Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον Δημήτρη Κοζάκο – 5 Μαϊου 2011


ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΖΑΚΟ


ΠΕΜΠΤΗ – 5 ΜΑΪΟΥ 2011


Ο Δήμος Καραβά διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011, εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Δημήτρη Κοζάκο», στο οίκημά του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο. Μια εκδήλωση η οποία άφησε κατασυγκινημένους όλους όσους την παρακολούθησαν, με ένα εξαίρετο ποιοτικό περιεχόμενο, με πολλές ενότητες και αναφορές στο έργο και την προσφορά του αφοσιωμένου Δημοτικού Συμβούλου Καραβά, Δημήτρη Κοζάκου.


Ο Δημήτρης Κοζάκος υπηρέτησε από τις επάλξεις του Δημοτικού Συμβούλου Καραβά για τρεις θητείες και η προσφορά του στο έργο και την αποστολή του Δήμου Καραβά ήταν πλούσια και πολύπλευρη. Απεβίωσε εντελώς ξαφνικά σε ηλικία 61 χρόνων στις 29 Νοεμβρίου 2010, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο και την προσφορά του αξέχαστου Δημήτρη Κοζάκου και στις πρωτοβουλίες του Δήμου Καραβά που σχετίζονται με την προβολή και διατήρηση της μνήμης του.


   

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δημάρχου Κυθήρων κ. Θεόδωρου Κουκούλη


Το λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του Δημήτρη Κοζάκου


Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου του Δημήτρη Κοζάκου από την κ. Πίτσα Πρωτοπαπά και τον κ. Πανίκκο Στυλιανού. Ο αξέχαστος Δημήτρης, είχε εκδώσει δύο μυθιστορήματα και οκτώ ποιητικές συλλογές, μια προσφορά ανεκτίμητη η οποία έχει ως κύριο άξονα αναφοράς την αγάπη για την κατεχόμενη γη μας και τον αγώνα που διεξάγουμε για λευτεριά και δικαίωση.


Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης, επιλεγμένες αναφορές για το πολύ αξιόλογο έργο και τον χαρακτήρα του αξέχαστου Δημήτρη Κοζάκου από τους στενούς του φίλους και συνεργάτες, το Δήμαρχο Κυθήρων κ. Θεόδωρο Κουκούλη, το φίλο και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νίκο Παπαπέτρου, το συμμαθητή του, Λάκη Γραφιά και την αδελφή του, Ευγενία Κοζάκου.


Μεγάλη συγκίνηση έδωσε με τις αναφορές της, η κόρη του Σάββια η οποία στη συνέχεια με τη συνοδεία της Χριστιάνας Αντωνουδιού στο πιάνο, ερμήνευσε στίχους από την τελευταία ποιητική συλλογή «Τα σκλαβωμένα χωριά της Επαρχίας Κερύνειας» του πατέρα της, η οποία είχε εκδοθεί από το Δήμο Καραβά.
 

 Στιγμιότυπο από την εκτέλεση της μουσικής δημιουργίας «Αφιέρωμα στο Δημήτρη Κοζάκο» σε σύνθεση και ερμηνεία Μάριου Χαραλαμπίδη και την συμμετοχή παιδικής χορωδίας


Στη συνέχεια, προβλήθηκε μια σύντομη αλλά συγκινητική συνέντευξη του εκλιπόντος και ακούστηκαν σε πρώτη εκτέλεση, δύο συνθέσεις του καλλιτέχνη Μάριου Χαραλαμπίδη σε στίχους του Δημήτρη Κοζάκου.


Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η απονομή τιμητικών πλακετών στη σύζυγο του Δημήτρη Κοζάκου, Ανδρούλλα, από το Δήμο Καραβά, το Δήμο Κυθήρων και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς». Στη δική της αντιφώνηση, η Ανδρούλα Κοζάκου, εξέφρασε τις θερμές τις ευχαριστίες προς το Δήμο Καραβά για τη διοργάνωση του φιλολογικού μνημόσυνου και για τις πολύ αξιόλογες ενέργειες που έχει ήδη υλοποιήσει ο Δήμος Καραβά για προβολή του έργου και της προσφοράς του αγαπημένου της συζύγου.


   

Επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, στη σύζυγο του αξέχαστου Δημήτρη Κοζάκου, κ. Ανδρούλλα


Αναμνηστική φωτογραφία. Ο Δήμαρχος Καραβά με την οικογένεια του εκλιπόντος  Δημήτρη Κοζάκου


Μια προβολή η οποία θα συνεχιστεί από το Δήμο Καραβά μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων με στόχο η μνήμη του αφοσιωμένου συνεργάτη του Δήμου Καραβά, να παραμείνει άσβεστη και αιώνια, φωτεινή πυξίδα προσφοράς προς την κατεχόμενη γη μας.