Επίσκεψη Νεολαίας στο Μουσείο Εφέδρων Καταδρομέων – 7 Απριλίου 2011


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΑΒΑ


ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ – ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011, επίσκεψη και ξενάγηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά, στο Μουσείο Εφέδρων Καταδρομέων στη Λευκωσία. Το Μουσείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 1936 επί της συμβολής των οδών Νικοκλέους και Παναγίας Φανερωμένης, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.


Στην επίσκεψη έλαβαν μέρος 20 περίπου μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά, ο Δήμαρχος Καραβά, κ. Γιάννης Παπαϊωάννου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά.


Την ξενάγηση ανέλαβαν ο κ. Μάκης Οικονομίδης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, ο κ. Πέτρος Σολωμού, Έφορος Μουσείου και ο κ. Νίκος Παπαπέτρου, αντιπρόεδρος του συνδέσμου και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καραβά.


   

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδρομών κ.  Μάκης Οικονομίδης εξηγεί τους στόχους του μουσείου


 Ξενάγηση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταδρομών


Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες. Στο πρώτο τμήμα της έκθεσης του Μουσείου εκτίθενται γενικά αντικείμενα οπλισμού, στο δεύτερο η ιστορία των Καταδρομών, στο τρίτο σύγχρονο εκπαιδευτικό και συναφές υλικό και στο τέταρτο οι πεσόντες και αγνοούμενοι καταδρομείς. Η έκθεση καλύπτει χρονικά την περίοδο από της ίδρυσης των Καταδρομών στην Κύπρο, το 1964 έως και σήμερα. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε τέσσερις αίθουσες και δυο ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους, ακολουθώντας χρονολογική σειρά και επικεντρώνοντας κυρίως στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1964 και 1974.


Στα εκθέματα παρατηρούμε, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες, χάρτες, καθώς και αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας όπως οι στρατιωτικές στολές του Διοικητή της 33 Μοίρας Καταδρομών Γεωργίου Κατσάνη, ο οποίος έπεσε στον Άγιο Ιλαρίωνα και του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΦ Ευάγγελου Φλωράκη.
 

Αναμνηστική φωτογραφία στα γραφεία του Συνδέσμου καταδρομών


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση των κειμηλίων των Καταδρομών το οποίο αποτελεί ένα ταπεινό αφιέρωμα στην υπέρτατη προσπάθεια και των ηρωισμό των Μονάδων Καταδρομών που υπηρέτησαν την πατρίδα μας.


Μετά το τέλος της ξενάγησης, ο Δήμαρχος Καραβά επέδωσε εκ μέρους όλης της αποστολής του Δήμου, αναμνηστικά ενθυμήματα για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταδρομέων και τον υπεύθυνο του Μουσείου. Ο Δήμαρχος Καραβά εξέφρασε τη συγκίνησή του για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος και ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει στο οίκημά του ένα αξιόλογο μουσείο στο οποίο προβάλλεται ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των παλληκαριών της Κύπρου για να υπερασπιστούν τα ιδανικά της ελευθερίας και της φιλοπατρίας.
 


 Απονομή αναμνηστικών ενθυμημάτων από το Δήμαρχο Καραβά για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο  Καταδρομών


Η επίσκεψη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά που συμμετείχαν. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν με στόχο οι νέοι μας, να κερδίσουν εφόδια και πληροφορίες για την ιστορία του τόπου μας και να ενισχύσουν με τις δραστηριότητές τους τη μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται για να συντηρείται άσβεστος ο πόθος της επιστροφής στα σκλαβωμένα μας μέρη.