Κηδεία Ανδρέα Φυλακτού – 23.11.12

Επικήδειος Ανδρέα Φυλακτού

23 Νοεμβρίου 2012

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Αρεδιού

Είναι με βαθιά θλίψη που αποχαιρετούμε ένα εκλεκτό συνεπαρχιώτη μας, τον Αντρέα Φυλακτού. Ο αξέχαστος μας Αντρέας γεννήθηκε το 1933 στην Κερύνεια. Γονείς του ο Φυλακτής Χαραλάμπους από τον Καραβά και μητέρα του η Δέσποινα το γένος Καραγιώργη από το Μπέλαπάις.

Μια πολυμελής οικογένεια με 11 παιδιά, με τον Αντρέα να είναι ο 9ος στη σειρά. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με αρχές και κέρδισε εφόδια ζωής πολύτιμα, μέσα από την εκπαίδευση και τις σπουδές που με πολύ αφοσίωση και μελέτη κατάφερε να παρακολουθήσει.

Για τη δύσκολη περίοδο στα μέσα της δεκαετίας του 1940, ο αξέχαστος μας Ανδρέας φοίτησε στην Αγγλική σχολή Λευκωσίας και με πολλή επιμέλεια διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Στη συνέχεια φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου όπου του δόθηκε η δυνατότητα να εργαστεί για λίγα χρόνια ως δάσκαλος σε σχολεία της επαρχίας μας. Η αγάπη του να εμπλουτίσει και να διευρύνει τις γνώσεις του τον οδηγεί να ακολουθήσει νέες σπουδές με υποτροφία που κέρδισε λόγω της πολύ καλής του επιμέλειας και προσόντων.

Εργοδοτείται μετά τις σπουδές του στην Αναμορφωτική Σχολή Λαπήθου σαν καθηγητής Τεχνικών Μαθημάτων όπου υπηρέτησε για 10 συνεχή χρόνια.

Ενδιάμεσα παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Ηρούλα, το γένος Ιορδάνου από τον Καραβά, αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο την αγάπη του για τον Καραβά, την περιοχή καταγωγής του πατέρα του. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του αθλητικού σωματείου της κωμόπολης ΑΕΚ Καραβά με μια ανεκτίμητη προσφορά και δράση. Πολύτιμες επίσης οι υπηρεσίες που προσέφερε στην ανάπτυξη του προσκοπισμού στον Καραβά καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές της επαρχίας μας, από τη θέση του Βοηθού Εφόρου Προσκοπισμού Επαρχίας Κερύνειας.

Η αγάπη του για την πόλη και επαρχία μας ήταν πάντα πολύ μεγάλη και με κάθε ευκαιρία εξέφραζε και αναδείκνυε αυτή την περηφάνια που ένοιωθε για την ιστορία και τους ανθρώπους της Επαρχίας μας.

Η εισβολή του 1974 τον βρίσκει στη Λευκωσία που ήταν ο τόπος επαγγελματικής του δραστηριότητας. Η επιλογή του να υπηρετήσει για διάστημα περίπου 5 χρόνων σαν μορφωτικός ακόλουθος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγγλία ήταν μια νέα έπαλξη για τον ίδιο που ανέδειξε τα ξεχωριστά χαρίσματα του χαρακτήρα του, την τιμιότητα, τη θετική σκέψη, την καλοσύνη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αγάπη για το συνάνθρωπο, τη στήριξη σε προβλήματα εκπαίδευσης που είναι πάντοτε πολύ σημαντικά στο περιβάλλον των αποδήμων μας.

Μετά από την αφυπηρέτηση του από τη Δημόσια Υπηρεσία εργάστηκε για ένα διάστημα ως διευθυντής σε εταιρεία του συγκροτήματος Σιακόλα στη Νιγηρία, πάντοτε προσφέροντας υπηρεσίες πολύτιμες με αφοσίωση και επαγγελματική συνέπεια..

Τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκε στο χωριό Αρεδιού με τις βασικές χαρές της ζωής να επικεντρώνονται στα τρία εγγονάκια του που του χάρισε η κόρη του Μαρίνα.

Πάντα με καλή διάθεση, ευγενικός, με καλοσύνη και ήθος, κοντά στο συνάνθρωπό του κέρδισε τη μεγάλη εκτίμηση όλων όσοι των γνώρισαν.

Σήμερα τον αποχαιρετούμε για το τελευταίο του ταξίδι, με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης μας να γίνεται υπόμνηση χρέους για την ανεκπλήρωτη επιθυμία που μας άφησε πίσω του, να γυρίσουμε μια μέρα ελεύθεροι στην πόλη και την επαρχία μας. Μια παρακαταθήκη που τη χρωστάμε σε όλους όσους μας φεύγουν με ανεκπλήρωτο τον πόθο για επιστροφή στην πατρική μας γη.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» μεταφέρουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του Ηρούλα, στην κόρη του Μαρίνα, στο γαμπρό του Γιώργο, στα εγγόνια του Νάταλι, Φελίσιτη και Τζόσουα στα αδέλφια του Γιώργο, Δημήτρη, Σπύρο και Μαρία και ταυτόχρονα εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την εισήγηση της οικογένειας να γίνουν εισφορές για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη του. Μια ενέργεια η οποία ταυτίζεται με τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα που εξέφραζε ο αξέχαστός μας Ανδρέας προς το δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Αιωνία και αξέχαστη θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά