Εκδήλωση «Καραβάς η ψυχή μας» – 10 Μαρτίου 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση «Καραβάς η ψυχή μας» – Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο, η εκδήλωση με τίτλο «Καραβάς η ψυχή μας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Καραβά σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά.


Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση και προβολή ενός πενηντάλεπτου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Καραβάς η ψυχή μας», σε σκηνοθεσία και έρευνα του Πέτρου Πετρίδη, στο οποίο δεκατέσσερις ηλικιωμένοι Καραβιώτες μίλησαν για τον Καραβά και για τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα των ηλικιωμένων Καραβιωτών που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και εκθέματα λαϊκής τέχνης, έργα ηλικιωμένων Καραβιωτών.


   

Μια άποψη από την προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση


Λίγα λόγια από καρδιάς από τον παραγωγό του ντοκιμαντέρ κ. Πέτρο Πετρίδη


Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του οικήματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών σε μια ατμόσφαιρα που μύριζε λεμονανθό και αλμύρα από τη θάλασσα της Λάμπουσας του Καραβά. Συγκινητικές και συγκλονιστικές οι αφηγήσεις των ηλικιωμένων Καραβιωτών μέσα από τις οποίες προβαλλόταν η πλούσια ιστορία και θρησκευτική παράδοση της κωμόπολης Καραβά, τα ήθη και τα έθιμα, οι λαϊκές τέχνες, οι ασχολίες των κατοίκων και πολλές άλλες πληροφορίες που είχαν σχέση με τον πολιτισμό και την προοδευτικότητα των κατοίκων. Η δοκιμασία της προσφυγιάς και ο πόθος της επιστροφής ήταν επίσης στοιχεία της ταινίας που έδιναν μια άλλη διάσταση, με μηνύματα που άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής. Καυτό το δάκρυ από όλους τους παρευρισκομένους και η υπόμνηση για το χρέος για μια λεύτερη πατρίδα να γίνεται ακόμη πιο δυνατή και έντονη.


Μέσα από την εκδήλωση προβλήθηκε επίσης η μεγάλη σύνδεση που πρέπει να έχει η νέα γενιά με την αποστολή και το έργο των κατεχόμενων Δήμων. Συγκινητική με αισιόδοξα μηνύματα υπήρξε η συμμετοχή μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά στο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Η παρουσίαση της εκδήλωσης, οι απαγγελίες ποιημάτων και οι απονομές των πλακετών έγιναν από τους νέους του Καραβά και όλοι μαζί έδωσαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο πρόγραμμα με τους νέους του Καραβά να είναι πρωταγωνιστές, να συμμετέχουν και να κερδίζουν εφόδια μνήμης και αγώνα.


   

Απονομές τιμητικών ενθυμημάτων στον Πέτρο Πετρίδη από τον Δήμαρχο Καραβά  κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Νίκο Χατζηστεφάνου


Αναμνηστική φωτογραφία με τους συμμετέχοντες στο ντοκιμαντέρ μαζί με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, το Δήμαρχο Καραβά και τον πρόεδρο του Προσφυγικού σωματείου «Ο Καραβάς»


Το Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του γιατί πέτυχε να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο στόχο με πολλαπλά μηνύματα που έχουν σχέση με την ιστορία, τις παραδόσεις του Καραβά, τον πόθο της επιστροφής και τη δραστηριοποίηση και συμπαράσταση της νέας γενιάς του Καραβά στο έργο του Δήμου. Η αξιόλογη εκδήλωση του Δήμου Καραβά «Καραβάς η ψυχή μας» ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ποιοτική αφοσίωση και την επαγγελματική προσέγγιση που είχε η παραγωγή του ντοκιμαντέρ από τον κ. Πέτρο Πετρίδη στον οποίο, ο Δήμος Καραβά εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες.


Μαζί με το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε και η ομώνυμη αναμνηστική έκδοση η οποία συμπεριλαμβάνει πορτρέτα των ηλικιωμένων Καραβιωτών που συμμετείχαν καθώς και ιστορικές πληροφορίες για τον Καραβά. Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος «Εν τύποις».


Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, η εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά, Έλενα Μεσαρίτου και ο πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», κ. Νίκος Χατζηστεφάνου.


Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, την παρουσίαση της τηλεοπτικής δημιουργίας και της αναμνηστικής Έκδοσης του Δήμου Καραβά «Καραβάς η ψυχή μας» ανέλαβε ο κ. Λάμπρος Μαούρης, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά. Έγινε επίσης παρουσίαση του βιογραφικού του κ. Πέτρου Πετρίδη από την αντιδήμαρχο του Δήμου Καραβά κ. Μάρω Χατζηστεφάνου.


Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε η Κατερίνα Νεοφύτου και την απαγγελία των ποιημάτων η Αναστασία Μούγη.


Η εκδήλωση «Καραβάς η ψυχή μας» ήταν μια ποιοτική εκδήλωση η οποία άφησε άριστες εντυπώσεις και έδωσε σε όλους που την παρακολούθησαν πολλαπλά μηνύματα που σχετίζονται με την προβολή της κατεχόμενης γης μας και του αγώνα που διεξάγουμε για λευτεριά και δικαίωση.

 Ένα μικρό δείγμα της έκθεσης με έργα Καραβιωτών