Εκδήλωση προς Τιμή των Αποφοίτων Καραβιωτών – 12 Ιουνίου 2012

Εκδήλωση προς Τιμή των Αποφοίτων Νέων με Καραβιώτικη Καταγωγή


Τρίτη – 12 Ιουνίου 2012


Η Σχολική Εφορεία Καραβά σε συνεργασία με το Δήμο Καραβά και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» διοργάνωσαν για 18η συνεχή χρονιά στην προσφυγιά, την καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμή των αποφοίτων Λυκείων, Τεχνικών και Ιδιωτικών Σχολών που κατάγονται από τον Καραβά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012, στο Οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο.


Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Καραβά, κ. Χριστάκης Χριστοφόρου, ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Νίκος Χατζηστεφάνου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κκ Χρυσόστομος, ο Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Γιαννάκης Κουμίδης,  και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά η Ιωάννα Ονησιφόρου.


   

Άποψη από την εκδήλωση


Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Καραβά κ. Χριστάκης Χριστοφόρου απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση


Στη συνέχεια ακολούθησε απονομή συμβολικών δώρων σε όλους τους απόφοιτους Λυκείων, Τεχνικών και Ιδιωτικών σχολών που κατάγονται από τον Καραβά. Εκ μέρους των αποφοίτων απεύθυνε χαιρετισμό και σύντομη ομιλία η απόφοιτος Μαργαρίτα Σωφρονίου. Στην αντιφώνησή της η Μαργαρίτα ανέφερε μεταξύ άλλων:


«Η τιμή που μας κάνετε απόψε, έχει μία γλυκόπικρη γεύση. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Τα αισθήματα χαράς και ανακούφισης που νιώθουμε τα διαδέχονται η μελαγχολία και η νοσταλγία. Σ΄έναν ιδανικό κόσμο χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, την τουρκική εισβολή, την προσφυγιά, εγώ και οι υπόλοιποι συμμαθητές μου θα μπορούσαμε να αποφοιτούμε από τα κατεχόμενά μας Λύκεια. Αυτή η τελετή έπρεπε να πραγματοποιείται στον τόπο μας εκεί όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, έμαθαν γράμματα και μεγαλούργησαν τόσες γενιές των προγόνων μας. Έχοντας τη ψυχή μας εμποτισμένη με την αγάπη για την πατρίδα, πρέπει να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία παραμένοντας όμως, πιστοί στην επιταγή της συνειδήσεως μας. Αυτή η ανοιχτή πληγή που πονάει εδώ και 38 χρόνια μία μέρα θα επουλωθεί. Εμείς η νέα γενιά έχουμε ως χρέος και καθήκον να μην αφήσουμε το πέπλο της λησμονιάς να απλωθεί πάνω από την ιστορία, τη μνήμη της πατρογονικής μας γης, τον πόνο του κάθε πρόσφυγα, διότι όπως είπε και ο Σεφέρης «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».


   

Στιγμιότυπο από το χαιρετισμό της Ιωάννας Ονησιφόρου, μέλος  της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά


Η Μαργαρίτα Σωφρονίου  στην αντιφώνησή της εκ μέρους των αποφοίτων


Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε μουσική ενότητα με την Τέρψια Παπαϊωάννου στο τραγούδι και το Μάριο Χαραλαμπίδη στο πιάνο.


Βασικοί στόχοι της εκδήλωσης ήταν η επιβράβευση των νέων αποφοίτων με Καραβιώτικη καταγωγή, η ανάδειξη και προβολή ιστορικών στοιχείων και πληροφοριών για την κατεχόμενη γη μας, η ενθάρρυνση και η ένταξη όσο το δυνατό περισσότερων νέων του Καραβά στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά και η συστράτευσή τους στον κοινό αγώνα για λευτεριά και δικαίωση.                          

   

Στιγμιότυπο από τις απονομές


Αναμνηστική φωτογραφία με τους νέους που τιμήθηκαν στην εκδήλωση και τους διοργανωτές