Φιλολογικό Μνημόσυνο Γεώργιου Τσίμον – 26.11.14


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση «Φιλολογικό μνημόσυνο για Γεώργιο Τσίμον»


Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η εκδήλωση, αφιέρωμα που διοργάνωσαν οι  Δήμοι και οι Σχολικές Εφορείες Κερύνειας και Καραβά με τίτλο «Φιλολογικό μνημόσυνο για το Γεώργιο Τσίμον».


Ο Γεώργιος Τσίμον γεννήθηκε στον Καραβά το 1916 και υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της επαρχίας Κερύνειας με μια πλούσια προσφορά στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τους Εθνικούς Αγώνες της Κύπρου. Διετέλεσε για 9 χρόνια Δήμαρχος Κερύνειας τα πρώτα χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή (1978-1987). Στη διαθήκη του άφησε ένα πολύ αξιόλογο κληροδότημα στις δύο Σχολικές Εφορείες Κερύνειας και Καραβά με το οποίο θα βοηθηθούν με υποτροφίες άριστοι φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά και την Κερύνεια. Η αξιοποίηση του ταμείου αυτού θα γίνει για πρώτη φορά φέτος με εκδηλώσεις που προγραμματίζουν ξεχωριστά οι δύο Σχολικές Εφορείες στις 27 και 30 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Κερύνειας, τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Καραβά, τον γραμματέα του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια καθώς και χαιρετισμούς εκ μέρους του Μητροπολίτη Κυρηνείας και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η πρώην βουλευτής και συγγραφέας κα Ρήνα Κατσελλή αναφέρθηκε στην ομιλία της στη ζωή, το έργο και την προσφορά του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Τσίμον».


Μεταξύ άλλων η κα Ρήνα Κατσελλή ανέφερε και τα ακόλουθα:


«Σεμνός όσο ζούσε ο ίδιος δεν αποζητούσε ούτε τιμές ούτε δόξες. Τον αρκούσε να προσφέρει και να αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα της μικρής του πολύπαθης πατρίδας και ιδιαίτερα της αγαπημένης του επαρχίας Κερύνειας από την οποία καταγόταν. Η αποψινή εκδήλωση είναι πολύ χρήσιμη για όλους μας, θα μας θυμίζει πως δεν μπορεί να έλειψαν οι καλοί άνθρωποι, οι άδολοι απροσκύνητοι πατριώτες, πράγμα που θα ανακουφίζει τη μερίδα αυτών που παραμένουν καλοί και τίμιοι πολίτες σε αυτόν τον τόπο. Το φευγιό του αείμνηστου Γεώργιου Τσίμον από ανάμεσά μας άφησε βαριά κληρονομιά σε όλους εμάς τους Κερυνειώτες γιατί η ζωή, η προσφορά και οι αγώνες του δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο λιγοψυχίας ή αδιαφορίας. Το παράδειγμά του κάνει πιο επιτακτικό το δικό μας καθήκον να προχωρήσουμε στον δύσκολο δρόμο που είναι ακόμη απερπάτητος μέχρι τα χώματα που τον γέννησαν, που μας γέννησαν, μέχρι τα βόρεια ακρογιάλια της Κύπρου.»


Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε η χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας».


Στα μέλη της οικογένειας του μεγάλου ευεργέτη των πόλεων Καραβά και Κερύνειας δόθηκε τιμητικό ενθύμημα, μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου, με την ευχή σύντομα να ευοδωθούν οι προσδοκίες όλων μας και να λειτουργηθούμε στις δύο ομώνυμες εκκλησίες που βρίσκονται στην πόλη της Κερύνειας και στην κωμόπολη Καραβά. Αντιφώνηση εκ μέρους της οικογένειας του μεγάλου ευεργέτη έγινε από τον αδελφότεκνο του, Χρήστο Τσίμον.Μέλη της οικογένειας του αείμνηστου ευεργέτη των πόλεων Κερύνειας – Καραβά,


 Γεώργιου Τσίμον μαζί με τους διοργανωτές της εκδήλωσης