Εκδήλωση προς τιμή των συνταξιούχων – 29.5.16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναπάντημα  συνταξιούχων Καραβιωτών


Κυριακή, 29 Μαΐου 2016


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, η καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμή των συνταξιούχων Καραβιωτών που διοργάνωσε το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» με τη στήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Καραβά.


Η εκδρομή/εκδήλωση περιλάμβανε εκκλησιασμό στην εκκλησία του Αγίου Κυπριανού στο Μένοικο και προσκυνήματα στα μοναστήρια Αγίου Νικολάου Ορούντας και Αγίου Παντελεήμονα στην Αγροκηπιά. Στο κοιμητήριο Μενοίκου τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του ήρωα υπολοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους με καταγωγή τον Καραβά και το Μένοικο.


Στη συνέχεια, προσφέρθηκε γεύμα στο κέντρο «Στου Κύπρου την παρέα» στο Μιτσερό, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη τελετή στην οποία τιμήθηκε ο αείμνηστος υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο οποίος θυσιάστηκε εν ώρα υπηρεσίας στις 5 Νοεμβρίου 2009 από έκρηξη οπλοβομβίδας για να σώσει ζωές άλλων στρατιωτών. Τιμήθηκαν επίσης τρεις ήρωες νέοι από το Μιτσερό που το 1974 πολέμησαν στον Καραβά και έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Τιμήθηκαν οι ήρωες Ανδρέας Κυριάκου και Ανδρέας Πέτρου οι οποίοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης τις πρώτες μέρες της εισβολής  στον Καραβα και τάφηκαν σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Καραβά. Μετά την ταυτοποίηση των λειψάνων τους,  οι κηδείες των δύο ηρώων έγιναν στη γενέτειρα τους στο Μιτσερό τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2014 αντίστοιχα. Ο τρίτος ήρωας Πέτρος Γεωργίου από το Μιτσερό ήταν αδελφός του Ανδρέα Πέτρου, πολέμησε στον Καραβά και στη συνέχεια στη δεύτερη φάση  της εισβολής βρέθηκε στην περιοχή της Μόρφου. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν το 2015 και η κηδεία του έγινε στο Μιτσερό το Νοέμβριο του 2015. Στεφάνια τιμής και ανδρείας κατατέθηκαν εκ μέρους των διοργανωτών στο χώρο ταφής των λειψάνων των τριών ηρώων που βρίσκεται στο κοιμητήριο Μιτσερού.Στιγμιότυπο από τον εκκλησιασμό στην
εκκλησία Αγίου Κυπριανού στο Μένοικο


Από το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης
 στην ταβέρνα “Στου Κύπρου την παρέα”


Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης τιμήθηκε επίσης ο  αείμνηστος Δημήτρη Ασπρής ο οποίος είχε μια πολυδιάστατη προσφορά στη κοινωνία του Καραβά καθώς επίσης και η Ειρήνη Γεωργίου για την προσφορά της για εμπλουτισμό του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Καραβιωτών.


Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά, με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς.   


Οι διοργανωτές εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στους κοινοτάρχες Μενοίκου και Μιτσερού για την πολύτιμη βοήθεια και συνεισφορά τους στην επιτυχία της εκδήλωσης. Επίσης οι διοργανωτές σημειώνουν  με χαρά τη μεγάλη ικανοποίηση τους για την αθρόα προσέλευση Καραβιωτών (πέραν των 300 ατόμων) στην εκδήλωση, μια ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης του πολυδιάστατου έργου που προσφέρει ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» σε πάρα πολλούς τομείς. Τα 42 χρόνια πικρής προσφυγιάς δεν πρέπει να αφήνουν τη μνήμη να ξεθωριάσει και μέσα από δραστηριότητες και άλλες ενέργειες οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να κρατήσουν άσβεστη την επιθυμία για επιστροφή στον Καραβά και σε όλα τα κατεχόμενα μέρη μας.