Κηδεία Αμαλίας Μούσκου – 16.11.16

Επικήδειος Αμαλίας Μούσκου

Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Κοιμητήριο Λευκωσίας – 16.11.16

Η σκέψη ξανά πίσω στον αξέχαστο Καραβά μας. Στριφογυρίζουν στου νου τα παρακλάδια εικόνες, θύμισες μιας άλλης εποχής, με τις γειτονιές να γεμίζουν με πρόσωπα αγαπημένα που μας έδιναν συμβουλές, μας έδιναν αρχές και εφόδια σε κάθε μας βήμα στο στίβο της ζωής.

Μια τέτοια ξεχωριστή προσωπικότητα του Καραβά αποχαιρετούμε σήμερα για το αιώνιο ταξίδι. Εντελώς ξαφνικά έφυγε από τη ζωή η αξιαγάπητη σε όλους μας Αμαλία Μούσκου. Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό μου μετέφερε τα νέα της πριν 10 μέρες σε συγγενικό γάμο όπου βρεθήκαμε. Ήταν καλά στην υγεία και μου έκανε εντύπωση για τα όσα καταφέραμε να πούμε, για τους συγγενείς, για τα νέα της οικογένειας, για το μέλλον του τόπου, για τον Καραβά μας.

Η αγαπητή μας Αμαλία γεννήθηκε στον Καραβά το 1927. Γονείς της ο Κυριάκος και η Όλγα Τζιύρκου. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με αρχές, με χαρισματικούς γονείς που γνώριζαν με πολλή λεπτομέρεια τις αξίες και το νόημα της ζωής.

Ανέπτυξε πολύ νωρίς πλούσια κοινωνική και εθνική δράση. Την περίοδο της ΕΟΚΑ λόγω και της συμμετοχής του πατέρα της σε δραστηριότητες του αγώνα, είχε μια αξιόλογη συμμετοχή και προσφορά κοντά στους ήρωες Γρηγόρη Αυξεντίου και Κυριάκο Μάτση. Είχε το μεγάλο πλεονέκτημα να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό αισθήματα φιλοπατρίας και σε πολλές περιπτώσεις δεν δίστασε να λάβει μέρος σε δύσκολες αποστολές.

Παντρεύτηκε τον Κώστα Μούσκο με τον οποίο απέκτησε μια όμορφη οικογένεια με τέσσερα παιδιά, τον Σωτήρη, τον Κυριάκο, την Όλγα και τη Φλώρα.

Η σεμνότητα του χαρακτήρα της, η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο ήταν χαρίσματα που προσέδιδαν μια μεγάλη εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη από όλους τους συγχωριανούς.

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στη γειτονιά της, δίπλα από το σπίτι της ήταν το φωτεινό καταφύγιο προσευχής και θρησκευτικής κατάνυξης, ήταν η σύνδεσή της με τις αρχές της ορθόδοξης πίστης μας.

Η εισβολή του 1974 έφερε τις μεγάλες ανατροπές. Στάθηκε άξια σύζυγος και μητέρα και έδωσε ηθικό στήριγμα και βοήθεια σε όλα τα μέλη της οικογένειάς της σε μια μεγάλη διαδρομή 42 χρόνων πικρής προσφυγιάς.

Η αγαπημένη μας Αμαλία φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή σε ένα λεύτερο Καραβά.

Σε κάθε μας συνάντηση πρώτος στην κουβέντα και στην σκέψη της ο Καραβάς. Ένα χρέος βαρύ που το κουβαλάμε χρόνια στους ώμους μας.

Αξιαγάπητη μας θεία Αμαλία. Σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο ταξίδι με μια περηφάνια ξεχωριστή για τα όσα έχεις προσφέρει με πολλή αφοσίωση στην οικογένειά σου, στην κοινωνία του Καραβά και στην πατρίδα. Όλη η διαδρομή σου στο στίβο της ζωής είναι γεμάτη με φωτεινές ψηφίδες προσφοράς για ένα καλύτερο αύριο. Κρατάμε βαθιά φυλαγμένες στις καρδιές μας τις συμβουλές και τις παραινέσεις σου.

Μεταφέρουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στα τέσσερα παιδιά της και στις οικογένειες τους και εκφράζουμε δε την εκτίμησή μας για την εισήγηση να γίνουν εισφορές στη μνήμη της για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών. Μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα συναισθήματα και τις κοινωνικές ευαισθησίες που είχε η αξέχαστή μας Αμαλία για τον δυσπραγούντα συνάνθρωπο μας.

Αιωνία και φωτοδότρα θα είναι η μνήμη της στη δική μας ανηφορική πορεία στο στίβο της ζωής που συνεχίζεται.

Εκεί ψηλά που βρίσκεται δίπλα από σκηνές αγγέλων είμαστε σίγουροι ότι θα μεσιτεύει και για μας να έχουμε δυνάμεις και αντοχές να αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες της ζωής.

Καλό σου ταξίδι αξιαγάπητή μας Αμαλία. Καλό παράδεισο!

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά