Κηδεία Κώστα και Δέσποινας Κοζάκου – 17.6.17

Κηδεύουμε σήμερα δύο από τους πρωτομάρτυρες της Τουρκικής εισβολής του 1974. Αποχαιρετούμε δύο αθώα θύματα της βαρβαρότητας του Αττίλα.

Μέσα σ’ αυτά τα μικρά κιβώτια, βρίσκονται λιγοστά από τα σεπτά οστά του Κώστα και της Δέσποινας Κοζάκου από τον Καραβά.

Αυτών,που μέχρι πρόσφατα περιλαμβάνονταν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων. Και ήσαν αγνοούμενοι από την πρώτη κιόλας ημέρα της εισβολής.

Τι πόνο, τι κακουχίες,

τι περιπέτειες σκεπάζουν κάτω από τα χρώματα τους οι σημαίες μας.

Τι δοκιμασίες πέρασαν τα σεπτά αυτά λείψανα των μεσήλικων τότε πολιτών.

Τα αθώα θύματα, από τα οποία στέρησαν οι Αττίλες τα υπάρχοντά τους

και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, τρία ολόκληρα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους.

Εκείνο το πρωινό της αποφράδας ημέρας του Ιούλη, η Δέσποινα ξύπνησε πολύ πριν χαράξει το φως. Έβαλε τον σταυρό της, όπως συνήθιζε, και έπιασε στο χέρι το βιβλίο. ¨Του Προφήτη Ηλία σήμερα¨ είπε και βυθίστηκε στο διάβασμα του βίου του Αγίου. Πάντα έτσι ήταν στη ζωή της. Θεοσεβούμενη, βαθιά θρησκευόμενη, καλή Χριστιανή.

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1920. Πατέρας της ήταν ο Μιχάλης του Κάουρου Αρότης και μητέρα της η Ελένη Κωνσταντή Ρούσου. Η οικογένεια είχε άλλες έξι κόρες την Ευλαβία, τη Μαρία, την Κωνσταντίνα και τη Νίκη που αργότερα μετανάστευσαν στην Αμερική. Στην Κύπρο μαζί με τη Δέσποινα έμειναν η Βασιλική Γεμέττα και η Χρυστάλλα Κοσιάρη.

Στα 22 της χρόνια παντρεύτηκε τον Κώστα Κοζάκο, κι αυτόν Καραβιώτη, γείτονα της εκεί κοντά στην παλιά βρύση, το κεφαλόβρυσο του Καραβά. Πατέρας του, ο Γιαννακός Κοζάκος – Κασιαής και μητέρα του η Μαρία. Αδέλφια του, ο Γιώργος, η Ελένη και η Αναστασία.

Ο Κώστας και η Δέσποινα δημιούργησαν την οικογένειά τους στην Πάνω Γειτονιά του Καραβά. Μια γειτονιά που έσφυζε από ζωή, γέλιο και πολλές παιδικές φωνές. Δίπλα στην «μάνα του νερού» τη ζωοδότρα πηγή, που πότιζε τα περβόλια με τις λεμονιές και μετάτρεπε τη γη του Καραβά σε ένα επίγειο παράδεισο.

Από τον γάμο τους απέκτησαν εννιά παιδιά, τον Μιχάλη, τη Σταυρούλα, την Ελλάδα, τον Δημήτρη, την Ευγενία, την Ανδρούλα, την Παναγιώτα, τη Σωτηρούλα και Γεωργία. Φιλήσυχοι πολίτες, αγαπητοί στην γειτονιά και σε όλο τον Καραβά. Πάλεψαν στη ζωή τους δουλεύοντας και οι δύο τους πολύ σκληρά, για να τα αναθρέψουν και να τα μορφώσουν.

Ο Κώστας ήταν εργολάβος οικοδομών. Πολλά σπίτια στον Καραβά κτίστηκαν με την τέχνη του. Και όταν ήρθαν δύσκολα χρόνια για την οικονομία του νησιού, ο Κώστας ξενιτεύτηκε στις Αραβικές χώρες για δουλειά. Μέλημά τους η οικογένεια τους. Φροντίδα, τα παιδιά τους. Τίποτα άλλο. Ήταν οι σύμβουλοι, οι καθοδηγητές, οι υποστηριχτές στον καθημερινό αγώνα των παιδιών για εκπαίδευση. Και τους έκαναν υπερήφανους οι σχολικές τους επιδόσεις.

