Εσπερινός και εορτή Αγίας Ειρήνης – 4-5.5.23

Εσπερινός και εορτή Αγίας Ειρήνης

Προσκύνημα επαναπατρισθείσας εικόνας Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

4 και 5 Μαΐου 2023

 

Σε πνεύμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε ο εσπερινός της Αγίας Ειρήνης που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά στην προσφυγιά ο Δήμος Καραβά. Ειδικά φέτος, η συγκίνηση των δημοτών του Καραβά ήταν πολύ μεγάλη καθώς ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος μετέφερε την επαναπατρισθείσα εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η οποία πριν το 1974 κοσμούσε την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον Καραβά, για να τεθεί σε προσκύνημα από τους Καραβιώτες. Η σκέψη όλου του εκκλησιάσματος ήταν στραμμένη στην κατεχόμενη ενοριακή εκκλησία του Καραβά, στην οποία λειτουργούσε ο Παπά Ιάκωβος και έψαλλαν γνωστοί, καλλίφωνοι ψάλτες της ενορίας.

Ο εσπερινός πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023 στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς και σε αυτόν χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος. Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στη λιτανεία της εικόνας και προσευχήθηκαν για την απελευθέρωση της εκκλησίας, του Δήμου μας και όλης της κατεχόμενης γης μας.

Μετά το τέλος του εσπερινού ακολούθησε συγκέντρωση των Καραβιωτών που εκκλησιάστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού. Ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο που χοροστάτησε στη λειτουργία και το ιερατείο για την τέλεση του εσπερινού. Ακολούθως ανέγνωσε το σημείωμα του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφυρίου σχετικά με τον επαναπατρισμό της εικόνας, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2022, μετά από τις προσπάθειες της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στη συνέχεια η κ. Καλλιόπη Χαρμαντά Πρωτοπαπά πήρε τον λόγο και έδωσε όλες τις ιστορικές πληροφορίες για την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και την εικονογράφηση της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης. Αναφέρθηκε επίσης στις αναμνήσεις της από την εποχή που κατέγραψε τα στοιχεία της εικόνας στον Καραβά.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Κερύνειας απηύθυνε τις ευχές και τις ευλογίες του στους παρευρισκόμενους.

Την Παρασκευή 5 Μαΐου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Ειρήνης, η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μεταφέρθηκε από τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Κερύνειας πατέρα Παναγιώτη, στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας στο Ζακάκι Λεμεσού, στον οποίο  εφημέριος είναι ο πάτερ Θεοχάρης. Εκεί, ο Δήμος Καραβά πραγματοποίησε την εορτή της Αγίας Ειρήνης. Στη λειτουργία παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, καθώς και μαθητές και μαθήτριες από το 16ο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού. Μετά την ακολουθία ακολούθησε προσκύνημα της εικόνας και έγινε ενημέρωση για τον επαναπατρισμό της.  Στη συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα από τον Δήμο Καραβά στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας.

Σε όλους όσους παρευρέθηκαν, τόσο στον εσπερινό, όσο και στη λειτουργία της εορτής της Αγίας Ειρήνης δόθηκε μικρό αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που εκδόθηκε από τον Δήμο Καραβά.

Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρισκόταν τοποθετημένη στο εικονοστάσιο του ναού της Αγίας Ειρήνης και ήταν δωρεά του Καραβιώτη Λαυρέντιου Πρωτοσύγκελλου, όπως αναφέρεται στην αφιερωματική επιγραφή «Μνήσθητι άγιε του δούλου σου Λαυρέντιου Πρωτοσύγκελλου μετά της συνοδείας αυτού».

Η εικόνα αγιογραφήθηκε στο εργαστήριο εικόνων της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου και αφιερώθηκε στο ναό το 1807. Ο Λαυρέντιος Πρωτοσύγκελλος είναι ο δωρητής των περισσότερων εικόνων του ναού της Αγίας Ειρήνης. Η εικόνα, όπως και οι υπόλοιπες εικόνες του ναού, κλάπηκαν μετά την Τουρκική εισβολή από τούρκους αρχαιοκάπηλους για να πουληθούν στη μαύρη αγορά κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. Η εικόνα του Τιμίου Προδρόμου εντοπίστηκε να δημοπρατείται από Γερμανικό δημοπρατικό οίκο στο Ντίσελντορφ τον Νοέμβριο του 2022. Η εκκλησία της Κύπρου με επιτυχή διεκδίκηση της ανέκτησε την εικόνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον ίδιο ναό είχε επαναπατρισθεί το 2015 μια ακόμη εικόνα με πέντε αγίους [Γεώργιο, Ευτύχιο, Ελευθέριο, Προκόπιο και Μαρίνα] του 1766. Την είχε κλέψει μαζί με άλλες τούρκος αρχαιοκάπηλος.

Για τον επαναπατρισμό της εικόνας καθοριστική ήταν η περιγραφή της κ. Καλλιόπης Χαρμαντά Πρωτοπαπά, η οποία πριν το 1974 κατέγραψε αναλυτικά όλες τις εικόνες όλων των ναών του Καραβά.

Ευχή και προσευχή μας ο επόμενος εσπερινός και εορτή της Αγίας Ειρήνης να πραγματοποιηθούν στην ομώνυμη εκκλησία, σε ένα ελεύθερο Καραβά.