Εκδήλωση «Καραβάς η ψυχή μας», Λεμεσός – 25 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση «Καραβάς η ψυχή μας» – Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, η εκδήλωση με τίτλο «Καραβάς η ψυχή μας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Καραβά σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά.


Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμούς από  το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, την εκπρόσωπο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά, Έλενα Μεσαρίτου και το Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο. Ακολούθησε παρουσίαση της τηλεοπτικής δημιουργίας «Καραβάς η ψυχή μας» από τον κ. Λάμπρο Μαούρη, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά. Έγινε επίσης παρουσίαση του βιογραφικού του κ. Πέτρου Πετρίδη από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Καραβά κ. Πανίκο Μανώλη. Ακολούθησε η προβολή του πενηντάλεπτου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Καραβάς η ψυχή μας», σε σκηνοθεσία και έρευνα του Πέτρου Πετρίδη, στο οποίο δεκατέσσερις ηλικιωμένοι Καραβιώτες μίλησαν για τον Καραβά και για τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Στο θέατρο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υπήρχε επίσης έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα των ηλικιωμένων Καραβιωτών που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ.
 

Ο Δήμαρχος Καραβά επιδίδει αναμνηστικό ενθύμιο στον παραγωγό του ντοκιμαντέρ κ. Πέτρο Πετρίδη


Κατάμεστο το Δημοτικό Θέατρο Αγίου Αθανασίου, σε μια ατμόσφαιρα που μύριζε λεμονανθό και αλμύρα από τη θάλασσα της Λάμπουσας του Καραβά. Συγκινητικές και συγκλονιστικές οι αφηγήσεις των ηλικιωμένων Καραβιωτών μέσα από τις οποίες προβαλλόταν η πλούσια ιστορία και θρησκευτική παράδοση της κωμόπολης Καραβά, τα ήθη και τα έθιμα, οι λαϊκές τέχνες, οι ασχολίες των κατοίκων και πολλές άλλες πληροφορίες που είχαν σχέση με τον πολιτισμό και την προοδευτικότητα των κατοίκων. Η δοκιμασία της προσφυγιάς και ο πόθος της επιστροφής ήταν επίσης στοιχεία της ταινίας που έδιναν μια άλλη διάσταση, με μηνύματα που άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής. Καυτό το δάκρυ από όλους τους παρευρισκομένους και η υπόμνηση για το χρέος για μια λεύτερη πατρίδα να γίνεται ακόμη πιο δυνατή και έντονη.


Μέσα από την εκδήλωση προβλήθηκε επίσης η μεγάλη σύνδεση που πρέπει να έχει η νέα γενιά με την αποστολή και το έργο των κατεχόμενων Δήμων. Συγκινητική με αισιόδοξα μηνύματα υπήρξε η συμμετοχή μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά στο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Η παρουσίαση της εκδήλωσης και οι απαγγελίες ποιημάτων έγιναν από τους νέους του Καραβά και όλοι μαζί έδωσαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο πρόγραμμα με τους νέους του Καραβά να είναι πρωταγωνιστές, να συμμετέχουν και να κερδίζουν εφόδια μνήμης και αγώνα.


Η εκδήλωση «Καραβάς η ψυχή μας» ήταν μια ποιοτική εκδήλωση η οποία άφησε άριστες εντυπώσεις και έδωσε σε όλους που την παρακολούθησαν πολλαπλά μηνύματα που σχετίζονται με την προβολή της κατεχόμενης γης μας και του αγώνα που διεξάγουμε για λευτεριά και δικαίωση.


   

Άποψη από την προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση


Αναμνηστική φωτογραφία με τους συμμετέχοντες στο ντοκιμαντέρ μαζί με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά, το Δήμαρχο Καραβά, το Μητροπολίτη Κυρηνείας και τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