Φιλολογικό Μνημόσυνο Κώστα Χατζηστεφάνου – 12.3.14


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον αείμνηστο Κώστα Χατζηστεφάνου


12 Μαρτίου 2014


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» και το Παγκύπριο Πολιτιστικό Σύλλογο με τίτλο «Φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου».


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο και σε αυτήν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, ο Βουλευτής Κερύνειας Σοφοκλής Φυττής, οι Δήμαρχοι Μόρφου, Κερύνειας και Λαπήθου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ουράνιος Ιωαννίδης, εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων, όλα τα μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου και πολλοί φίλοι και εκτιμητές του έργου και της προσφοράς του.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και την επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης κα Ελευθερία Χατζητεφάνου η οποία ανέγνωσε το χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και σύντομες παρουσιάσεις για τη ζωή και το πολυδιάστατο έργο του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου. Ο πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», Νίκος Χατζηστεφάνου παρουσίασε ομιλία για την «ακαδημαϊκή διαδρομή και τις ηθικές αξίες του Κώστα Χατζηστεφάνου» ενώ ο πρόεδρος του Παγκύπριου Πολιτιστικού Ομίλου Γιώργος Κιτρομηλίδης έκανε αναφορά στην «προσφορά του Κώστα Χατζηστεφάνου στην εκπαίδευση και το συγγραφικό του έργο». Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης του Κώστα Χατζηστεφάνου, με τίτλο «Από τον Σολωμό στον Σεφέρη» από τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλη Πιερή. Εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου μίλησε ο γιος του Οδυσσέας.


   

Ο Δήμαρχος Καραβά επιδίδει εκ μέρους των διοργανωτών τιμητικό ενθύμιο στη σύζυγο και στα παιδιά του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου


Αναμνηστική φωτογραφία με όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και όλα τα μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου


Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχε η χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας».


Ο αξέχαστος Κώστας Χατζηστεφάνου γεννήθηκε στον Καραβά το 1926 και είχε μια ξεχωριστή ακαδημαϊκή διαδρομή καθώς επίσης και μια πλούσια προσφορά στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τους Εθνικούς αγώνες του τόπου μας. Διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Πολιτισμού την περίοδο Μάρτιος 1978 με Σεπτέμβριο 1980. Στις 14 Μαρτίου συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό του.


Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


«Διδαχτήκαμε πάρα πολλά από τις ομιλίες του και τα κείμενά του και θα κρατάμε με περηφάνια σε μια κρυφή γωνιά της καρδιάς μας όλες τις νουθεσίες του και τις συμβουλές του. Η συνολική πνευματική προσφορά του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου θα είναι για όλους μας μια φωτεινή πυξίδα ζωής, μια ξεχωριστή σφραγίδα δημιουργίας που θα μας δίνει στήριξη και θα μας καθοδηγεί στα πέτρινα χρόνια της πικρής προσφυγιάς.


Θα διαφυλάξουμε με αφοσίωση τις αξίες και τα οράματά του, τους αγώνες και την προσφορά του για τα Ελληνικά γράμματα την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας. Η κληρονομιά που μας άφησε θα έχει προοπτική και συνέχεια. Μένουμε πιστοί σε αρχές και αξίες, καλλιεργούμε το αγωνιστικό πνεύμα και το φρόνημα που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και προσδοκούμε με αισιόδοξο προσανατολισμό τις συνθήκες για καλύτερες μέρες για τον Καραβά και την Κύπρο μας».