Εκδήλωση προς τιμή του απόδημου Καραβιώτη Σάββα Δαμασκηνού – 23.9.16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση προς τιμή του απόδημου Καραβιώτη Σάββα Δαμασκηνού


23 Σεπτεμβρίου 2016


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στη Λευκωσία, εκδήλωση-συνεστίαση προς τιμή του απόδημου Καραβιώτη Σάββα Δαμασκηνού, ο οποίος διαπρέπει με το επιστημονικό του έργο του στον Καναδά.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Καραβά και σε αυτήν παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, συγγενείς και φίλοι του Σάββα Δαμασκηνού, παλιοί συμμαθητές, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της κωμόπολης Καραβά καθώς και άλλοι απόδημοι Καραβιώτες που έτυχε να βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Κύπρο.


Ο Σάββας Δαμασκηνός γεννήθηκε στον Καραβά το 1955. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου του 1973. Την περίοδο της Τουρκικής εισβολής του 1974 υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην 190 Μοίρα Πυροβολικού που είχε έδρα της την Ιερά Μονή Αχειροποιήτου στον Καραβά. Έλαβε μέρος την περίοδο του πολέμου, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 σε δύσκολες αποστολές στην πρώτη γραμμή του πυρός. Παρακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας στον κλάδο Φυσικής. Έλαβε δε το διδακτορικό του στη Φυσική, το 1985, από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά. Ήταν ο πρώτος που τιμήθηκε με το βραβείο GWP Pearson medal για την πτυχιακή του εργασία στην Φυσική. Εργάστηκε για τρία χρόνια στο Ινστιτούτο Διατήρησης Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Delaware στην Αμερική και στη συνέχεια ως αναπληρωτής καθηγητής- ερευνητής στο  Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Waterloo. Οι έρευνες του στη Φυσική οδήγησαν στην κατοχύρωση πατεντών στην τεχνολογία της συνεστιακής μικροσκοπίας (confocal scanning laser imaging technology). Εργάζεται ως προϊστάμενος της υπηρεσίας τεχνολογίας στην εταιρεία Huron Technologies International Inc στον Καναδά και διαθέτει πέραν των 20 χρόνων εμπειρία στον σχεδιασμό και ανάπτυξη καινοτόμων μηχανημάτων εικόνας.

Άποψη από την εκδήλωση


Ο Δήμαρχος Καραβά επιδίδει τιμητική
πλακέτα στον απόδημο Καραβιώτη
επιστήμονα Σάββα Δαμασκηνό


Στο σύντομο χαιρετισμό και παρουσίαση του τιμώμενου που έγινε από το Δήμαρχο Καραβά, Γιάννη Παπαϊωάννου, αναφέρθηκαν πληροφορίες και άλλα στοιχεία για το πλούσιο επιστημονικό έργο του Καραβιώτη Σάββα Δαμασκηνού, για την οικογένειά του καθώς και για το κοινωνικό του έργο στον Καναδά. Στην τιμητική πλακέτα που του δόθηκε εκ μέρους του Δήμου Καραβά, τονίζεται η αναγνώριση της επιστημονικής του προσφοράς, η οποία συνδέεται με τον μεγάλο κατάλογο επιστημόνων με καταγωγή τον Καραβά, οι οποίοι προβάλλουν με το έργο τους την Κύπρο και τον Καραβά σε χώρες του εξωτερικού.

Στην αντιφώνησή του ο τιμώμενος ευχαρίστησε τους διοργανωτές, την οικογένεια του και ευχήθηκε η δύσκολη περίοδος που περνά η Κύπρος με τη συνεχιζόμενη κατοχή και τη διαίρεση να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν.