“Καραβάς και Λάπηθος τόποι αγαπημένοι” – 12.7.19

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, στο Επισκοπειό κινηματογραφική βραδιά με τίτλο «Καραβάς και Λάπηθος τόποι αγαπημένοι», η οποία διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, σε συνεργασία με τους εκτοπισμένους Δήμους Καραβά και Λαπήθου.

Προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ «Καραβάς η ψυχή μας», του Δήμου Καραβά, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Πετρίδη, «Λάπηθος» του Δήμου Λαπήθου, σε σκηνοθεσία Έλενας Χαραλάμπους και «Οι νερόμυλοι της Λαπήθου», σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χειμωνίδη.

Στο ντοκιμαντέρ «Καραβάς η Ψυχή μας», 14 ηλικιωμένοι Καραβιώτες και Καραβιώτισσες, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο ο καθένας, μιλούν για τον Καραβά και γίνονται θεματοφύλακες της μνήμης, των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του κατεχόμενου τόπου μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο Δήμαρχος Καραβά Δρ Νίκος Χατζηστεφάνου και ο Δήμαρχος Λαπήθου, κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας.  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνιζε η κ. Μιχαέλα Παύλου, γραμματέας στο τμήμα επικοινωνίας και εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά είπε:

«Σε λίγο το βλέμμα μας θα χαϊδέψει τες γειτονιές της ημερόεσσας Λάπηθος, θα περπατήσει τους μυρωμένους δρόμους του εύανδρου Καραβά και θα δροσιστεί στα νερά των κεφαλόβρυσων, που γυρίζουν τους νερόμυλους των δύο αδελφών Δήμων.

Και αμέσως μετά, 14 ηλικιωμένοι συνδημότες μας θα ανοίξουν την καρδιά τους και θα μιλήσουν σε μας για εκείνο που έχουν μέσα στη ψυχή τους.  Για τον Καραβά, που είναι η ίδια η ψυχή τους.  Η ψυχή μας.

Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω στους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ, τον Πέτρο Πετρίδη, επίτιμο Δημότη Καραβά, για το ντοκιμαντέρ «Καραβάς η ψυχή μας», τον Ανδρέα Χειμωνίδη για τους «Νερόμυλους της Λαπήθου» και την Έλενα Χαραλάμπους για το «Λάπηθος» .

Μα πάνω απ’ όλα, θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Δήμου Καραβά οφείλουμε στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα και στους συνεργάτες του για όλα όσα προσφέρουν σε μας…»

Και κατέληξε:

«Ο Καραβάς, η Λάπηθος, και κάθε γωνιά τις υπόδουλης γης μας, είναι κομμάτια της ψυχής μας.  Είναι η ίδια η ψυχή μας.

Θα είμαστε στις επάλξεις του αγώνα ως την ημέρα της επιστροφής μας κοντά τους.  Την επιστροφή μας ως Ελεύθεροι πολίτες.»

Φωτογραφικό υλικό από Πέτρο Πετρίδη.