Έκθεση Λαϊκής Τέχνης Κατεχόμενων Δήμων

 Έκθεση Λαϊκής Τέχνης Κατεχόμενων Δήμων


Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου


Δευτέρα, 4 Ιουλίου – Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011


9.00πμ – 2.00μμ


Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011, τα εγκαίνια της Έκθεσης Λαϊκής Τέχνης με εκθέματα από τους εννέα κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου μας, Αμμοχώστου, Κερύνειας, Μόρφου, Λύσης, Λαπήθου, Κυθρέας, Καραβά, Λευκονοίκου και Aκανθούς. Η έκθεση πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια της καθιερωμένης εκδήλωσης «Μνήμες Κατεχομένων» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Στροβόλου σε συνεργασία με τους εννέα κατεχομένους Δήμους στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.


Μερικοί από τους βασικούς στόχους της έκθεσης είναι η συντήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας, η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των κατεχόμενων Δήμων μας και η προβολή του πολύπλευρου και σημαντικού έργου που επιτελούν.


Τα εκθέματα της έκθεσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, παραδοσιακά σκεύη και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, είδη μεταλλουργίας, υφαντικής, αγγειοπλαστικής, αργυροχοΐας κλπ.   


Μερικά από τα εκθέματα της έκθεσης


Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από το Δήμαρχο Στροβόλου κ. Σάββα Ηλιοφώτου και εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, ο Δήμαρχος Κυθρέας κ. Μιχάλης Σάββα, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας τη σημασία υλοποίησης πρωτοβουλιών που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και όλα εκείνα που μας συνδέουν με την κατεχόμενη γη μας.


Η έκθεση αξιολογείται σαν μια πολύ πλούσια και ποιοτική πρωτοβουλία με σπάνια εκθέματα τα οποία αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο της λαϊκής τέχνης που υπήρχε στις κατεχόμενες περιοχές μας πριν το 1974. Ιδιαίτερη ικανοποίηση έδωσε στους διοργανωτές η προσέλευση του κοινού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς η οποία αναζητούσε τη σύνδεση με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, μια ουσιαστική ελπιδοφόρα προσέγγιση μεταλαμπάδευσης εφοδίων και στοιχείων από τους νέους μας.


Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011. Όσοι επιθυμούν μπορούν να την επισκέπτονται καθημερινά από τις 9.00πμ μέχρι τις 2.00μμ σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου.
 

 Ο Δήμαρχος Στροβόλου σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων και μέλη της οργανωτικής επιτροπής