουλευτή Λευκωσίας και Πρόεδρο της Γυναικείας Σοσιαλιστικής Κίνησης, τον Κούλλη Υπουργό Άμυνας, Ευρωβουλευτή και Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Και είχε την ευτυχία να αγκαλιάσει δύο δισέγγονα. Τον Γιάννη και τη Ρία .

Πατριώτισσα, λάτρης του Καραβά, της Κύπρου ευρύτερα. Στον Καραβά πήγε το 2003, για προσκύνημα όπως δήλωσε. Και ήταν η πρώτη και τελευταία φορά, γιατί ο πόνος της ήταν αβάστακτος και η καρδιά της προδομένη. Δεν μπορούσε να δεχτεί την κατοχή, αδυνατούσε να δεχτεί την αδικία. Και έφυγε με το πικρό παράπονο της προσφυγιάς.

Αγαπητέ μας Μιχάλη Κοκκινίδη,

Δάσκαλε, έφορε, καθοδηγητή, συναγωνιστή,

εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια

Και σε σένα, φίλη Ρούλα και γειτόνισσα και στη Σούλλα, τον Κούλλη και τον Ιάκωβο, όπως και στην Ελένη, την Άντρια και τη Γεωργία, τον Νεόφυτο και το Μιχάλη. Και σε όλη την οικογένεια.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη της Ανδρούλλας. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Σεβαστή μας Ανδρούλλα,

Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψεις σε έναν ελεύθερο Καραβά, εκεί που γεννήθηκες, που χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια, εκεί που έφτιαξες την οικογένειά σου, εκεί που έζησες χαρούμενα και ειρηνικά, στην ομορφιά και τη γαλήνη.

Καλό σου ταξίδι. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα από τη Λάμπουσα και λεμονανθούς από τη Λάπηθο και τον Καραβά στον τάφο που θα σε φιλοξενεί στην προσφυγιά.

Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η Μνήμη..
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά