Εσπερινός Αγίας Ειρήνης – 4 Μαϊου 2011


ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ


ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΙΟΥ 2011


Εκκλησάκι Αγίου Φανουρίου 


Ο Δήμος Καραβά και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Φανουρίου διοργάνωσαν με επιτυχία, για πρώτη φορά μετά το 1974, τον εσπερινό της Αγίας Ειρήνης.


Στον εσπερινό ο οποίος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στην περιοχή του Γ.Σ.Π. στη Λευκωσία, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ Παύλος. Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ανεγέρθηκε μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Κερύνειας.


Η παρουσία των δημοτών του Καραβά και των φίλων της κωμόπολης στον εσπερινό, αθρόα και συγκινητική. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Κυθήρων και Κερύνειας, βουλευτές, πρόεδροι των Προσφυγικών Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας και όλα τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Αγίας Ειρήνης Καραβά με επικεφαλής τον ιερέα πάτερ Σάββα Παπαϊακώβου.


Η εικόνα της Αγίας Ειρήνης η οποία θα εγκατασταθεί μόνιμα στο τέμπλος του παρεκκλησιού του Αγίου Φανουρίου, θα εκφράζει τη συμπαράσταση και στήριξη του Κατεχόμενου Δήμου Καραβά σε πρωτοβουλίες συνεπαρχιωτών για προβολή της πλούσιας θρησκευτικής ιστορίας της Επαρχίας Κερύνειας. Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε εκ μέρους των δημοτών Καραβά από την πρεσβυτέρα Καίτη Παπαϊακώβου.


   

Στιγμιότυπο από την τέλεση του εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Παύλος


Στιγμιότυπο από την περιφορά της εικόνας της Αγίας Ειρήνης


Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης ήταν μια από τις τρεις ενοριακές εκκλησιές του Καραβά. Κτίστηκε και διακοσμήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, από τον Πρωτοσύγκελο Λαυρέντιο και το γιο του Χατζηνικόλα, το γνωστό πρόκριτο του Καραβά ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και άλλους προκρίτους της Κύπρου στις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821. Σήμερα η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, βουβή και εγκαταλελειμμένη, περιμένει καρτερικά τους κατοίκους του Καραβά να επιστρέψουν. Ένα χρέος και μια αποστολή που θα συνεχίσει να υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση το Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά και τα οργανωμένα σύνολα της κωμόπολης Καραβά.