Εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους – 30.3.16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση «Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου»


Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών με τη στήριξη του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» διοργάνωσαν με επιτυχία, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, στο οίκημα του Ιδρύματος στο Στρόβολο, την καθιερωμένη εκδήλωση «Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου».


Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό θέμα την εκκλησία του Αγίου Ευλαλίου που βρίσκεται στα παράλια της αρχαίας Λάμπουσας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά και εκ μέρους του Μητροπολίτη Κυρηνείας καθώς και τρεις παρουσιάσεις/ομιλίες, από τον κ. Κώστα Πατέρα, Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» με τίτλο «Χατζηνικόλας Λαυρεντίου, παράδοση και πραγματικότητα», την κα Πίτσα Χαρμαντά Πρωτοπαπά, φιλόλογο-ερευνήτρια με θέμα «Ο Άγιος Ευλάλιος και η εκκλησία του» και το δρα Ιωάννη Ηλιάδη, Διευθυντή Βυζαντινού Μουσείου με θέμα «Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού του Αγίου Ευλαλίου». Ο Χατζηνικόλας Λαυρεντίου υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Καραβά με σημαντική δράση και προσφορά, συγκαταλέγεται δε στον κατάλογο των προκρίτων της Κύπρου που φονεύθηκαν από τους Τούρκους μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό στις 9 Ιουλίου 1821.


Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν η Χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας» και η Βυζαντινή Χορωδία της Παγκύπριας Ένωσης Ιεροψαλτών “Ιωάννης Κουκουζέλης”.


Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον γραμματέα του Πολιτιστικού Ιδρύματος  Καραβιωτών δρα Νίκο Χατζηστεφάνου.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, βουλευτές και Δήμαρχοι της επαρχίας Κερύνειας, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων της επαρχίας Κερύνειας.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ανάδειξης και προβολής πληροφοριών που συνδέονται με την πλούσια ιστορία και θρησκευτική παράδοση της σκλαβωμένης κωμόπολης Καραβά και τη διατήρηση άσβεστης της φλόγας για επιστροφή και δικαίωση.
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την εκδήλωση με μέλη της Χορωδίας «Η φωνή της Κερύνειας». Στο βήμα ο Δήμαρχος Καραβά απευθύνει χαιρετισμό. Κεντρική φωτογραφία η εκκλησία της Ευαγγελίστριας Καραβά και αριστερά η εικόνα του Αγίου Ευλαλίου.