Κηδεία Ανδρέα Σιακόλα – 5.10.2011

Επικήδειος Ανδρέα Σιακόλα

Εκκλησία Αγίου Νικολάου, Λεμεσός

5 Οκτωβρίου 2011

Είναι με ανάμεικτα συναισθήματα βαθιάς θλίψης που αποχαιρετούμε σήμερα μια ξεχωριστή προσωπικότητα της κωμόπολης Καραβά, τον Ανδρέα Σιακόλα. Ο αγαπητός μας Ανδρέας γεννήθηκε στον Καραβά το 1925. Ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά του Κυπρή και της Ελεγγούς Σιακόλα. Αδέλφια του η Αναστασία, η Κατίνα, η Μαρίτσα, ο Ματθαιος, ο Νίκος, η Αθηνά και η Χρυσούλα. Μια δεμένη οικογένεια που μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με αρχές και ηθικές αξίες.

Από νωρίς ανάδειξε τα χαρίσματα της τιμιότητας και της εργατικότητας και κοντά στον πατέρα του πήρε γνώσεις και εφόδια που είχαν σχέση με το επάγγελμα του οικοδόμου. Ξεχώρισε πολύ νωρίς και εργοδοτήθηκε στην εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαΐδη.

Παντρεύτηκε το 1953 την εκλεκτή της καρδιάς του Τασούλλα, από το Κελλάκι της Λεμεσού. Εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία και για σειρά ετών εργάστηκε ως εργοδηγός, υπεύθυνος εργοταξίων σε οικοδομικά έργα της εταιρείας Ιωάννου και Παρασκευαΐδη στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Είχε πλούσια χαρίσματα με μια ξεχωριστή προσέγγιση και εκτίμηση προς το συνάνθρωπο και μια ευγένεια που του έδινε τη δυνατότητα να κατευθύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δίνει οδηγίες για το καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος του πάντοτε, ήταν μέσα από τη δουλειά του να αναδείξει ένα ποιοτικό έργο όπου η λεπτομέρεια μετρούσε. Το αποτέλεσμα έπρεπε πρώτα να ικανοποιούσε τον ίδιο και μετά τους προϊσταμένους του.

Σε χρόνια δύσκολα δεν δίστασε να ενταχθεί στους εθελοντές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να πολεμήσει στα πεδία των μαχών στην Παλαιστίνη και στην Αίγυπτο. Αφοσιωμένος οικογενειάρχης, απέκτησε τρία παιδιά, το Γιώργο, την Κούλλα και τη Λένια και ζούσε μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο ανέμελες στιγμές χαράς και ευτυχίας. Τα έξι εγγόνια και το δισέγγονό του, έδιναν μια ξεχωριστή περηφάνια γιατί ο κύκλος της ζωής του χάρισε επιπρόσθετα μεγάλες χαρές. Ήταν πάντοτε προσιτός και αγαπητός στους συμπολίτες του, με ένα κοινωνικό έργο το οποίο έχει να παρουσιάσει ψηλά ποιοτικά επίπεδα προσφοράς.

Στις εκδηλώσεις του Δήμου Καραβά και των προσφυγικών μας σωματείων, έδινε πολύ συχνά το παρόν του και οι συμβουλές του ήταν πολύτιμες για την αποστολή και το χρέος μας για μια λεύτερη πατρίδα. Θα τον θυμόμαστε για πάντα γιατί μέσα απ’ τις νουθεσίες του κερδίσαμε αντοχές και εφόδια για να διεκδικούμε το δίκαιο και να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Η δική μας υπόσχεση είναι ότι θα κρατήσουμε καλά φυλαγμένες, σε μια κρυφή γωνιά της καρδιάς μας, όλες του τις συμβουλές και την αγάπη του που διατηρούσε για την πατρική γη του Καραβά. Όλα μαζί θα μας δίνουν μια φωτεινή κατεύθυνση στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς που διανύουμε με ξεκάθαρους στόχους ότι σύντομα, μετά τον Γολγοθά θα ακολουθήσει και η Ανάσταση.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά, της κωμόπολης που αγάπησε με πολλή αφοσίωση ο αγαπητός μας Ανδρέας, καταθέτω τούτα τα λίγα λουλούδια αγάπης , ένα ταπεινό στεφάνι σεβασμού και απέραντης εκτίμησης στη μνήμη του.

Μεταφέρω τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Τασούλα, στα παιδιά του, στα εγγόνια του και στα αδέλφια του Ματθαίο, Νίκο και Χρυσούλα με μια ξεχωριστή περηφάνια για το καλό όνομα που αφήνει πίσω του ο αξέχαστός μας Ανδρέας με το έργο και τις πράξεις του.

Αιωνία του η μνήμη.
Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά