Εκδήλωση στη Βιέννη με θέμα την Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κατεχόμενη Κύπρο – 7 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ


7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011Η Κυπριακή πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά και η καταστροφή της στην κατεχόμενη Κύπρο, ήταν το θέμα μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011 στις αίθουσες του παλιού Δημαρχείου Βιέννης, η οποία περιλάμβανε παρουσίαση βιβλίου, προβολή ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφίας και πρόγραμμα κλασικής και παραδοσιακής μουσικής. Την όλη διοργάνωση ανέλαβε το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης.


Ειδικά για την εκδήλωση, μετέβησαν στην Αυστριακή πρωτεύουσα αντιπροσωπεία της επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου. Σε αυτή συμμετείχαν οι δήμαρχοι Καραβά, Ιωάννης Παπαϊωάννου και Ακανθούς, Σάββας Σαββίδης.


Ο Δήμαρχος Καραβά χαιρέτησε εκ μέρους της Επιτροπής την εκδήλωση με ειδική αναφορά στο μεγάλο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές μας. Ο πολιτισμός ανέφερε, ανήκει σε όλους μας και όλοι πρέπει να εργαστούμε για να το διατηρήσουμε και να το διαφυλάξουμε σαν μια παγκόσμια κληρονομιά που αναδεικνύει τις παραδόσεις και την ιστορία κάθε τόπου μέσα από τη διαδρομή του χρόνου. Η Τουρκία, τόνισε, δυστυχώς δεν επιδεικνύει καμία διάθεση να προστατέψει τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία μας στα κατεχόμενα. Μια τραγική προσέγγιση και συμπεριφορά που πρέπει επιτέλους να ανατραπεί με παρεμβάσεις και πιέσεις από διεθνείς οργανισμούς και άλλους φορείς.


Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν επίσης, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, Μάριος Λυσσιώτης, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο ελληνικής καταγωγής δημοτικός σύμβουλος και μέλος της τοπικής Βουλής της Βιέννης, Χάνες Χάρβανεκ, άλλοι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής και ένα πολυπληθές κοινό, στην πλειονότητά του Αυστριακοί φίλοι της Κύπρου.


   

Συνάντηση στο γραφείο του πρέσβη κ. Λυσιώτη


Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο παλιό δημαρχείο Βιέννης


Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση του θέματος της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Κύπρο από την κ. Άννα Μαραγκού, καθώς επίσης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με το ίδιο θέμα του Μιχάλη Γεωργιάδη.


Το πολυπληθές ακροατήριο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επίσης ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων της Κύπρου με θέμα  «Δικαίωμα στον πολιτισμό», μέσα από το οποίο προβλήθηκε πολύ έντονα το μεγάλο πρόβλημα της βαρβαρότητας και της καταστροφής που έχουν υποστεί εκκλησίες και άλλα πολιτιστικά μνημεία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Το σενάριο και την επιμέλεια της παραγωγής είχαν οι Άννα Μαραγκού και ο Μιχάλης Γεωργιάδης.


Οι Δήμαρχοι Καραβά και Ακανθούς είχαν επίσης ξεχωριστή συνάντηση με τον πρέσβη της Κύπρου στη Βιέννη κ. Μάριο Λυσιώτη, όπου μεταξύ άλλων αντηλλάγησαν απόψεις για το έργο και την αποστολή των κατεχομένων δήμων και αξιοποίηση διαφόρων πρωτοβουλιών στον τομέα της διαφώτισης σε χώρες του εξωτερικού και ειδικά στον Ευρωπαϊκό χώρο.  


   

Ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση


Επίδοση αναμνηστικού ενθυμήματος από τους Δημάρχους Καραβά και Ακανθούς στο γραμματέα του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης, κ. Κύρο Πατσαλίδη