Το 1967 μετακόμισαν από την Πάνω Γειτονιά στο τουριστικό Έξι Μίλι και εγκαταστάθηκαν στο παραθαλάσσιο εστιατόριο που το ονόμασαν «Τα Πλατάνια». Έγινε γι’ αυτούς εκείνο το κέντρο, το δεύτερό τους σπίτι. Σιγά – σιγά ο Κώστας μπόρεσε να επεκτείνει το εστιατόριο και να προσθέσει μερικά δωμάτια για ενοικίαση στους τουρίστες το καλοκαίρι. Δημιούργησαν έτσι ένα υπέροχο δροσερό τουριστικό κατάλυμα, λίγα μέτρα από το ανήσυχο κύμα της θάλασσας του Καραβά.

Δεν έμελλε όμως να χαρούν την οικογένεια τους, ούτε το κέντρο «Τα Πλατάνια», που με τόσο κόπο και ιδρώτα δημιούργησαν.

Εκείνο το πρωί,

πριν καλά – καλά η Δέσποινα ανοίξει το θρησκευτικό βιβλίο που κρατούσε,

η γη σείστηκε από κανονιές.

Ο ουρανός άστραψε.

Βόμβες, εκρήξεις, φλόγες και καπνοί

μετέτρεψαν σε κόλαση την πανέμορφη και ειρηνική όαση στα Πλατάνια.

Οι πόρτες άνοιξαν, τα τζάμια έσπασαν, το σπίτι έτρεμε συνθέμελα.

Λίγα μέτρα πιο κάτω εξελισσόταν η απόβαση των Τούρκων στη γη μας.

Και οι αθώοι πολίτες, οι φιλήσυχοι άνθρωποι, έμειναν με το βλέμμα στραμμένο

στον ουρανό μη ξέροντας τι να κάμουν για να σώσουν τα παιδιά τους..

Ήταν 20 του Ιούλη του 1974 – πρώτη μέρα, πρώτη ώρα της εισβολής στην Κύπρο. Πρώτη μέρα της βαρβαρότητας στο νησί μας,

της βίας, της αδικίας, του θανάτου και της προσφυγιάς.

Μάζεψαν τα παιδιά κι έτρεξαν να σωθούν.

Μέσα από την κοίτη ενός μικρού χείμαρρου κατευθύνθηκαν προς το βουνό,

μακριά από την παραλία, μακριά από την εισβολή.

Και κάτω από τους εκκωφαντικούς ήχους των κανονιών,

το σφυροκόπημα των αεροπλάνων,

τον καταιγισμό των πολυβολισμών,

οδηγούσαν τα βήματά τους προς το μικρό χωριό Φτέρυχα.

Οι αττίλες ξεπρόβαλαν στις πλευρές του ξεραμένου χειμάρρου,

όταν ο Κώστας και η Δέσποινα δεν μπορούσαν να τρέξουν άλλο.

Παρακινούσαν, εκλιπαρούσαν τα παιδιά να τρέξουν να σωθούν,

Κι αυτοί κουρασμένοι, εξουθενωμένοι, έμειναν πίσω, να πάρουν μια ανάσα.

Από τότε κανένας δεν είδε τον Κώστα και τη Δέσποινα.

Έγιναν θύματα της βαρβαρότητας των ορδών της Ανατολίας.

Για 43 χρόνια ήσαν άλλα δύο ονόματα σε ένα μακρύ κατάλογο.

Ήσαν αγνοούμενοι στη γη τους, την πατρίδα τους.

Σήμερα τα δύο μικρά κιβώτια, σκεπασμένα με τις σημαίες μας, μαρτυρούν με την παρουσία τους τον αβάσταχτο πόνο της Δέσποινας και του Κώστα.

Τον αβάσταχτο πόνο του θανάτου και της προσφυγιάς.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλα τα μέλη της οικογένειας, τα παιδιά, τα 27 εγγόνια και τα 32 δισέγγονα του Κώστα και της Δέσποινας. Νοιώθουμε τη λύπη σας, συμπάσχουμε με τον πόνο σας.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια της οικογένειας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη τους. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη της οικογένειας στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Σας αποχαιρετούμε ως ήρωες, σεβαστοί μας νεκροί,

συνδημότες, πρωτομάρτυρες της εισβολής.

