Εκδήλωση Μνήμες Κατεχομένων – 3 Ιουλίου 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΕκδήλωση Μνήμες Κατεχομένων


«Τα παιδιά μας θυμίζουν το χρέος» – 3 Ιουλίου 2012 


Με στόχο τη συντήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας και την προβολή του πολύπλευρου και σημαντικού έργου των εννέα κατεχόμενων δήμων Αμμοχώστου, Κερύνειας, Μόρφου, Καραβά, Κυθρέας, Λαπήθου, Λύσης, Ακανθούς και Λευκονοίκου, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, τη Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012, στις 8:30 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, η καθιερωμένη εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων» με τίτλο  «Τα παιδιά μας θυμίζουν το χρέος».


Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού, ο Δήμος Στροβόλου και η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και τελούσε υπό την αιγίδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια.   


Στιγμιότυπα από την εκδήλωση με τη συμμετοχή παιδιών από το Εργαστήρι Εγχόρδων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού


Η μαζική παρουσία δημοτών και φίλων από τους εννέα κατεχόμενους Δήμους ήταν συγκινητική και έδωσε τα δικά της μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης στο πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο που επιτελούν οι κατεχόμενοι Δήμοι μας σε μια περίοδο πικρής προσφυγιάς.


Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμούς εκ μέρους του Δημάρχου Στροβόλου κ. Λάζαρου Σαββίδη τον οποίο ανέγνωσε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μαϊμάρης και την Υπουργό Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σύντομα αφιερώματα με οπτικοακουστικό υλικό για τους εννέα κατεχόμενους Δήμους με εναλλαγή προβολών και μουσικών έργων από το «Εργαστήρι εγχόρδων-Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 15 παιδιά ηλικίας 5-13 χρονών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Ματθαίου Καριόλου.


   

Άποψη από το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση


Αναμνηστική φωτογραφία με τους Δημάρχους των εννέα κατεχόμενων Δήμων και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης


Η εκδήλωση είχε ως κύριο στόχο την προβολή του έργου και της προσφοράς των εννέα Κατεχόμενων Δήμων και τη συστράτευση στον κοινό αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Οι θύμησες και οι μνήμες από την κατεχόμενη γη μας, η ιστορία και οι παραδόσεις μας αναβίωσαν μέσα από εικόνες και μουσική. Ο τίτλος της εκδήλωσης συμβολικός, έδωσε τα δικά του μηνύματα ότι τα παιδιά μας θυμίζουν το χρέος απέναντι στην πατρίδα και ότι η συστράτευση στον αγώνα για επιστροφή στην κατεχόμενη και πολύπαθη γη μας μέσα σε συνθήκες πραγματικής ελευθερίας είναι μια αποστολή που αφορά όλους.


Η ενότητα για το Δήμο Καραβά είχε τίτλο «Αν ελευθερωθεί η πατρίς μου…» και ήταν αφιερωμένη στους 46 εθελοντές Καραβιώτες που πολέμησαν στους Βαλκανικούς πολέμους πριν ακριβώς 100 χρόνια. Σε ένα από τα σημειώματα του ο ιατρός Ιωάννης Πηγασίου, επικεφαλής της ομάδας εθελοντών ανέφερε και τα εξής:


«Αν ελευθερωθεί η πατρίς μου, έλεγον εις τους συναδέλφους μου, τότε θα ίδητε χαράν και πανηγυρισμό που δεν ίδετε ποτέ σας. Όσα και να σας είπω είναι ολίγα για τον καημό που έχομεν δια την ελευθερίας…»


Η κατοχή της πατρίδας μας εξακολουθεί να είναι μια ανοικτή πληγή στα χρόνια που περνούν. Η δική μας αποστολή πρέπει να συνεχιστεί με πίστη στο δίκαιο και να προβάλλεται με κάθε ευκαιρία ο πόθος της επιστροφής και της δικαίωσης.   


Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των εννέα κατεχόμενων Δήμων που προηγήθηκαν της εκδήλωσης


Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων κ. Αλέξη Γαλανό ο οποίος τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων που ξυπνούν μνήμες και μας θυμίζουν το χρέος και ότι οι κατεχόμενοι Δήμοι δίνουν το μήνυμα της ενότητας και της συλλογικής δράσης.


Της εκδήλωσης προηγήθηκαν εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Η Καταστροφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού της Κύπρου από την Τουρκία. Η τραγωδία συνεχίζεται…» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Παρασκευή 6/7/12. Ώρες λειτουργίας: 9.00πμ – 2.00μμ.