Έκθεση κεντημάτων «φερβολιτέ» – 21 – 28.9.13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


«ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2013»


Έκθεση κεντημάτων «φερβολιτέ» – 21 – 28 Σεπτεμβρίου 2013


Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο, τα εγκαίνια της έκθεσης κεντημάτων «φερβολιτέ» και άλλων ειδών λαϊκής τέχνης που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε μέσα στα πλαίσια κοινής δράσης και άλλων Δήμων και κοινοτήτων παγκύπρια για τις «Ευρωπαϊκές ημέρες κληρονομιάς 2013» την περίοδο 21-29 Σεπτεμβρίου 2013 με θέμα «Ανακυκλώνοντας την παράδοση».


   

Γενική άποψη από τα εγκαίνια της έκθεσης


Ο Δήμαρχος Καραβά τελεί τα εγκαίνια της έκθεσης


Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών ημερών κληρονομιάς καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός του θεσμού είναι να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι, ιδιαίτερα αυτοί όπου η πρόσβαση δεν είναι πάντα κατορθωτή. Παράλληλα, την ίδια ημέρα διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ. με στόχο την επαφή του κόσμου με την παράδοση του κάθε τόπου. Στην Κύπρο, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Το θέμα των εκδηλώσεων «Ανακυκλώνοντας την Κληρονομιά» επιχειρεί να αναπτύξει την έννοια της διαχρονικότητας της κληρονομιάς και των αξιών που φέρει σε σχέση και με την οικονομία. Περιλαμβάνει την αναβίωση παραδοσιακών/ιστορικών οικισμών, την αποκατάσταση και επανάχρηση μεμονωμένων κτηρίων (αρχαιολογικών χώρων, αρχαίων μνημείων, διατηρητέων οικοδομών), την επανάχρηση επίπλων, αντικειμένων ή εργαλείων, την καλλιέργεια και παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την υλική κληρονομιά είναι και η άυλη. Ήθη, έθιμα, παραδόσεις, καλλιτεχνική δημιουργία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς.


   

Κεντήτριες από τον Καραβά επιδεικνύουν τη τέχνη του φερβολιτέ


Ο Δήμαρχος Καραβά επιδίδει τιμητική πλακέτα στην Καλλισθένη Κοσιάρη Λουκά


Το πρόγραμμα των εγκαινίων περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και την εκπρόσωπο του τμήματος Πολεοδομίας κα Κυριακή Καλαβά καθώς επίσης επίδοση τιμητικής πλακέτας στην Καραβιώτισσα Καλλισθένη Κοσιάρη Λουκά για την πολύτιμη συνεισφορά της στην προσπάθεια προβολής και εκμάθησης του παραδοσιακού Καραβιώτικου κεντήματος «Φερβολιτέ» και για τη συνολική προσφορά της σε θέματα λαϊκής τέχνης. Επίσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κεντήτριες να φτιάχνουν το παραδοσιακό Καραβιώτικο κέντημα «φερβολιτέ».


Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που διοργανώνονται οι εκδηλώσεις, μέχρι και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.
 

Αναμνηστική φωτογραφία με τους Δήμαρχους Καραβά και Λαπήθου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά και συντελεστές που βοήθησαν στη διοργάνωση της έκθεσης