Εκ μέρους όλων των Καραβιωτών δεχτείτε αυτό το δάφνινο στεφάνι,

ένδειξη δόξας και τιμής, που ως ήρωες δικαιωματικά σας ανήκει.

Μαζί με αυτό δεχτείτε και μια υπόσχεση:

Ότι δεν θα προδώσουμε τη θυσία σας.

Θα παραμείνουμε στις επάλξεις, μέχρι να αξιωθούμε

να γυρίσουμε στον Καραβά, σε συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας.

Αιωνία σας η μνήμη.
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Πόλυς Πασχαλίδου – 17.6.17

Επικήδειος Πόλυς Πασχαλίδου
Κωνσταντίνου και Ελένης
17 Ιουνίου, 2017

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα μια ξεχωριστή δέσποινα του Καραβά.

Αποχαιρετούμε στο μεγάλο ταξίδι την Πόλυ Πασχαλίδου,

μια Κυρία, η οποία κόσμησε κυριολεκτικά τον Δήμο μας.

Στο άκουσμα του θανάτου της, πρόβαλε η γαλήνια και ευγενική της μορφή.

Και ο Καραβάς μας έγινε φτωχότερος, ο Δήμος μικρότερος, το κενό της μεγάλο.

Η Πόλυ Πασχαλίδου γεννήθηκε στον Καραβά το 1935.

Γονείς της ήσαν ο Νίκος Διγενής και η Χαριτίνη Τσιάκκα,

η ιστορική δασκάλα του Δήμου μας.

Μοναδική αδελφή της η Ντίνα, η αγαπημένη της Πόλυς.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και συνέχισε τη μόρφωσή της στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Αριστούχα μαθήτρια, διακρίθηκε κατά τη φοίτησή της και τιμήθηκε με πολλά βραβεία.

Μετά την αποφοίτησή της πήγε στην Ελλάδα, όπου άρχισε σπουδές στη Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών, αλλά, όταν τέλειωσε το πρώτο έτος των σπουδών της, γνώρισε τον Πασχάλη Πασχαλίδη, τότε απόφοιτο του London School of Economics, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1955. Ο Πασχάλης ήταν τότε ο Γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Με θάρρος στάθηκε δίπλα από τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ και ιδεολόγο σύζυγό της μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες του απελευθερωτικού αγώνα. Στη ζωή της παρέμεινε πάντα ευγενική και ανθρώπινη, αγνοώντας αξιώματα και υπερβολές.

Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο κόρες, την Κατερίνα και τη Νίκη. Και ενώ η μόνιμη κατοικία της οικογένειας ήταν πλέον η Λευκωσία, η Πόλυ δεν ξεχνούσε τον Καραβά. Οι επισκέψεις της οικογένειας ήταν συχνές και πυκνές.

Τα χρόνια κυλούσαν δημιουργικά ως την αποφράδα ημέρα του πραξικοπήματος και της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων. Και στους δύσκολους καιρούς που ακολούθησαν, η Πόλυ στήριξε αθόρυβα πολλούς συνανθρώπους και συγγενείς από τον Καραβά και το Πραστειό της Αμμοχώστου, από όπου καταγόταν ο σύζυγός της.

Υπήρξε μια λαμπερή προσωπικότητα. Πατριώτισσα, λάτρης της Κύπρου αλλά ιδιαίτερα, λάτρης της ιδιαίτερης της πατρίδας, του Καραβά, και ότι σχετίζεται με αυτόν.

Πολλές φορές επεδίωκε να μας συναντήσει και να μας εκφράσει τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις της, για την πορεία του Δήμου και του Σωματείου μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Κατερίνα και τον Ηλία, τη Νίκη και τον Μενέλαο, τα παιδιά τους και σε όλη την οικογένεια.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών στη μνήμη της. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας για τον Δήμο και αντικατοπτρίζει την αγάπη της Πόλυς για τα γράμματα και τον Πολιτισμό, ιδιαίτερα δε τη γενέτειρά της τον Καραβά. Όλες οι εισφορές θα χρησιμοποιηθούν από το Πολιτιστικό Ίδρυμα σε συνεννόηση με την οικογένεια για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που θα αφορά την κατεχόμενη γη μας και θα σταλεί σε όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου.

