Εκδήλωση παρουσίασης τριών εκδόσεων – 20.2.18


Εκδήλωση παρουσίασης τριών εκδόσεων του Δήμου Καραβά

και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο, εκδήλωση παρουσίασης τριών νέων εκδόσεων του Δήμου Καραβά και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών: «Το ημερολόγιο ενός μετανάστη», «Καραβιώτικα Δρώμενα», τόμος 10ος και «Ο Καραβάς» – Λεύκωμα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Καραβά και το Πολιτιστικό ίδρυμα Καραβιωτών, με τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών Νίκο Χατζηστεφάνου, παρουσίαση του βιβλίου «Το ημερολόγιο ενός μετανάστη», του Ματθαίου Γεωργίου – Έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, από τον Πέτρο Παπαπολυβίου, ιστορικό, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίαση του 10ου τόμου «Καραβιώτικα Δρώμενα» – Ετήσια έκδοση Δήμου Καραβά, από τη Χρυστάλλα Χατζηλούκα Χαραλάμπους, φιλόλογο και παρουσίαση του λευκώματος «Ο Καραβάς» – Έκδοση Δήμου Καραβά, από την Πίτσα Χαρμαντά Πρωτοπαπά, φιλόλογο-ερευνήτρια. 

Μέσα από το «Ημερολόγιο ενός μετανάστη» αναβλύζει ο πόθος του απόδημου, οι δυσκολίες, οι κακουχίες, οι περιπέτειες στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Εκφράζεται ο πόνος του ξενιτεμένου – του κάθε ξενιτεμένου – για τη μάνα και τον τόπο, τον πατέρα και τους συγγενείς. Δίνεται ακόμα με απλό και ανεπιτήδευτο τρόπο το περίγραμμα της καθημερινής ζωής, τόσο στην Κύπρο, όσο και στις χώρες που επέλεξε να ζήσει.

Τα «Καραβιώτικα Δρώμενα» περιγράφουν την δράση όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά στην προσφυγιά τη χρονιά που πέρασε. Δεν περιορίζονται όμως σε αυτήν. Με ιστορικές φωτογραφίες και κείμενα καλύπτουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

Και το μικρό λεύκωμα με τίτλο «Ο Καραβάς», μέσα από σύντομα κείμενα στα ελληνικά και στα αγγλικά περιγράφει τη γεωγραφία, την ιστορία και τις δραστηριότητες των κατοίκων του Καραβά. Προσπαθεί να αποτυπώσει στο χαρτί την ομορφιά των ανθρώπων και της γης μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν επίσης αποσπάσματα  από το ποιήματα του Ματθαίου Γεωργίου «Ο δρόμος του μετανάστη» και «Πανόμορφη Κύπρος», από την  Ρεβέκκα Μούγη, ψυχολόγο, μέλος του ΔΣ της Νεολαίας και τον Ανδρέα Τσιάλη, εκπαιδευτικό.

Ακολούθησε προβολή σύντομης ταινίας που γυρίστηκε από τον Ματθαίο Γεωργίου με σκηνές από τον Καραβά του 1948 και του 1970.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καραβά απένειμε αναμνηστικά σε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση των τριών εκδόσεων.

 

Οι τρεις εκδόσεις του Δήμου Καραβά και
του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών
που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση

Αναμνηστική φωτογραφία με όσους συνέβαλαν
στην υλοποίηση των τριών εκδόσεων