Εκδήλωση προς τιμή κ. Νίκου Σιακόλα – 29.11.16

Εκδήλωση προς τιμή του κ. Νίκου Κ. Σιακόλα


Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά προς τιμή του  κ. Νίκου Σιακόλα σε ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της πολυδιάστατης προσφοράς του σε πολλούς τομείς και για την ποικιλόμορφη και σημαντική συμπαράστασή και στήριξή του στο έργο και στην αποστολή του εκτοπισμένου Δήμου Καραβά, των σωματείων και των οργανωμένων συνόλων της κωμόπολης Καραβά.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2016, στην Πύλη Αμμοχώστου και σε αυτή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Έπαρχος Κερύνειας κ. Ανδρέας Λουκά, η βουλευτής Κερύνειας κα Μαριέλλα Αριστείδου, ο πρώην βουλευτής Κερύνειας κ. Σοφοκλής Φυττής, οι Δήμαρχοι Κυθρέας και Ακανθούς, πρόεδροι ή εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων, εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανισμών, μέλη της οικογένειας και συγγενείς του τιμώμενου και πολλοί Καραβιώτες, φίλοι και εκτιμητές του έργου του κ. Σιακόλα.


Η εκδήλωση περιελάμβανε σύντομες ομιλίες από τη Δρ. Ελένη Παπαδημητρίου με πληροφορίες για την ζωή και καταγωγή του κ. Σιακόλα, από τον κ. Χρίστο Χριστοδούλου με θέμα τους επαγγελματικούς σταθμούς, δραστηριότητες και διακρίσεις του κ. Νίκου Σιακόλα και από τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο «Η κοινωνική προσφορά του κ. Νίκου Σιακόλα». Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη μεγάλη στήριξη και συμπαράσταση του κ. Σιακόλα προς το έργο και την αποστολή του κατεχόμενου Δήμου Καραβά καθώς και στο σκεπτικό βράβευσης.


Για το σκεπτικό βράβευσης, ο Δήμαρχος Καραβά μεταξύ άλλων ανέφερε και τα ακόλουθα:


«Για την πολυδιάστατη προσφορά του κ. Νίκου Σιακόλα σε πολλούς τομείς, Εθνικούς, Πολιτιστικούς, Κοινωνικούς και άλλους και για τη στήριξη που έχει προσφέρει στο έργο και την αποστολή του Δήμου Καραβά και των οργανωμένων συνόλων της κωμόπολής μας τον τιμούμε και μεταφέρουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για τα πολύ σημαντικά εφόδια, υλικά και ηθικά που μας έχει δώσει σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή της προσφυγιάς. Η αγάπη του για τον Καραβά είναι ένα στοιχείο περηφάνιας το οποίο προσδίδει μια ξεχωριστή χαρά σε όλους τους συνδημότες μας.


Στις πάρα πολλές διακρίσεις που έχει κερδίσει ο κ. Σιακόλας με την προσφορά και τη επαγγελματική του επιμέλεια και προγραμματισμό νιώθουμε ότι η τιμητική διάκριση που του προσφέρει ο Δήμος Καραβά μέσα από την αποψινή εκδήλωση είναι μια ακριβή πολύτιμη και φωτεινή ψηφίδα στο μεγάλο μωσαϊκό του όμορφου πίνακα που έχει ολοκληρωθεί στα 89 χρόνια ζωής μιας ξεχωριστής προσωπικότητας για την οποία ο Δήμος Καραβά είναι περήφανος».


Ο κ. Σιακόλας έχει συνεισφέρει το χρηματικό ποσό των 75,000 λιρών στο ταμείο ανέγερσης του οικήματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών το οποίο ολοκληρώθηκε το 2001 και από τότε στεγάζει τα γραφεία του Δήμου Καραβά, των σωματείων και των οργανώσεων της κωμόπολης. Επίσης ο κ. Νίκος Σιακόλας έχει ιδρύσει το Ταμείο Υποτροφιών Καραβά το 2002 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί με χορηγίες 307 άριστους πρωτοετείς φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά. Το ταμείο σήμερα έχει βασικό υπόλοιπο ύψους 500,000 ευρώ, δωρεά του Νίκου Σιακόλα. Όλοι οι τόκοι από το πιο πάνω ποσό δίνονται κάθε χρόνο σε άριστους πρωτοετείς φοιτητές με καταγωγή τον Καραβά.


Συμβολικό ήταν το δώρο που επιδόθηκε στον κ. Σιακόλα. Λεπτομέρειες για το θέμα έδωσε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Δημοτική Σύμβουλος, Μάρω Χατζηστεφάνου, η οποία ανέφερε τα εξής:


«Το βραβείο του κ. Σιακόλα από το Δήμο, τα σωματεία και τα οργανωμένα σύνολα του Καραβά συνοδεύεται με ένα πολύ συμβολικό δώρο: Είναι μια ασημένια Κύπρος χωρίς διαχωριστικές γραμμές με κεντρικό σημείο αναφοράς τη θέση που βρίσκεται ο Καραβάς, ο τόπος καταγωγής του κ. Σιακόλα. Η επιλογή του δώρου συνδέεται με την πλούσια προσφορά και δράση του κ. Σιακόλα σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Αναδεικνύει επίσης την υπερηφάνεια της καταγωγής του και τονίζει τον αγώνα και τον  στόχο για ελευθερία της Κύπρου και του Καραβά μας».


Στην αντιφώνησή του ο κ. Σιακόλας βαθειά συγκινημένος ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές για την σεμνή εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμή του. Η συγκίνηση του μεταφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στον Καραβά με τις όμορφες αναμνήσεις, με τα τρεχούμενα νερά του κεφαλόβρυσου, με τα περβόλια με τις λεμονιές και τις ασχολίες των κατοίκων, το φιλοπρόοδο πνεύμα που επικρατούσε στην κωμόπολη Καραβά καθώς και για την πλούσια ιστορική και θρησκευτική παράδοση της περιοχής. Βαθιά συγκινημένος αναφέρθηκε στη στεναχώρια του όταν καθημερινά αντικρίζει τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο, με τους στίχους του βραβευμένου μας Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη να στριφογυρίζουν στο μυαλό του. «Ανασήκωσε την πλάτη και απόσεισε τους, Πενταδάκτυλέ μου». Η ευχή του την οποία μοιράστηκε με όλους είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Εθνικό μας θέμα και το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκικής κατοχής να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Μόνο έτσι ο τόπος θα ανασάνει και θα ανοίξουν νέες προοπτικές προόδου και ευημερίας τόνισε, για όλους τους κάτοικους της Κύπρου.


Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχαν οι καταξιωμένοι μουσικοί Μαρία Λουκαϊδου – πιάνο, Volfgang Schroeder – βιολί και Καίτη Οικονομίδη – τραγούδι. Το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά χόρεψε στους ήχους του τραγουδιού «Πορτοκαλιά του Καραβά» με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών, ξυπνώντας μνήμες και θύμησες από την κατεχόμενη κωμόπολη.Ο Δήμαρχος Καραβά, κ. Γιάννης Παπαϊωάννου πλαισιωμένος από τον πρώην Δήμαρχο Καραβά κ. Πανίκο Τσέντα και το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Νίκο Χατζηστεφάνου καθώς και τους προέδρους ή εκπροσώπους των σωματείων και οργανώσεων του Καραβά επιδίδει το τιμητικό δώρο στον κ. Σιακόλα.