Σεβαστή μας Πόλυ,

Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτο το όνειρο να δεις την Κύπρο ελεύθερη και να μπορείς όπως παλιά να επισκέπτεσαι το σπίτι σου στον ελεύθερο Καραβά, εκεί που γεννήθηκες, που χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια.

Καλό σου ταξίδι. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα από τη Λάμπουσα και λεμονανθούς από τον Καραβά στον τάφο που θα σε φιλοξενεί.

Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η Μνήμη.
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά

Συνάντηση εκπροσώπων του Καραβά με τον Διαπραγματευτή – 29.5.17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάντηση εκπροσώπων του Καραβά με τον Διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη


Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο, ενημερωτική συνάντηση των εκπροσώπων του Καραβά με τον Διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη.


Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά, οι Κοινοτάρχες Καραβά, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», καθώς και τα μέλη του Συντονιστικού Σώματος Καραβιωτών.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Διαπραγματευτής ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις εξελίξεις των συνομιλιών και απάντησε σε ερωτήματα που του υποβλήθηκαν.


Μέσα από τον διάλογο και τη συζήτηση, οι Καραβιώτες επέμεναν στην απαίτησή τους, όπως στην διαπραγμάτευση για τη λύση, εξασφαλιστεί η διατήρηση της οντότητας του ιστορικού τους Δήμου και το δικαίωμα της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους, με κατοχυρωμένα όλα τους τα ανθρώπινα δικαιώματα.










Στιγμιότυπα από τη συνάντηση του Δημάρχου και των εκπροσώπων των οργανωμένων
συνόλων του Καραβά με τον Διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς
κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη

Ταφή οστών Κώστα και Δέσποινας Κοζάκου

Ταφή οστών Κώστα και Δέσποινας Κοζάκου


Θα τελεστεί το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 11.00πμ η κηδεία των Κώστα Κοζάκου και Δέσποινας Μιχαήλ Κάουρου Κοζάκου, αγνοουμένων από την πρώτη μέρα της Τουρκικής εισβολής.


Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα και σε αυτή θα προστεί ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.


Τα οστά τους βρέθηκαν στην περιοχή Φτέρυχα και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Κατακλυσμός Επαρχίας Κερύνειας – 5.6.17

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ


Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παραδοσιακή εκδήλωση του Κατακλυσμού της επαρχίας Κερύνειας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, στο υπαίθριο θεατράκι του Αγίου Τύχωνα στην Λεμεσό, με διοργανωτή τον Ναυτικό Όμιλο Kερύνειας και τη στήριξη των τριών Δήμων της επαρχίας μας, Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, την Ένωση Kοινοτήτων Επαρχίας Kερύνειας, καθώς και του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα και του Σωματείου “Χρυσομηλιά” Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας.


Tο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας κ. Γλαύκο Καριόλου και ομιλία από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου, εκ μέρους των Κατεχομένων Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά και της Ένωσης Κοινοτήτων. Στη συνέχεια διεξήχθησαν παραδοσιακά αγωνίσματα θαλάσσης, όπως αυτά γινόντουσαν στην Επαρχία Κερύνειας και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Κερύνειας και στο λιμανάκι της Λάμπουσας του Καραβά. Διεξήχθησαν τα παραδοσιακά θαλάσσια αγωνίσματα καταδίωξης πάπιας, εύρεσης τυχερού λεμονιού και μπουκάλας. Ακολούθησαν επιδείξεις από αθλητές τμημάτων του Ομίλου.


Tο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε ενότητα με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς.


Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η αναβίωση των εθίμων με σκοπό τη διατήρησή τους. Όπως τονίστηκε από τον ομιλητή της εκδήλωσης, Δήμαρχο Καραβά, «Με τα μάτια της ψυχής μας στραμμένα στη δική μας Επαρχία, στη δική μας θάλασσα, στα χωριά και την Πόλη μας, αναβιώνουμε τα ήθη και έθιμά μας. Αναβαπτιζόμαστε στην κολυμβήθρα της μακραίωνης ιστορίας και παράδοσης μας. Για να ενδυναμώσουμε τη θέλησή μας και να ανανεώσουμε την υπόσχεση πως, όσα εμπόδια, όσες θυσίες και αν χρειαστούν, δεν θα υποστείλουμε την αγωνιστική προσπάθεια για επιστροφή στη γη μας σε συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας  και αξιοπρέπειας».




