Εκδρομή Συνταξιούχων – 1.6.14


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδρομή Συνταξιούχων Καραβιωτών – Κυριακή 1η Ιουνίου 2014


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, η καθιερωμένη εκδρομή/εκδήλωση προς τιμή των συνταξιούχων Καραβιωτών που διοργάνωσε το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» με τη στήριξη του Δήμου Καραβά.


Η συμμετοχή των Καραβιωτών και φίλων του Καραβά ήταν για ακόμη μια φορά μαζική. Διακόσιοι πενήντα εκτοπισμένοι Καραβιώτες από Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα, συναντήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στην Ξυλοτύμπου όπου πραγματοποιήθηκε δέηση για σύντμηση της δοκιμασίας της προσφυγιάς. Μια συνάντηση ξεχωριστή, συγκινητική, γεμάτη νοσταλγία. 40 χρόνια  μακριά από την Ευαγγελίστρια, τον Αϊ Γιώργη, την Αγία Ειρήνη, την Αχειροποίητο του Καραβά. Καραβιώτες και Καραβιώτισσες έσμιξαν τον πόνο, το δάκρυ και τον πόθο της επιστροφής με αντίδωρο τη χαρά της επανασύνδεσης. Ακολούθησε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων του Δήμου Δερύνειας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεστίαση στο κέντρο «Ζάππειον» στη Δερύνεια. Μαζί με το φαγητό, το τραγούδι, το χορό, θυμήθηκαν τα παλιά. Τους όμορφους ονειρεμένους καιρούς που όλοι μαζί μοιράζονταν τις χαρές και τις λύπες, τις ομορφιές και τα αγαθά της φύσης του Καραβά.


Συγκινητική από κάθε άποψη ήταν η συμμετοχή των συνταξιούχων Καραβιωτών στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες, τραγούδια και αφηγήσεις αναμνήσεων από τον αξέχαστο Καραβά.


Στη συνεστίαση συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Δερύνειας με παραδοσιακούς Κυπριακούς χορούς. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η χορευτική ενότητα με το τραγούδι «Πορτοκαλιά του Καραβά» που ξεδίπλωσε στις μνήμες όλων στιγμές αξέχαστες και μοναδικές από το παραδεισένιο τόπο του Καραβά.


   

Αναμνηστική φωτογραφία στην εκκλησία Αγίου Ραφαήλ


Στιγμιότυπο από την συνεστίαση 


Χαιρετισμούς στους συνταξιούχους απηύθυναν ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», Κώστας Πατέρας, ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Άντρος Καραγιάννης.


Οι διοργανωτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αθρόα προσέλευση Καραβιωτών στην εκδήλωση, μια ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης του πολυδιάστατου έργου που προσφέρει ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» σε πάρα πολλούς τομείς. Τα 40 χρόνια πικρής προσφυγιάς δεν πρέπει να αφήνουν τη μνήμη να ξεθωριάσει και μέσα από δραστηριότητες και άλλες ενέργειες οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να κρατήσουν άσβεστη την επιθυμία για επιστροφή στον Καραβά και σε όλα τα κατεχόμενα μέρη μας.


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Άντρος Καραγιάννης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για την παρουσία του στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο Δήμων, Καραβά και Δερύνειας, με την τραγική διαπίστωση ότι το πρόβλημα της κατοχής παραμένει μια ανοικτή πληγή στα χρόνια που περνούν. Συγχάρηκε δε τους διοργανωτές, τόσο το Δήμο Καραβά όσο και το Σωματείο «Ο Καραβάς» για την πολύ αξιόλογη προσφορά και δράση τους σε πολλά θέματα. Ευχήθηκε το συντομότερο δυνατόν να τερματιστεί η τραγική δοκιμασία της προσφυγιάς με την πατρίδα μας διαιρεμένη και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.