Κηδεία Ανδρέα Πολυκάρπου – 29.12.2022

ΚΗΔΕΙΑ:  ΠΕΜΠΤΗ 29/12 ΚΑΙ ΩΡΑ 3.00ΜΜ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ, ΗΛΙΚΙΑΣ 93 ΕΤΩΝ.

Επικήδειος  Ανδρέα Πολυκάρπου

Κωνσταντίνου και Ελένης  29/12/2022

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ακόμα ένα Καραβιώτη.  .

Αποχαιρετούμε ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο.

Κατευοδώνουμε τον εξάδελφο Ανδρέα Πολυκάρπου.

Η Ανδρέας ήταν ένας αυθεντικός Καραβιώτης. Παρά το γεγονός ότι έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την γενέτειρα του, το όνομά του συνδέθηκε με τον Καραβά σε σημείο που θα  έλεγα ότι ήταν κομμάτι της ιστορίας μας.

Μαζί με τα αδέλφια του  ο Ανδρέας ήταν οι πρώτοι που έφεραν τον κινηματογράφο στον Καραβά και στη συνέχεια ήταν οι πρώτοι που έκαναν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στα σπίτια, όταν ο ηλεκτρισμός ήρθε στον τόπο μας.

Γεννήθηκε στην Πετρογειτονιά το 1929.  Πατέρας της ήταν ο Ιάκωβος (Γιακουμής) Πολυκάρπου  και μητέρα του η Αναστασία (Στασού), κόρη του Σαββή Μούσουλου και της Μαρικκούς  Χατζήστεφανή – μοναδικής αδελφής  του δικού μου παππού, του Λευτέρη.

Αδέλφια του η Μαρούλα,, ο Σάββας και ο Σοφοκλής.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Καραβά και το δημοτικά σχολείο της Καλαβασού, όπου εργαζόταν ο πατέρας του. Ήταν τότε χειριστής γεωτρύπανου και, υπό την καθοδήγηση του διάσημου μεταλλειολόγου – και εξάδελφού του – Λουκή Μούσουλου, συμμετείχε στις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων μεταλλευμάτων στην Κύπρο.

Μετά το δημοτικό  ο Ανδρέας φοίτησε στην εμπορική σχολή της Νιόβης στην Κερύνεια. Όταν αποφοίτησε, εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος και ταυτόχρονα λειτούργησε μαζί με τα αδέλφια του τον πρώτο κινηματογράφο του Καραβά. Ήταν ένα μεγάλο σπίτι απέναντι από την Ευαγγελίστρια και είχε το όνομα «Σινεμά Καραβάς».

Μένει ανεξίτηλη στη μνήμη μου η αγάπη από την μακαριστή θεία Στασού και την Μαρούλα, όταν μικρό παιδί της γειτονιάς, βρισκόμουν στην πόρτα του σινεμά,  πού ήταν πάντα ανοιχτή για μένα.

Αργότερα τα αδέλφια της δημιούργησαν τον θερινό  κινηματογράφο «Λάμπουσα», στον κεντρικό δρόμο του Καραβά, απέναντι από τα Δημοτικά σχολεία. Ήταν το αγαπημένο μέρος που σύχναζαν οι Καραβιώτες οικογενειακώς για να γευτούν  τα ωραία γλυκά που ετοίμαζαν και σέρβιραν με ευγένεια και καλοσύνη η Μαρούλλα και η θεία Στασού.

Το 1960 νυμφεύθηκε την Ευτυχία Πολυδώρου με καταγωγή τον Καραβά. Γονείς της ο Πολύδωρος Χριστοφή και η Μαρίτσα Πάτσαλου. Μαζί απέκτησαν 3 παιδιά, τον Αντώνη, τον Ιάκωβο και την Μαρία, επτά εγγόνια και 6 δισέγγονα, στα οποία είχε μεγάλη αδυναμία.

Μετακόμισε στη Λευκωσία όπου εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος. Είχε και εδώ το δικό του σινεμά και για κάποιο χρονικό διάστημα, είχε βιοτεχνία κατασκευής φλορέντζας.

Ο Ανδρέας ήταν λάτρης του Καραβά.  Σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου και του Σωματείου ήταν πάντα παρών. Συμπαραστάτης και αρωγός στο έργο των οργανωμένων συνόλων του τόπου μας. Παρών και στον πιο πρόσφατο χορό του λεμονιού που έγινε μόλις πριν τρεις βδομάδες στο Royal Hall.

Πριν από την πανδημία σχεδιάζαμε να οργανώσουμε κινηματογραφική βραδιά στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, όπου θα μεταφέραμε την κινηματογραφική μηχανή που είχε, για να την δει ο  κόσμος. Όμως αυτό δεν έγινε εφικτό, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.  Παρόλα αυτά,  δεν εγκαταλείψαμε την ιδέα να κάνουμε μια κινηματογραφική βραδιά και συχνά όταν συναντιόμασταν το ξανα-προγραμματίζαμε.

Αυτός ήταν ο Ανδρέας. Καλόκαρδος, χαμογελαστός, διακριτικός, πάντα μας ενθάρρυνε στο έργο μας. Θα μας λείψει αφάνταστα.

Αγαπητή μας Ευτυχία, Αντώνη, Ιάκωβε, Μαρία,

Εκ μέρους του  Δήμου Καραβά σας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, όπως και  τις συζύγους, τα παιδιά σας και σε όλη την οικογένεια.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του Ανδρέα. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας  στους συνδημότες  μας που δυσπραγούν. Ειδικά αυτές τις ημέρες που χρειάζονται την βοήθειά μας.

Αποχαιρετούμε  τον αγαπητό μας Ανδρέα στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει.

Φεύγει με ανεκπλήρωτο το όνειρο  να επιστρέψει στον Καραβά,

εκεί που γεννήθηκε και  χάρηκε τα νεανικά του χρόνια.

Καλό σου ταξίδι, Ανδρέα.

Ευχή και  προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η Μνήμη.