Εσπερινός Αγίου Ευλαλίου – 21.10.14

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΛΑΛΙΟΥ


Τρίτη 21  Οκτωβρίου 2014 


Οι Δήμοι Καραβά και Λαπήθου σε συνεργασία με τα Προσφυγικά Σωματεία «Ο Καραβάς» και «Η Λάπηθος», τη Μητρόπολη Κερύνειας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου Δασουπόλεως, διοργάνωσαν για ακόμα μια φορά στην προσφυγιά τον εσπερινό του Αγίου Ευλαλίου, πρώτου επισκόπου Λαμπούσης.


Ο εσπερινός πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 στην εκκλησία  Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου στη Δασούπολη και σε αυτόν προέστη ο Μητροπολίτης Κερύνειας κ. Χρυσόστομος. Μετά τον εσπερινό ακολούθησε μνημόσυνο για τους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής και τους θανόντες στην προσφυγιά κατοίκους των κατεχόμενων κωμοπόλεων Καραβά, Λαπήθου και των περιχώρων.


Το εκκλησάκι του Αγίου Ευλαλίου βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Λάμπουσας, δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου. Η εικόνα του Αγίου η οποία παραγγέλθηκε από Καραβιώτες λίγους μήνες πριν της εισβολή, βρίσκεται στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου στη Δασούπολη.


Η αγιογράφηση της πιο πάνω εικόνας, η οποία προοριζόταν αρχικά για το εικονοστάσι της εκκλησίας της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στον Καραβά, ανατέθηκε στον αγιογράφο Σόλωνα Φραγκουλίδη. Όταν όμως έγινε η Τουρκική εισβολή, η εικόνα η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί, βρισκόταν στο εργαστήρι του αγιογράφου στη Λευκωσία. Έτσι σώθηκε και μετά την ολοκλήρωσή της παραδόθηκε στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου στην οποία τελείται, στις 21 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, ο εσπερινός του Αγίου.


Οι Δήμοι και τα Σωματεία Καραβά και Λαπήθου εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την πολύ ικανοποιητική παρουσία δημοτών τους στον εσπερινό και τη στήριξη που εκφράζουν προς το έργο και τις δραστηριότητες των Δήμων τους. Στον εσπερινό παρευρέθηκαν και οι τρεις βουλευτές της επαρχίας Κερύνειας εκφράζοντας τη στήριξή τους στο έργο των κατεχόμενων Δήμων μας.


Μέσα από το απολυτίκιο του Αγίου Ευλαλίου, υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα  και η πίστη ότι μετά τον Γολγοθά θα ακολουθήσει η Ανάσταση. Η δύσκολη αποστολή όλων μας για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την Τούρκικη κατοχή συνεχίζεται.


«Θεόφρον Ευλάλιε την σην, ποίμνην περιφύλαττε εκ πάσης βλάβης, και θλίψεως και περιστάσεως, και εκ πάσης ρύσαι, συμφοράς, θεσπέσιε και της αιχμαλωσίας πρεσβείαις σου, ίνα δοξάζωμεν, ποιμένα αληθέστατον, και Τριάδος, μέγιστον συνήγορον».Στιγμιότυπο από τον εσπερινό στον οποίο προέστη ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος