Εκδήλωση παρουσίασης τριών εκδόσεων – 7.3.19

Εκδήλωση παρουσίασης τριών εκδόσεων του Δήμου Καραβά και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών
Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο η εκδήλωση παρουσίασης των τριών νέων εκδόσεων του Δήμου Καραβά και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών: του βιβλίου «Άρωμα Καραβά», του 11ου τόμου «Καραβιώτικα Δρώμενα», και του εκπαιδευτικού χάρτη της επαρχίας Κερύνειας και της περιοχής Καρπασίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Καραβά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών και περιελάμβανε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών Νίκο Χατζηστεφάνου, παρουσίαση του βιβλίου «Άρωμα Καραβά … μέσα από τις αναμνήσεις μου», του Χαράλαμπου Δαμασκηνού – Έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, από την Χρυστάλλα Χατζηλούκα-Χαραλάμπους, φιλόλογο, παρουσίαση του 11ου τόμου «Καραβιώτικα Δρώμενα» – Ετήσια έκδοση Δήμου Καραβά, από την Μαρία Περατικού-Κοκαράκη, φιλόλογο-συγγραφέα, καθώς και παρουσίαση του εκπαιδευτικού χάρτη της επαρχίας Κερύνειας και της περιοχής Καρπασίας – Έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, από τον Αλέξανδρο Ποστεκκή, αρχιτέκτονα.

Το βιβλίο «Άρωμα Καραβά … μέσα από τις αναμνήσεις μου» περιγράφει τον τόπο μας και την καθημερινή του ζωή, το ειδυλλιακό περιβάλλον και τους ανθρώπους του με ένα μοναδικό τρόπο. Όλα τα κείμενα στο βιβλίο αυτό, οι αναμνήσεις, οι περιγραφές, οι ιστορίες, οι άνθρωποι, έχουν ως επίκεντρο τον κατεχόμενο Δήμο μας. Από το πρώτο κεφάλαιο μέχρι το τελευταίο, όλα,  μυρίζουν Καραβά.

Τα «Καραβιώτικα Δρώμενα» περιγράφουν τη δράση όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά στην προσφυγιά τη χρονιά που πέρασε. Δεν περιορίζονται όμως σε αυτήν. Με ιστορικές φωτογραφίες και κείμενα καλύπτουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

Ο εκπαιδευτικός χάρτης απεικονίζει την επαρχία Κερύνειας και την περιοχή Καρπασίας και δίνει βασικές πληροφορίες για τα τους Δήμους και τις Κοινότητες των Επαρχιών, το οδικό δίκτυο, τα φράγματα, τις εκκλησίες και μοναστήρια, καθώς και τα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα των δύο περιοχών. Ο χάρτης ετοιμάστηκε με κυριότερο σκοπό την δωρεάν διανομή του στα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου, αλλά και των αποδήμων μας και στόχο έχει τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης της κατεχόμενης γης μας και τη μεταλαμπάδευση ιστορικών πληροφοριών και γνώσεων στη νέα γενιά του τόπου μας.

Ακολούθησε προβολή αποσπάσματος ταινίας με αφηγητή τον Χαράλαμπο Δαμασκηνό  που γυρίστηκε από τον Χρίστο Αγιομαμίτη, ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης διανθίστηκε με μουσικές παρενθέσεις συνοδευόμενες από προβολή φωτογραφιών του Καραβά και της κατεχόμενης γης μας. Ακούστηκαν τα τραγούδια «Ύμνος του Καραβά» του Δημήτρη Κοζάκου-Μάριου Χαραλαμπίδη και «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» του Οδυσσέα Ελύτη- Δημήτρη Λάγιου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καραβά απένειμε αναμνηστικά σε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση των τριών εκδόσεων.