Ο Δήμαρχος Καραβά απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση





Εκδήλωση προς τιμή των αποφοίτων – 15.6.17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση προς τιμή των αποφοίτων μαθητών Λυκείων με καταγωγή τον Καραβά


Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017


Με βασικό στόχο την επιβράβευση των νέων αποφοίτων μαθητών με Καραβιώτικη καταγωγή, την αλληλογνωριμία μεταξύ τους και την προβολή ιστορικών στοιχείων και πληροφοριών για την κατεχόμενη κωμόπολη του Καραβά, η Σχολική Εφορεία Καραβά σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Καραβά και με τη στήριξη του Δήμου Καραβά, διοργάνωσαν για 23η συνεχή χρονιά στην προσφυγιά, την καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμή των αποφοίτων Λυκείων, Τεχνικών και Ιδιωτικών Σχολών που κατάγονται από τον Καραβά.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017, στο Οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν συνολικά 30 περίπου απόφοιτοι νέοι με Καραβιώτικη καταγωγή που απεφοίτησαν από σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης από όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου, το μέλος του Δ.Σ. του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», κ. Ανδρέα Χαραλάμπους, το Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο, την εκπρόσωπο του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης κ. Στάλω Κουκουμά, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά, Σταυριάνα Κοντεμενιώτου καθώς και ομιλία από την Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Καραβά κ. Ανδρούλλα Χατζηδαμιανού Ασσιώτου.


Στη συνέχεια ακολούθησε απονομή συμβολικών δώρων σε όλους τους απόφοιτους Λυκείων, Τεχνικών και Ιδιωτικών σχολών που κατάγονται από τον Καραβά. Εκ μέρους των αποφοίτων απεύθυνε χαιρετισμό η απόφοιτος Κατερίνα Παπαϊωάννου.


Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε μουσική ενότητα με τη συμμετοχή του Ανδρέα Μιχαήλ και Χρήστου Βρακά και προβολές διαφανειών. Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε με πετυχημένα συνδετικά κείμενα και αναφορές για τον Καραβά από το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά, Έλενα Μανέντζου.




Αναμνηστική φωτογραφία με τους απόφοιτους που τιμήθηκαν στην εκδήλωση,
το Μητροπολίτη Κυρηνείας, την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τους διοργανωτές

Συνάντηση συνταξιούχων στη Λεμεσό – 20.6.17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάντηση συνταξιούχων Καραβιωτών στη Λεμεσό


20 Ιουνίου 2017


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τρίτη 20 Ιουνίου στον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας στη Λεμεσό, η πρωινή συνάντηση συνταξιούχων Καραβιωτών που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά.


Σαράντα πέντε περίπου συνταξιούχοι Καραβιώτες έσμιξαν τη χαρά του συναπαντήματος τους με τη νοσταλγία του πανέμορφου χωριού τους, ενδυναμώνοντας και ατσαλώνοντας τη θέληση τους για επιστροφή στη γη του Καραβά.


Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου μαζί με τη σύζυγό του, ο Αντιδήμαρχος κ. Πανίκος Μανώλη, ο Κοινοτάρχης Έξω Γειτονιάς κ. Πανίκος Στυλιανού και η Δημοτική Γραμματέας Έμιλυ Καραΐσκου.


Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε σύντομη προσφώνηση από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου και ενημέρωση για την πορεία του Κυπριακού προβλήματος, όπως προκύπτει από την πληροφόρηση που είχε. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν στη συνάντηση τόνισαν την απαίτησή τους, όπως εξευρεθεί μια λειτουργική λύση, η οποία να εξασφαλίζει σε όλους το δικαίωμα της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους, με κατοχυρωμένα όλα τους τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Επίσης, όσοι παρευρέθηκαν είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τον Δήμαρχο για θέματα που τους απασχολούν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τόπο διαμονής τους.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμος Καραβά προσέφερε πρόγευμα και καφέ σε όλους όσους παρευρέθηκαν.


Δέσμευση του Δημάρχου Καραβά είναι να συνεχιστεί και να επεκταθεί η πρωτοβουλία αυτή, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι δεσμοί μεταξύ των σκορπισμένων Καραβιωτών.














Στιγμιότυπα από τη συνάντηση των συνταξιούχων Καραβιωτών