Εκδήλωση για τον Φερβολιτέ – 14.12.16

Εκδήλωση Δαντέλα «Φερβολιτές»


Ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής παράδοσης του Καραβά


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο Οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά με θέμα «Η παραδοσιακή Καραβιώτικη δαντέλα «Φερβολιτές».


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη έγκριση της αίτησης του Δήμου Καραβά από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO για εγγραφή της Καραβιώτικης δαντέλας «Φερβολιτές» στον κατάλογο της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μια ξεχωριστή διάκριση για την πολιτιστική παράδοση και ιστορία της κατεχόμενης κωμόπολης Καραβά.


H εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και την εκπρόσωπο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, κα Θέκλα Παπαντωνίου, καθώς και ομιλία από την κα Πίτσα Πρωτοπαπά, φιλόλογο-ερευνήτρια με θέμα «Η ένταξη της παραδοσιακής δαντέλας «Φερβολιτέ» στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Στη συνέχεια προβλήθηκε 10λεπτό ντοκιμαντέρ, σε επιμέλεια-σκηνοθεσία Πέτρου Πετρίδη, με τίτλο «Η παραδοσιακή Καραβιώτικη δαντέλα «Φερβολιτές».


Ακολούθησαν απονομές τιμητικών πλακετών στις Νάνια Χαραλάμπους Αντωνιάδου και Καλλισθένη Κοσιάρη Λουκά για την μεγάλη συμβολή τους στην προβολή της παραδοσιακής τέχνης «Φερβολιτές» καθώς και απονομές τιμητικών διπλωμάτων σε όλες τις Καραβιώτισσες που συμμετείχαν στον ντοκιμαντέρ «Η παραδοσιακή Καραβιώτικη δαντέλα «Φερβολιτές».


Σημαντική ενότητα στο πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν η ανακήρυξη του σκηνοθέτη Πέτρου Πετρίδη σε Επίτιμο Δημότη Καραβά. Μια σημαντική διάκριση που συνδέεται με την εξαίρετη προσφορά του Πέτρου Πετρίδη και την αφοσιωμένη συμπόρευσή του στην αποστολή και τη δράση του εκτοπισμένου Δήμου Καραβά.


Στη συνέχεια, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου αναφέρθηκε στους τρόπους συνέχισης της προβολής της παραδοσιακής Καραβιώτικης δαντέλας «Φερβολιτές» μέσα από την μελλοντική πολιτιστική δράση του Δήμου.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε με επιτυχία το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά, Λουκία Μούγη.


Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


«Ο πολιτισμός για κάθε τόπο αποτελεί μια σημαντική στέρεα βάση πάνω στην οποία αποτυπώνεται η ποιότητα και προοπτική κάθε κοινωνίας να συνδεθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναδείξει όλα εκείνα τα όμορφα στοιχεία και δημιουργήματα των προγόνων μας που μας κάνουν περήφανους και μας δίνουν κατεύθυνση να δημιουργούμε σε ένα ορίζοντα με ποιοτικά στοιχεία προσφοράς.


Για άλλη μια φορά επανατονίζουμε την αγωνία για το μέλλον του τόπου μας. Με πίστη στο δίκαιο, με αξιοπρέπεια κρατάμε αρχές και αξίες, προβάλλουμε όλα όσα μας εφοδίασαν οι πρόγονοι μας με το έργο και την προσφορά τους, υφαίνουμε στον αργαλειό της μνήμης εικόνες και θύμησες και όλοι μαζί προσπαθούμε να δημιουργούμε φωτεινά χρώματα αισιοδοξίας και ελπίδας για καλύτερες μέρες. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της διοργάνωσης της αποψινής εκδήλωσης. Φωτεινές ψηφίδες δημιουργίας σε ένα πίνακα προσφοράς που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία του τόπου μας. Με την ευχή να υποδεχτούμε μια μέρα, ευχόμαστε όλοι πολύ σύντομα, την άνοιξη του Καραβά μας, με το μοσχοβόλημα των λεμονανθών να προκαλεί ρίγη συγκίνησης για τη μεγάλη χαρά της ελευθερίας του τόπου μας».


Αναμνηστική φωτογραφία με όσους έχουν συμβάλει
στην αίτηση του Δήμου Καραβά
«Η παραδοσιακή Καραβιώτικη δαντέλα Φερβολιτές»


Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δ.Σ. επιδίδουν
την τιμητική διάκριση στο σκηνοθέτη
Πέτρο Πετρίδη