Η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους – 5 Δεκεμβρίου 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ«


Εκδήλωση «Η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13»


Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο Οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών εκδήλωση με τίτλο «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 2012-13 και η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Καραβά και σε αυτή παρευρέθηκαν, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Γιώργος Ιακώβου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Σωματείων, Οργανώσεων και Κοινοτήτων, εκλεκτοί προσκεκλημένοι και πολλοί Καραβιώτες και φίλοι της κωμόπολης Καραβά.


   

Άποψη από την εκδήλωση


Επίδοση αναμνηστικών στο Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Ιωακείμ Ιωσηφίδη και στα μέλη της αποστολής του αδελφοποιημένου Δήμου


Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Νίκος Χατζηστεφάνου, ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Αμυνταίου κ. Ιωακείμ Ιωσηφίδης, ο Μητροπολίτης Κερύνειας κ. Χρυσόστομος, η Δημοτική Γραμματέας Λεμεσού κα Γιωργούλα Λεωνίδα εκ μέρους του Δημάρχου Λεμεσού και ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Γιώργος Ιακώβου.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν δύο κύριες παρουσιάσεις, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρο Παπαπολυβίου με θέμα «Η προσφορά των Κυπρίων εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913» με αναφορά στη θυσία του Δημάρχου Λεμεσού και πολιτευτή Χριστόδουλου Σώζου που σκοτώθηκε στο Μπιζάνι στις 6 Δεκεμβρίου 1912, πριν ακριβώς 100 χρόνια και από τον ιστορικό ερευνητή του Κέντρου Ερευνών της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Κωστή Κοκκινόφτα με θέμα «Η προσφορά των Καραβιωτών εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους». Στη συνέχεια, η ανιψιά του αείμνηστου Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου, Σάντρη Ζήνωνος απάγγειλε το ποίημα του πατέρα της το οποίο γράφτηκε εις μνήμη του Δημάρχου Λεμεσού, προκαλώντας αισθήματα συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκομένους.


   

Ο Δήμαρχος Καραβά επιδίδει αναμνηστική πλακέτα στην ανιψιά του αείμνηστου Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου, κα Σάντρη Ζήνωνος


Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό σχήμα του Μάριου Χαραλαμπίδη


Ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Βασίλης Παπαϊωάννου τιμήθηκε για τη διαχρονική στήριξή του στο έργο του κατεχόμενου Δήμου μας ενώ παράλληλα στο πρόσωπό του εκφράστηκε η εκτίμηση ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού για τη στήριξη και βοήθεια που προσφέρει ο Ελληνικός λαός και η πολιτεία της Ελλάδας στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για να αποκτήσει η πατρίδα μας την ελευθερία της.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε με πολύ ποιοτικό τρόπο με αναφορές και παρεμβάσεις που συγκίνησαν ο Καραβιώτης Σάββας Κοσιάρης. Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά ανάγνωσαν αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Καραβιώτη εθελοντή ιατρού στους Βαλκανικούς πολέμους, Ιωάννη Πηγασίου.
 

Αναμνηστική φωτογραφία μετά την επίδοση αναμνηστικού ενθυμήματος στον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο


Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος συμμετείχε το μουσικό σχήμα του Μάριου Χαραλαμπίδη το οποίο παρουσίασε μουσική ενότητα με 4 τραγούδια. Συγκινητική ήταν η ερμηνεία της Χριστίνας Τσέλεπου με το τραγούδι «Ύστερη Βουλή» που έγραψε και σύνθεσε η ίδια και το οποίο πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Κυπριακού τραγουδιού που διοργάνωσε το ΡΙΚ το 2002.


Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή των Κύπριων εθελοντών στους Βαλκανικούς πολέμους.