Εσπερινός Αγίου Ευλαλίου – 21.10.16

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΛΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ


Παρασκευή  21η  Οκτωβρίου 2016


Ιερός Ναός Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου  Δασουπόλεως


Οι Δήμοι Καραβά και Λαπήθου σε συνεργασία με τα Προσφυγικά Σωματεία «Ο Καραβάς» και «Η Λάπηθος», την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου Δασουπόλεως, διοργάνωσαν για ακόμη μια φορά στην προσφυγιά τον εσπερινό του Αγίου Ευλαλίου, πρώτου επισκόπου Λαμπούσης.


Ο εσπερινός πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21η Οκτωβρίου στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα και Οσίου Μακαρίου Δασουπόλεως και σε αυτόν προέστει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος.


Το εκκλησάκι του Αγίου Ευλαλίου βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή της αρχαίας Λάμπουσας, δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου και εικόνα του Αγίου (δωρεά Καραβιωτών) υπάρχει στην εκκλησία  Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου στη Δασούπολη. Η αγιογράφηση της πιο πάνω εικόνας, η οποία προοριζόταν αρχικά για το εικονοστάσι της εκκλησίας της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στον Καραβά, ανατέθηκε στον αγιογράφο Σόλωνα Φραγκουλίδη. Όταν όμως έγινε η Τουρκική εισβολή, η εικόνα η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί, βρισκόταν στο εργαστήρι του αγιογράφου στη Λευκωσία. Έτσι σώθηκε και μετά την ολοκλήρωσή της παραδόθηκε στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου στην οποία τελείται, στις 21 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, ο εσπερινός του Αγίου.


Οι Δήμοι και τα Σωματεία Καραβά και Λαπήθου εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την πολύ ικανοποιητική παρουσία δημοτών τους στον εσπερινό και τη στήριξη που εκφράζουν προς το έργο και τις δραστηριότητες των Δήμων τους.


Μέσα από το απολυτίκιο του Αγίου Ευλαλίου, υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα  και η πίστη ότι μετά τον Γολγοθά θα ακολουθήσει η Ανάσταση. Η δύσκολη αποστολή όλων μας για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την Τούρκικη κατοχή συνεχίζεται.


«Θεόφρον Ευλάλιε την σην, ποίμνην περιφύλαττε εκ πάσης βλάβης, και θλίψεως και περιστάσεως, και εκ πάσης ρύσαι, συμφοράς, θεσπέσιε και της αιχμαλωσίας πρεσβείαις σου, ίνα δοξάζωμεν, ποιμένα αληθέστατον, και Τριάδος, μέγιστον συνήγορον».


Στιγμιότυπο από την τέλεση του εσπερινού

Από την περιφορά της εικόνας
του Αγίου Ευλαλίου