Καραβάς, τέχνες και τεχνίτες – 11.12.13


Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου Ελένης Παπαδημητρίου


«Καραβάς, τέχνες και τεχνίτες», Τετάρτη – 11.12.13


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο, η εκδήλωση παρουσίασης της νέας του έκδοσης του Δήμου Καραβά με τίτλο «Καραβάς τέχνες και τεχνίτες» σε έρευνα και επιμέλεια της Ελένης Παπαδημητρίου.


Η Ελένη Παπαδημητρίου γεννήθηκε στον Καραβά και μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί μια σειρά από εκδόσεις που αναφέρονται κυρίως στη λαϊκή τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας.


Η έκδοση αποτελεί μια σημαντική ποιοτική πρωτοβουλία του Δήμου Καραβά η οποία έχει στόχο την προβολή και καταγραφή της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων της κωμόπολης Καραβά πριν το 1974. Στις 74 συνολικά σελίδες της έκδοσης, περιλαμβάνονται αναφορές στους ανθρώπους/δημιουργούς του Καραβά οι οποίοι άφησαν πίσω τους μια μεγάλη κληρονομιά με το έργο και τα δημιουργήματά τους στους τομείς της ξυλογλυπτικής, αγγειοπλαστικής, αργυροχοΐας, υφαντικής και γενικά της ανάπτυξης της κωμόπολης Καραβά.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και  τη κα Βούλα Κόκκινου, εκπρόσωπο των Εκδόσεων «Εν τύποις» που ανέλαβε την επιμέλεια και εκτύπωση του βιβλίου. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της έκδοσης από το βυζαντινολόγο δρ. Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου και αναφορά στην έκδοση από τη συγγραφέα κα Ελένη Παπαδημητρίου. Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε μουσικό σχήμα με Κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια το οποίο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για το εξαίρετο πρόγραμμα που παρουσίασε. Συμμετείχαν οι μουσικοί Ελενίτσα Γεωργίου (τραγούδι), Χρίστος Χειμωνίδης (λάφτα, τραγούδι), Θεόδωρος Παπαδόπουλος (κρουστά), Άγγελος Συμαντήρης (λαούτο).


   

Η έκδοση του Δήμου Καραβά «Καραβάς, τέχνες και τεχνίτες»


Το μουσικό σχήμα που συμμετείχε στην εκδήλωση μαζί με τη συγγραφέα του βιβλίου, το Δήμαρχο Καραβά, τη κα Κόκκινου και το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά


Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε με επιτυχία και ποιοτικά συνδετικά κείμενα από το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά, Λουκία Μούγη.


Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καραβά ανέφερε και τα ακόλουθα:


«Ο Δήμος Καραβά έχει αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος εκτύπωσης του βιβλίου «Ο Καραβάς, τέχνες και τεχνίτες» γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο αξιολόγησε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη συντήρηση και προβολή της ιστορικής μνήμης, δίνουν εφόδια γνώσης στη νέα γενιά και ταυτόχρονα η λαϊκή τέχνη και ο πολιτισμός μας αναδεικνύουν το πλούσιο ιστορικό μας παρελθόν, το οποίο μας δίνει δυνάμεις να συνεχίζουμε με αισιοδοξία και πίστη τη δύσκολη αποστολή μας. Μια αποστολή που έχει στόχο να επανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια, την οποία θα κερδίσουμε μια μέρα, ευχόμαστε πολύ σύντομα, με τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής της μισής μας πατρίδας και την επιστροφή στην πατρική μας γη.»