Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου Ηλία Παντελίδη με τίτλο «ΒΙΩΜΑΤΑ – ΚΥΠΡΟΣ 1974» – 15.5.19

Στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ηλία Παντελίδη με τίτλο «ΒΙΩΜΑΤΑ – ΚΥΠΡΟΣ 1974».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη των Δήμων Καραβά και Λαπήθου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.

Το βιβλίο του κ. Παντελίδη αποτελείται από βιωματικά αφηγήματα για το γεγονότα του 1974, δέκα Ελληνοκυπρίων, τεσσάρων Τουρκοκυπρίων, ενός Μαρωνίτη και ενός Βρετανού.

Το πρόγραμμα άρχισε με καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών Δρ Νίκο Χατζηστεφάνου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λαπήθου Νεοπτόλεμο Κότσαπα. Στη συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί από τον Δρ Αιμίλιο Σολωμού, Διευθυντή της Έδρας UNESCO και τον Ηλία Επιφανίου εκδότη του βιβλίου. Ακολούθως, ο Γιώργος Γεωργή, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και Πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έκανε φιλολογική παρουσίαση του βιβλίου.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απεύθυνε χαιρετισμό, κατά τον οποίο ανέπτυξε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά για συνέχιση του διαλόγου με σκοπό την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Καταδίκασε τις αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε την ανάγκη να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Δήμαρχος Καραβά απέδωσε στη συνέχεια στον Πρόεδρο αναμνηστικό ενθύμιο ένα κέντημα «φερβολιτέ». Ο φερβολιτές είναι είδος κεντήματος, το οποίο στην Κύπρο συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στον Καραβά. Το 2016 ο «φερβολιτές» εντάχθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

Στο τέλος ακολούθησε αντιφώνηση από τον συγγραφέα του βιβλίου και δεξίωση.