Καραβάς, ένα προσκύνημα – 17.12.13


«Καραβάς, ένα προσκύνημα»


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013


Αίθουσα Διασκέψεων – ΡΙΚ


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, με συνδιοργανωτές το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το Δήμο Καραβά, εκδήλωση με τίτλο «Καραβάς, ένα προσκύνημα».


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διασκέψεων «Τάσσος Παπαδόπουλος» στο κτίριο του Αρχείου του ΡΙΚ. Ήταν η δεύτερη από σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στους κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες που έχει ανακοινώσει το ΡΙΚ ότι θα συνδιοργανώσει με τους κατεχόμενους Δήμους.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συγκίνησε τους παρευρισκόμενους με το περιεχόμενό του. Χαιρετισμούς ανέγνωσαν ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ  κ. Γρηγόρης Μαλιώτης, ο Μητροπολίτης Κερύνειας κ. Χρυσόστομος και ο  Δήμαρχος Καραβά  κ. Γιάννης Παπαϊωάννου.  


   

 Άποψη από την εκδήλωση


 Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου χαιρετίζει την εκδήλωση


Ακολούθησε προβολή  μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αφιέρωμα στον Καραβά» παραγωγής ΡΙΚ. Σε βασικά ιστορικά στοιχεία για τον Καραβά αναφέρθηκε η φιλόλογος ερευνήτρια κα Πίτσα Πρωτοπαπά.  Στη συνέχεια έγινε  παρουσίαση του  αφιερώματος «Ο Καραβάς, τέχνες και τεχνίτες» από το Δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου καθώς και αναφορά στην πρόσφατη έκδοση του Δήμου Καραβά από τη συγγραφέα Ελένη Παπαδημητρίου. Το ποίημα του Χρίστου Κτωρίδη με τίτλο «Η θύμηση» ανέγνωσε η Κατερίνα Νεοφύτου, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά.


Παιδιά της Μουσικής Σχολής Λεωνίδα Πιτσιλίδη, υπό τη διεύθυνση της Κικής Πιτσιλλίδου ερμήνευσαν τον «Ύμνο του Καραβά»  σε στίχους και μουσική του Λεωνίδα Πιτσιλίδη.


Ακούστηκαν επίσης τραγούδια από την καλλιτεχνική δημιουργία του Δήμου Καραβά με τίτλο «Στον Καραβά» από το μουσικό σχήμα του Μάριου Χαραλαμπίδη, στο οποίο συμμετείχαν oι μουσικοί: Mάριος Χαραλαμπίδης, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Άριστος Χριστοδούλου και Γεώργιος Ανδρέου.   


 


 Η φιλόλογος- ερευνήτρια κα Πίτσα Πρωτοπαπά στην ομιλία της με θέμα “Ιστορικά στοιχεία για τον Καραβά”


 Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος με το μουσικό σχήμα του Μάριου Χαραλαμπίδη

                                                            


Επίσης καλλιτεχνικό σχήμα με την Ελενίτσα Γεωργίου, Άγγελο Συμαντήρη, Χρίστο Χειμωνίδη και Θεόδωρο Παπαδόπουλο ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια μεταξύ των οποίων και την «Πορτοκαλιά του Καραβά».


Στη συνέχεια  η Χριστίνα Τσέλεπου ερμήνευσε το τραγούδι «Ύστερη Βουλή»  που έγραψε η ίδια και πήρε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού το 2002, που προκήρυξε το ΡΙΚ


Την εκδήλωση παρακολούθησαν  Βουλευτές της Επαρχίας Κερύνειας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων των κατεχομένων Δήμων και Κοινοτήτων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Καραβά και  των υπόλοιπων κατεχόμενων Δήμων, ο πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, πρώην και νυν αξιωματούχοι του ΡΙΚ, Καραβιώτες  και φίλοι του Καραβά.


Την επιμέλεια και  παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε με επιτυχία η Έλενα Χαραλάμπους, Παραγωγός Ραδιοφωνικών  Προγραμμάτων του ΡΙΚ.


   

Το μέλος του ΔΣΝΔΚ, Κατερίνα Νεοφύτου απαγγέλει το ποίημα του Χρίστου Κτωρίδη με τίτλο «Η θύμηση»


 Αναμνηστική φωτογραφία με τους συντελεστές της εκδήλωσης