Εσπερινός Αγίου Ευλαλίου – 21.10.2021

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΛΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

Πέμπτη,  21  Οκτωβρίου 2021

Ιερός Ναός Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου  Δασουπόλεως

Οι Δήμοι Καραβά και Λαπήθου σε συνεργασία με τους ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου Δασουπόλεως, διοργάνωσαν την Πέμπτη 21, Οκτωβρίου 2021, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τον καθιερωμένο πλέον στην προσφυγιά εσπερινό του Αγίου Ευλαλίου.  Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος δεν μπόρεσε να χοροστατήσει στον Εσπερινό λόγω απουσίας του στο εξωτερικό.  Έστειλε τις ευχές και τους χαιρετισμούς τους στους Καραβιώτες και Λαπηθιώτες που παρευρέθηκαν.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στο τέλος του εσπερινού, ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου ευχαρίστησε όλες και όλους τους παρευρεθέντες και τόνισε ότι εμείς θα τιμούμε τις παραδόσεις και τους Αγίους μας μέχρι την ευλογημένη μέρα της επιστροφής μας και την απαλλαγή της πατρίδας μας από την Τουρκική κατοχή και προσμένουμε την μέρα που θα προσευχηθούμε μέσα στις ελεύθερες εκκλησίες μας.

Στην εκκλησία  του Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου στη Δασούπολη, στην οποία τελείται κάθε χρόνο ο εσπερινός, βρίσκεται εικόνα του Αγίου Ευλαλίου η οποία είναι δωρεά Καραβιωτών.   Η αγιογράφηση της πιο πάνω εικόνας, η οποία προοριζόταν αρχικά για το εικονοστάσι της εκκλησίας της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στον Καραβά, ανατέθηκε στον αγιογράφο Σόλωνα Φραγκουλίδη. Την περίοδο της Τουρκικής εισβολής, η εικόνα, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί, βρισκόταν στο εργαστήρι του αγιογράφου στη Λευκωσία. Έτσι σώθηκε και, όταν ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου.

Η εκκλησία του Αγίου Ευλαλίου βρίσκεται στον κατεχόμενο Καραβά, στην περιοχή της αρχαίας Λάμπουσας, δίπλα από την Μονή της Παναγίας Αχειροποιήτου και κάθε χρόνο, πριν το 1974, στην γιορτή του Αγίου συνέρρεαν εκατοντάδες πιστοί για να προσκυνήσουν.

Οι Καραβιώτες και Λαπηθιώτες προσκύνησαν με κατάνυξη την εικόνα του Αγίου, ενώνοντας τις προσευχές τους για γρήγορη επιστροφή στον Καραβά, τη Λάπηθο, τη Λάμπουσα και όλα τα σκλαβωμένα μέρη μας. Μέσα από το απολυτίκιο του Αγίου Ευλαλίου, υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα  και η πίστη ότι μετά τον Γολγοθά θα ακολουθήσει η Ανάσταση. «Θεόφρον Ευλάλιε την σην, ποίμνην περιφύλαττε εκ πάσης βλάβης, και θλίψεως και περιστάσεως, και εκ πάσης ρύσαι, συμφοράς, θεσπέσιε και της αιχμαλωσίας πρεσβείαις σου, ίνα δοξάζωμεν, ποιμένα αληθέστατον, και Τριάδος, μέγιστον συνήγορον».