Εκδήλωση Εθνικών Επετείων 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου – Αφιέρωμα στο Λόχο Εθελοντών του Καραβά 1963 – 1964 – 29.3.2023

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο, η καθιερωμένη εκδήλωση για τις Εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου.  Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Λόχο Εθελοντών του Καραβά του 1963 – 1964.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών με την στήριξη του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά, τελούσε υπό την Αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, ή εκπρόσωπος της Πρεσβεία της Ελλάδος Πρόξενος κ. Βαρβάρα Σεφεριάδου, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, εκπρόσωποι των κομμάτων, της Αστυνομίας, του Στρατού και της ΕΛΔΥΚ, ο Έπαρχος Κερύνειας κ. Αντώνης Οικονομίδης, η Πρώην Βουλευτής κ. Κατερίνα Παντελίδου, ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Δήμαρχοι και Πρώην Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Μέλη του 256 Τ.ΠΖ, Πρόεδροι και Μέλη των Οργανωμένων Σωμάτων του Καραβά και πλήθος κόσμου.

Αντί προλόγου, η εκδήλωση άρχισε με τον Ύμνο «Τη Υπερμάχω», με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών εικόνων της Παναγίας και εκκλησιών του Καραβά, καθώς και από του Λόχου εθελοντών του Καραβά, που παραχώρησε ο Διοικητής του Λόχου, κ. Τέυκρος Χαρμαντάς.

Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Δήμαρχος Καραβά και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, Νίκος Χατζηστεφάνου.  Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, αφού αναφέρθηκε στους εορτασμούς των εθνικών επετείων στον Καραβά, τόνισε ότι τις δύο αυτές ιστορικές επετείους συνεχίζουμε να τιμούμε στην προσφυγιά και θα συνεχίσουμε να τις τιμούμε, μέχρι την ημέρα που θα μεταφέρουμε τον εορτασμό τους στην Ευαγγελίστρια μας.  Ακολούθησε χαιρετισμός από την Υπουργό Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία αναφέρθηκε στους αγώνες των Κυπρίων της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου και στην συμβολή των Καραβιωτών σ’ αυτές.

Για το ιστορικό γεγονός της Ίδρυσης του Λόχου Εθελοντών του  Καραβά, που για πρώτη φορά αναφέρεται δημόσια, παρά τα τόσα χρόνια που πέρασαν από τότε, μίλησε ο κ. Τεύκρος Χαρμαντάς, ο οποίος, αν και πολύ νέος τότε, είχε αναλάβει ως Διοικητής του Λόχου. Στην ομιλία του ο κ. Χαρμαντάς αναφέρθηκε στην ίδρυση, τον εξοπλισμό, στην στελέχωση και τη δράση του Λόχου.

Στην συνέχεια, διαβάστηκαν  από τους παρουσιαστές της εκδήλωσης, Κυριάκο Χατζηνικολάου, Δημοτικό Σύμβουλο Καραβά και Τάνια Κολιού Γεωργίου, Μέλος Δ.Σ Προσφυγικού Σωματείου «Καραβάς», τα ονόματα των εθελοντών που στελέχωσαν τον Λόχο του Καραβά, που ο κ. Χαρμαντάς έχει παραχωρήσει στον Δήμο Καραβά.

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Καραβά, στον Τεύκρο Χαρμαντά και τιμητικό ενθύμιο στην Υπουργό, η οποία κατάγεται από την Επαρχία Κερύνειας.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης η χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας», υπό την διεύθυνση και διδασκαλία του Μαέστρου Ίακου Δημητρίου, με τον Πλωτίνο Μικρομμάτη στο πιάνο και την Τασούλα Βορκά, σόλο, ερμήνευσε τα τραγούδια, «Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο», Μέρος 1ο και 5ο Γ. Ρίτσου – Σ. Μιχαηλίδη, «Σάλπιγγα» , Δ. Σολωμού – Σ. Μιχαηλίδη και «Εις Σάμον», Α. Κάλβου – Μ. Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο και ακολούθησε δεξίωση.