Κηδεία Ανδρέα Χριστοδούλου – 30.7.14

Επικήδειος Ανδρέα Χριστοδούλου

30 Ιουλίου 2014 – εκκλησία Αγίου Αθανασίου – Λεμεσός

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός εκλεκτού συνδημότη μας, του Ανδρέα Χριστοδούλου. Ο αξέχαστός μας Ανδρέας γεννήθηκε το 1932 στη Λάπηθο. Παντρεύτηκε την Αθηνά το γένος Τζιανή από τον Καραβά σε ηλικία 18 χρονών.

Ασχολήθηκε με τα γεωργικά επαγγέλματα, προσέφερε με τιμιότητα τις υπηρεσίες του σε πολλά περιβόλια Καραβιωτών. Από το γάμο του απέκτησε έξι παιδιά, τον Σάββα, τη Σούλα, τον Στέλιο, την Ηρούλα, τον Τάκη και την Ελευθερία. Όπως όλοι οι οικογενειάρχες, τα όμορφα χρόνια πριν την εισβολή στον Καραβά έφτιαχνε όνειρα για ένα καλύτερο αύριο που θα έδινε προοπτικές για μια πετυχημένη αποκατάσταση σ’ όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Δυστυχώς, ο τραγικός σταθμός του 1974 ανέτρεψε όλους εκείνους τους όμορφους σχεδιασμούς. Η οικογένεια του αξέχαστού μας Ανδρέα βρίσκεται όπως και άλλοι πρόσφυγες, διωγμένη σε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες. Βρίσκει προσωρινό καταφύγιο για 6-7 χρόνια στην τουρκοκυπριακή συνοικία στη Λεμεσό και στη συνέχεια στον προσφυγικό συνοικισμό του Αγίου Αθανασίου.

Στη διαδρομή των σαράντα χρόνων της προσφυγιάς ο αγαπητός μας Ανδρέας ήταν πάντοτε κοντά στα παιδιά του και τα εγγόνια του, κέρδισε δε με την απλότητα του χαρακτήρα του την εκτίμηση όλων όσων τον γνώρισαν.

Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας. Γνωρίζουμε τις διαστάσεις αυτής της δοκιμασίας, την οποία έχουν περάσει πολλοί άλλοι συνδημότες μας προηγουμένως και κάθε φορά εκφράζουμε μέσα από τη δική μας αποστολή την ακλόνητη πίστη ότι θα αναδιπλώνουμε δυνάμεις και θα κρατάμε άσβεστη τη φλόγα για να δικαιωθεί ο τόπος μας.

Αξέχαστέ μας Ανδρέα,

Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, οι λοιποί συγγενείς, οι συγχωριανοί και φίλοι, σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο σου ταξίδι με ξεχωριστή εκτίμηση για το καλό όνομα που αφήνεις πίσω σου.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του δημάρχου μας εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά και σε όλους τους συγγενείς και μεταφέρω δε την εκτίμησή μας για την εισήγησή τους να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη του, μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα που πάντοτε καλλιεργούσε ο αξέχαστός μας Ανδρέας για τους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Αιωνία θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.